Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Korzystam też z investing ( przeglądarka ) i można tam sobie ustawić dowolną strefę czasową.

Szymon Czorniej
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Szymon Czorniej »

Witam,

Mam pytanie, czym się różni wskaźnik bulls, od bears. Wiem, że jeden pokazuje siłę kupujących, a drugi sprzedających.One są do siebie bardzo zbliżone, choć troche się różnią. Proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam,
Szymon
No risk, no fun

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

różnią się tym, że bulls liczy się od maksimum świecy do średniej z n okresów które zapodajesz jako parametr, zaś bears od minimum świecy do średniej.

pax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pax »

To ja mam pytanie takie (czasem sobie o nim przypominam i mnie nurtuje...): Skoro na rynku Forex nie ma wolumenu, bo nie da się do końca zmierzyć wszystkich transakcji, to KTO i na jakiej podstawie wyznacza aktualne kursy par walutowych?
Jeśli dana transakcja nie jest ujęta w wolumenie, to kurs na taką transakcję nie powinien reagować, a jeśli reaguje, to znaczy, że jest gdzieś rejestrowana. Może mi ktoś to wyjaśnić?

Drugie pytanie dotyczy kontraktów Futures na indeksy - Czy takie kontrakty są całkowicie niezależne od indeksu bazowego? Tzn. Czy np. kurs kontraktów może się całkowicie rozminąć z kursem indeksu bazowego? Jeśli może, to dlaczego tak się nie dzieje? A jeśli nie może, to dlaczego?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Na rynku forex jest wolumen. Tylko ty nie widzisz go w realnych wartosciach.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

pax pisze: Drugie pytanie dotyczy kontraktów Futures na indeksy - Czy takie kontrakty są całkowicie niezależne od indeksu bazowego? Tzn. Czy np. kurs kontraktów może się całkowicie rozminąć z kursem indeksu bazowego? Jeśli może, to dlaczego tak się nie dzieje? A jeśli nie może, to dlaczego?
Co rozumiesz przez całkowite rozminięcie? ;)

Instrument pochodny z reguły zawsze ma zbliżony kurs do instrumentu bazowego. Czasem się wyhyla w jedną lub drugą stronę jednak w dłuższym terminie raczej nie zaobserwujesz sytuacji, że na jednym jest trend spadkowy, a na drugim wzrostowy ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Może i nie jestem początkującym ale jakoś nie znam odpowiedzi na chyba najważniejsze pytanie a mianowicie co kieruje rynkiem forex. Czyli tak wedle tego co wiem jeśli cena rośnie to jest przewaga kupujących a jeśli spada sprzedających. Wszystko fajnie pięknie tylko ze jeśli ktoś kupuje to ktoś musi mu odsprzedać i zawsze musi być ta druga strona transakcji ponieważ w przeciwnym razie taki rynek nie mógłby istnieć. Czyli jest tak jak napisałem ze aby ktoś mógł coś kupić ktoś musi sprzedać czyli co w takim razie porusza rynkiem? Teoretycznie nawet jeśli ktoś zamyka pozycję to tak jakby otwierał przeciwna.... Wiec przewagi nie ma:-D może trochę to zakrecilem ale myślę że wiecie o co chodzi. Jeśli jest na to gdzieś odpowiedz to z góry przepraszam za zdublowanie ale ja nie znalazłem jej:-) pozdrawiam

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Na rynku nie ma równowagi, bo to oznaczałoby, że cena by się nie zmieniała i ciągle dochodziłoby do tych samych transakcji. Stąd występuje przewaga kupujących/sprzedających na skutek czego cena się zmienia, a rynkowe Ask i Bid to najlepsze ceny oferowane w danej chwili po których może zajść kolejna transakcja.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

No ok rozumiem ale w takim wypadku skoro jest przewaga kupujących (pchają cenę w gore) to skąd bierze się ich zysk? Przecież aby ktoś mógł zyskać ktoś musi stracić.

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ale to że kupują nie znaczy, że od razu zyskują. Zysk następuje w momencie zamknięcia transakcji i wszystko zależy po jakiej cenie zostanie dokonana dana transakcja.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ