Czas na wyższe interwały

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Czas na wyższe interwały

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Witam. Przyszedł czas i na mnie. Postanowiłem założyć własny dziennik w celu usystematyzowania i nauki gry na wyższych interwałach.

A więc tak moja gra będzie się opierać na interwale D1 wejścia będą precyzowane na h4 bądź h1. Czasem wejścia nie są doprecyzowane ponieważ jest już za późno :-)
Moja gra polega na graniu z trendem. Tzn po prostu czekam na przebicie jakiegoś poziomu i ewentualny retest. SL stawiam na podstawie dziennego ATR tzn zazwyczaj na połowie jego. Może się to zmieniać z upływem czasu ponieważ dziennik ten ma za zadanie zoptymalizowanie tego systemu. Jeśli chodzi o trend to wyznaczam go za pomocą średnich i patrze aby był jak najbardziej dynamiczny choć zdarza mi się i wejść na wolniejszym rynku. Jeśli chodzi o TP mam z tym problem ponieważ chce głównie łapać dłuższe ruchy i stosować tzw "logiczny stop loss". Czasem się to nie sprawdza ale coz;-)

Teraz główna sprawa tzn ewentualny depozyt;-) musze was rozczarować ponieważ początkowo dziennik będzie prowadzony na demo. Wiem ze niby demo niczego nie uczy ale zaznaczam iż gram innym systemem na realu i emocje są mi znane. Jeśli wszystko będzie układało się po mojej myśli oczywiście przejdę na real początkowo mikro loty. A więc to tyle jeśli macie jakieś pytania z przyjemnością odpowiem.

A więc zaczynamy!

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czas na wyższe interwały

Pierwsze wejście juz mam;-) tzn jest ono z piątku na parze EUR AUD.

Buy z poziomu 1.5058 sł 1.4970

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Super. Ale nie lepiej krajanie bawic się na mikrolotach, czy nanolotach. Na prawdę warto.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Zeziu07
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zeziu07 »

Nie chcesz może wrzucać screenów? :wink: Zawsze łatwiej zrozumieć co autor ma na myśli.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Adrianoforex pisze:Super. Ale nie lepiej krajanie bawic się na mikrolotach, czy nanolotach. Na prawdę warto.
Wiem ze lepiej tylko tak jak mówię chce najpierw wszystko usystematyzować ponieważ w tej chwili są jedynie podwaliny systemu a nie system :-) może od nowego miesiąca nad tym pomyślę jeśli coś zacznie się dziać

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Zeziu07 pisze:Nie chcesz może wrzucać screenów? :wink: Zawsze łatwiej zrozumieć co autor ma na myśli.
Jeśli chodzi o screeny to mogę coś takiego dawać ponieważ w większości korzystam z tabletu - wygoda;-)

Obrazek

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

W tzw międzyczasie otworzyła mi się pozycja na NZD CHF. Nawet nie zauwazylem;-) zapomniałem dodać że czasem otwieram pozycję z oczekujących. A oto screen

Obrazek

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Kolejna pozycja to USD CAD Buy z poziomu 1.0636. Screen po pracy jeśli nie wywali do tej pory:-D

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Witam.

Dziś w ciągu dnia zalączyło mi się kolejne zlecenie oczekujące tym razem na GBP JPY Buy z poziomu 169.67. Jak widać na razie nie jest ciekawie. Ogólnie to każda z 4 pozycji jest teraz na stracie ale to o niczym jeszcze nie świadczy ;-) będę informował na bieżąco jeśli coś się będzie działo. Na tą chwilę nie otwieram więcej pozycji i czekam na rozwój wydarzeń.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Dziś dwie pozycje zaliczyly sl a mianowicie
USD CAD - 54 pips
GBP JPY - 117 pips.
No cóż kiepsko zwłaszcza ta druga pozycja. Szczerze mówiąc to przez szczeniacki błąd i brak SL na początku później ustawiony ale już zbyt daleko. No cóż zycie;-). Jestem również świadom tego ze strata jest nieodzownym elementem tradingu. Z kolei dwie kolejne pozycje ruszyły w moim kierunku i daje im rozwinąć skrzydła. Gdybym w tym momencie zamknął pozycję odrobily by straty info z dość dużą nawiązką. Ale nie o to tu chodzi. W tym dzienniku głównie chodzi o naukę maksymalizacji zysków. Dlatego w tych pozycjach które mam nie wykluczam dokladki po korekcie. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem : gdy pozycja osiągnie RR ponad 1:2 zabezpieczyć ja na poziomie 1:2 i szukać miejsca na dokładkę z dość ciasnym stopem. W takim wypadku jeśli się uda można super zwiększyć RR a jeśli nie kończymy z RR około 1:1.5 wiec i tak nie jest tak źle. Przy docelowej skuteczności minimalnej 50% nadal jesteśmy na plus. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ