Średnie kroczące

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
grubszyfx
Uczestnik
Uczestnik

Średnie kroczące

Nieprzeczytany post autor: grubszyfx »

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat średnich kroczących, a dokładnie podczas ustawiania jej na MT4, mam do uzupełnienia oprócz pola OKRES, dodatkowo jeszcze
- "zesunięcie"
- "Metoda MA", tutaj mam do wyboru simple, exponential, smoothed oraz linear weighted
oraz "Dodaj do", natomiast tutaj mam do wyboru close, open, high, low, median price (hl/2), typical price (hlc/3), weighted close(hlcc/4), previous indicator's data, first indicator's data.

Prosiłbym o przybliżenie wykorzystania wyżej wymienionych pojęć. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Średnie kroczące

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

przesunięcie, to określasz czy MA ma być przesunięte w lewo czy w prawo
Metoda określa z jakiego wzoru ma być liczona średnia np. simple, to zwykła średnia arytmetyczna
dodaj do, to określasz wg jakich danych ma być liczona średnia np. close - dla cen zamknięcia

grubszyfx
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: grubszyfx »

Dziękuje bardzo za pomoc. A jakich średnich wy używacie? na wykresach 15 i 30 minutowych średnia 100 bedzie dobra?

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Nie sugeruj się tym kto jakie średnie stosuje. Musisz być kreatywny. Sam sobie ustal parametry. A czy będzie to 100 czy 34 i pół to zależy do czego ma ci to służyć. Zerknij na wykres i oceń samodzielnie która średnia ci się układa najlepiej. Możesz na jednym TF-ie stosować kilka średnich. Ludzie wykożystują średnie do różnych rzeczy. Albo jako wsparcia i opory, albo jako wskaźnik trendu, albo jako tigger potwierdzający setup. Najważniejsze to rozumieć to co się chce robić.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ