Na czystym to znaczy bez żadnych wskaźników. Poziomy S/R, LT itp. rysuje. Poza tym obserwuje kilkanaście instrumentów do gry.dioor pisze:Grasz na FW20 na czystym wykresie?!
Życzę powodzenia![]()
Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł
Re: Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać rożnych rezultatów".
Albert Einstein
Albert Einstein
Miałeś na samym dole wzięte longi i oddałeś przy 1% - mogą już Ci nie dać w dobrych cenach 

No miałem, ale to już historia. Swój cel osiągnąłem. Teraz szukam innej okazji, nie koniecznie na W.20. Obserwuje blisko 20 instrumentów więc zawsze coś się niebawem znajdzie.
Albert Einstein
Albert Einstein
Kolejna transakcja, a właściwie dwie. Przed samą północą short 0.1 lota na NZDUSD D1. Powodem mojej decyzji była formacja świecowa spadającej gwiazdy na linii oporu. Pierwsza pozycja na noc zabezpieczona SL tuż nad górnym cieniem spadającej gwiazdy. Rano jak się obudziłem był już zysk ponad 70 zł więc SL przestawiłem na BE. Niestety w ciągu dnia była cofka i wybiła mi stopa. Gdy mi zamknęło transakcję zorientowałem się, że zapomniałem od poziomu SL odjąć pipsa żeby pokryć nocny swap i zamiast mieć 0zł straciłem 2,20 zł
Wszystko przez pośpiech, bo stawiałem SL przed samym wyjściem do pracy, a byłem już lekko spóźniony. Do tego jeszcze musiałem wyjątkowo wcześnie wstać o 5:30 i jeszcze nie załączyło mi się trzeźwe myślenie
Ta sama transakcja została ponowiona i obecnie zabezpieczona na jakieś tam grosze na plusie (poprzednia strata też została ujęta). Na razie brak TP. Będę chyba obserwował cenę i na bieżąco podejmował decyzję co dalej.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Albert Einstein
Albert Einstein
Transakcja została zamknięta. Ale miałem jazdę
Pierwszego dnia małe i powolne spadki zgodnie z kierunkiem mojego zagrania. Drugiego dnia w pierszej jego połowie dalszy spadek do mojego pierwszego wsparcia. Postanowiłem pozycję przytrzymać dłużej. W drugiej połowie wczorajszego dnia zmiana kierunku i jazda w okolice StopLossa. Powinno mi nawet zamknąć pozycję na SL ale go cofnąłem o kilka pipsów (raczej tego nigdy nie robię) i w pewnym momencie byłem nawet na minusie. Dzisiaj w nocy jazda znowu w dół. Przypadkowo się obudziłem o 4:20 i akurat cena była tuż pod moją pierwszą linią oporu. Postanowiłem tym razem zrealizować zyski. Chyba będę grał do pierwszego oporu lub wsparcia. Jak trochę zarobię będę otwierał dwie pozycje i w takich przypadkach jedną zamknę, a drugą ustawię na BE i przytrzymam. Pewnie będą dalsze spadki na tym NZDUSD i będę żałował że zamknąłem, ale już nie raz taka chciwość kosztowała mnie utraty niezłych zysków. Tak powinno być i w tej pozycji
Zysk z tej pozycji 184,88 zł. Obecny stan konta 1353,04 zł.

Albert Einstein
Albert Einstein
Oczywiście powinno być - pod linią wsparciaJapco pisze:Przypadkowo się obudziłem o 4:20 i akurat cena była tuż pod moją pierwszą linią oporu.

Albert Einstein
Albert Einstein
Kolejna transakcja po dość długim oczekiwaniu na okazję. Tym razem long na US.500 dnia 28.01.2014 o godzinie 22:37, a więc 38 minut przed zamknięciem świeczki D1. Powodem otwarcia pozycji była tworząca się formacja objęcia hossy (jakoś czułem, że do zamknięcia nic się nie zmieni) na linii wsparcia i jednocześnie dolnej linii kanału wzrostowego na wykresie D1. W prawdzie niebieska świeczka od dołu nie przykryła tej czerwonej ale ja często nie jestem aż taki skrupulatny. Ważniejsze było dla mnie miejsce w jakim znajduje się wykres, sama formacja świecowa to tylko taka "wisienka na torcie".
TP miałem ustawiony na 1809 a SL tuż pod dolnym cieniem formacji świecowej. Podczas przerwy między 23:15 a 0:05 miałem zysk ponad 80zł. Na otwarciu o 0:05 utworzyła się niezła luka i mój wzrost wynosił 160,60 zł. Miałem zostawić to na noc ale trochę obawiałem się, że wykres będzie chciał domknąć lukę lub nastąpi retest poziomu wsparcia na H1 (przerywana linia) i mój zysk cały stopnieje. Postanowiłem zrealizować zysk i nad ranem lub w ciągu dnia szukać okazji do ponowienia transakcji. Na razie transakcja nie została ponowiona a cena od razu po moim zamknięciu poleciała w dół. Chyba już nie chcę jej ponawiać. Zysk 160,60 zł, aktualny stan konta 1513,64 zł.
TP miałem ustawiony na 1809 a SL tuż pod dolnym cieniem formacji świecowej. Podczas przerwy między 23:15 a 0:05 miałem zysk ponad 80zł. Na otwarciu o 0:05 utworzyła się niezła luka i mój wzrost wynosił 160,60 zł. Miałem zostawić to na noc ale trochę obawiałem się, że wykres będzie chciał domknąć lukę lub nastąpi retest poziomu wsparcia na H1 (przerywana linia) i mój zysk cały stopnieje. Postanowiłem zrealizować zysk i nad ranem lub w ciągu dnia szukać okazji do ponowienia transakcji. Na razie transakcja nie została ponowiona a cena od razu po moim zamknięciu poleciała w dół. Chyba już nie chcę jej ponawiać. Zysk 160,60 zł, aktualny stan konta 1513,64 zł.
Albert Einstein
Albert Einstein
Otworzyłem kolejną pozycję long 0,1 lota na W.20. Szybko zabezpieczyłem ją SL na BE i niestety zamknęło mi pozycję. Nie chce mi się wstawiać screenów z tej transakcji i chyba nie ma po co.
A teraz czas na podsumowanie miesiąca styczeń. Dla mnie bardzo udany miesiąc. Praktycznie zanotowałem tylko jedną stratę przez głupi błąd - przy zabezpieczeniu pozycji na BE nie wziąłem pod uwagę nocnego swapa i straciłem 2,20 zł. Na początku miesiąca stan konta wynosił 1035,20 zł, pod koniec 1513,64 zł. Miesięczny zysk 478,44zł a stopa zwrotu 46,22%.
A teraz czas na podsumowanie miesiąca styczeń. Dla mnie bardzo udany miesiąc. Praktycznie zanotowałem tylko jedną stratę przez głupi błąd - przy zabezpieczeniu pozycji na BE nie wziąłem pod uwagę nocnego swapa i straciłem 2,20 zł. Na początku miesiąca stan konta wynosił 1035,20 zł, pod koniec 1513,64 zł. Miesięczny zysk 478,44zł a stopa zwrotu 46,22%.
Albert Einstein
Albert Einstein
I stało się, pierwsza przegrana w tym roku (nie licząc tej straty 2,20 zł przez swap). Pozycja long 0,1 lota na GBPUSD otworzona 5.02.2014 po zamknięciu pierwszego młotka na wykresie D1, zamknięta przez SL będący tuż pod dolnym cieniem młotka. Cena praktycznie w punkt dotknęła mi SL. Strata 229,43 zł
Kolejna świeczka na D1 również utworzyła młotek więc pozycja została ponowiona dzisiaj o 0:02. Obecnie pozycja na niewielkim plusie i zapowiada się trzeci młotek na D1
Może mi ktoś mający konto u brokera typu ECN napisać jaki miał poziom Low dnia 5.02.2014 na GBPUSD? U mnie wynosi 1,62510 a StopLossa miałem pips wyżej więc na 1,62520. Chciałbym sprawdzić czy ta przegrana jest spowodowana tym, że mnie mój broker XTB przekręcił czy po prostu miałem takiego pecha. Nie wiem czy nie czas zmienić brokera na ECN

Może mi ktoś mający konto u brokera typu ECN napisać jaki miał poziom Low dnia 5.02.2014 na GBPUSD? U mnie wynosi 1,62510 a StopLossa miałem pips wyżej więc na 1,62520. Chciałbym sprawdzić czy ta przegrana jest spowodowana tym, że mnie mój broker XTB przekręcił czy po prostu miałem takiego pecha. Nie wiem czy nie czas zmienić brokera na ECN

Albert Einstein
Albert Einstein
U mnie low z tego dnia to 1.62512 broker XM
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka