Witam,
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat średnich kroczących, a dokładnie podczas ustawiania jej na MT4, mam do uzupełnienia oprócz pola OKRES, dodatkowo jeszcze
- "zesunięcie"
- "Metoda MA", tutaj mam do wyboru simple, exponential, smoothed oraz linear weighted
oraz "Dodaj do", natomiast tutaj mam do wyboru close, open, high, low, median price (hl/2), typical price (hlc/3), weighted close(hlcc/4), previous indicator's data, first indicator's data.
Prosiłbym o przybliżenie wykorzystania wyżej wymienionych pojęć. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Średnie kroczące
-
- Pasjonat
Re: Średnie kroczące
przesunięcie, to określasz czy MA ma być przesunięte w lewo czy w prawo
Metoda określa z jakiego wzoru ma być liczona średnia np. simple, to zwykła średnia arytmetyczna
dodaj do, to określasz wg jakich danych ma być liczona średnia np. close - dla cen zamknięcia
Metoda określa z jakiego wzoru ma być liczona średnia np. simple, to zwykła średnia arytmetyczna
dodaj do, to określasz wg jakich danych ma być liczona średnia np. close - dla cen zamknięcia
Dziękuje bardzo za pomoc. A jakich średnich wy używacie? na wykresach 15 i 30 minutowych średnia 100 bedzie dobra?
- silveRbull
- Pasjonat
Witam
Nie sugeruj się tym kto jakie średnie stosuje. Musisz być kreatywny. Sam sobie ustal parametry. A czy będzie to 100 czy 34 i pół to zależy do czego ma ci to służyć. Zerknij na wykres i oceń samodzielnie która średnia ci się układa najlepiej. Możesz na jednym TF-ie stosować kilka średnich. Ludzie wykożystują średnie do różnych rzeczy. Albo jako wsparcia i opory, albo jako wskaźnik trendu, albo jako tigger potwierdzający setup. Najważniejsze to rozumieć to co się chce robić.
Pozdrawiam
Nie sugeruj się tym kto jakie średnie stosuje. Musisz być kreatywny. Sam sobie ustal parametry. A czy będzie to 100 czy 34 i pół to zależy do czego ma ci to służyć. Zerknij na wykres i oceń samodzielnie która średnia ci się układa najlepiej. Możesz na jednym TF-ie stosować kilka średnich. Ludzie wykożystują średnie do różnych rzeczy. Albo jako wsparcia i opory, albo jako wskaźnik trendu, albo jako tigger potwierdzający setup. Najważniejsze to rozumieć to co się chce robić.
Pozdrawiam