Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
GoodGuy Czarny
Bywalec
Bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: GoodGuy Czarny »

raposo pisze:
GoodGuy Czarny pisze:Cześć,
Próbuje wcielić w życie teorie fal Elliotta, czy takie liczenie jak na screenie jest poprawne ?

Pierwsza fala jest spadkowa, zaznaczona tą czerwoną łamaną, czyli jest 1, 2 i 3, a 4 dopiero się kształtuje
Ktoś to widzi inaczej ?
To bardzo dobre pytanie ;). Nigdy nie trawiłem fal Elliota z tego względu, że jest to bardzo subiektywna technika i zawsze jak porównywałem swoje analizy ze znajomymi to rzadko kiedy się pokrywały, szczególnie na niższych interwałach.

No i tu pojawia się pytanie czemu nie została uznana poprzednia fala ze szczytem w okolicu 8 listopada?
Powiedziałbym, że mi nie pasowała :D
A tak poważnie to wydaje mi się że kanał zaczyna się od szczytu z 12 listopada i od tego czasu lepiej zacząć liczyć.

GoodGuy Czarny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: GoodGuy Czarny »

Dobra, kolejne pytanie ;)
Początkującemu lepiej dopasować się do jakiegoś już istniejącego i sprawdzonego przez weteranów fx systemu, czy lepiej dopasować taki system do siebie, albo zlepić z paru systemów własny styl gry ?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

GoodGuy Czarny pisze:Dobra, kolejne pytanie ;)
Początkującemu lepiej dopasować się do jakiegoś już istniejącego i sprawdzonego przez weteranów fx systemu, czy lepiej dopasować taki system do siebie, albo zlepić z paru systemów własny styl gry ?

Sprawdzić kilka - wybrać ten który najbardziej pasuje - dopracować pod siebie.

Grunt to nie skakać po systemach tylko się wgryźć w jeden. Nawet te grające na niskich TF wymagają miesięcy gry żeby tak do końca poczuć się pewnie i wierzyć w system i siebie po dłuższej serii strat.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1492 »

Witam, u którego brokera polecacie założyć konto z depozytem 200zł? Wiem że to nie dużo i wyboru za dużego nie mam pewnie, jeśli znacie jakieś ciekawe tematy na forum prosiłbym o linki. Pozdrawiam:)
Porażka jest dzieckiem strachu i lenistwa.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

wojtek1492 pisze:Witam, u którego brokera polecacie założyć konto z depozytem 200zł? Wiem że to nie dużo i wyboru za dużego nie mam pewnie, jeśli znacie jakieś ciekawe tematy na forum prosiłbym o linki. Pozdrawiam:)
Polecam Armada Markets. Niskie spready i możesz tam grać na mikrolotach. Przy tak niskim kapitale to tylko taką opcję widzę.

Pozdrawiam

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

W ostatnim czasie zafascynowałem się indexami, chciał bym się jak najwięcej o nich dowiedzieć głownie na temat dax,ftse100 i sp500. Póki co przejrzałem informacje na wiki o nich ale chciał bym więcej. Co nimi porusza, na co zwracać uwagę etc. Jaka jest różnica między future dax a dax? Co do źródeł to mogą to być książki, linki...
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

DAX to indeks, a futures DAX to kontrakt terminowy na ten indeks. Co nimi porusza? Kapitał, a kto ma kapitał? Duże instytucje ;).

Poszukaj sobie książki "Kontrakty terminowe w praktyce".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

molibden
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: molibden »

Witam, to moj pierwszy post na tym forum a rownoczenie pare pytan.
(Nie mam polskich znakow, sorry)

Chodzi mi o czysta mechanike dokonania zakupu lub sprzedazy.

PROSZE TYLKO O STWIERDZENIE KOGOS ZYCZLIWEGO I WIEDZACEGO O CO CHODZI CZY DOBRZE TO POJMUJE

/pomijajac koszty transakcyjne, carry cost, walute mojego rachunku, czy sprawa, w najprostrzej postaci, wyglada tak:

1) Majac EUR/USD, poprzez dokonanie kupna 1 lota EUR/USD pozyczam(?) wartosc 1 lota w USD i kupuje za to wartosc 1 lota w EUR po danym kursie. Natomiast poprzez sprzedaz pozyczam wartosc 1 lota w EUR i kupuje za to 1 lot USD, tak?

2) Przyjmijmy ze KUPILEM 1 lot EUR po kursie 1.442, przy kursie 1.497, chcac wyjsc z pozycji dokonuje operacji przeciwnej, czyli wartosc 1 lot w EUR (kupione wczesniej za 1.442) kupuje USD (SPRZEDAJE) po kursie 1.497.

3) Czyli co wlasciwie robie, czy zaciagam pozyczke u brokera na czas transakcji? (czy zaciagam pozyczke u brokera jedynie jesli uzywam lewaru wyzszego niz 1:1?), czym wlasciwie operuje w trakcie transakcji: czysta gotowka w jednej walucie albo w drugiej czy poprostu para walutowa = instrument finansowy?

Pytania sa bardzo fundamentalne dlatego bardzo licze na wyrozumialosc.

Jestem na etapie podwazania wszystkiego co wiem do tej pory, dlatego te pytania.

Z gory dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

molibden pisze: 1) Majac EUR/USD, poprzez dokonanie kupna 1 lota EUR/USD pozyczam(?) wartosc 1 lota w USD i kupuje za to wartosc 1 lota w EUR po danym kursie. Natomiast poprzez sprzedaz pozyczam wartosc 1 lota w EUR i kupuje za to 1 lot USD, tak?
Można tak powiedzieć chociaż akurat nie pożyczasz 'wartości' 1 lota w USD tylko 1 lota w EUR - taka transakcja ma wartość 100 000 EUR, a Ty wykorzystujesz do tego celu równowartość w USD.

2) to nie pytanie :).
molibden pisze: 3) Czyli co wlasciwie robie, czy zaciagam pozyczke u brokera na czas transakcji? (czy zaciagam pozyczke u brokera jedynie jesli uzywam lewaru wyzszego niz 1:1?), czym wlasciwie operuje w trakcie transakcji: czysta gotowka w jednej walucie albo w drugiej czy poprostu para walutowa = instrument finansowy?
[/quote]
Można tak to ująć. Tak czy inaczej, przy transakcjach FX, gdzie wykorzystywany jest lewar, i tak następuje tylko rozliczenie różnic kursowych i nie dochodzi tu do realnej wymiany więc na dobrą sprawę nie jest to realna, oprocentowana pożyczka. To swego rodzaju umowa jak przy kontraktach terminowych. Upraszczaj to, a nie utrudniaj i nie próbuj za wszelką cenę przekładać sobie tego na to z czym spotykają się ludzie na codzień np. w kantorach czy bankach ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

molibden
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: molibden »

@ raposo Dziekuje za szybka odpowiedz i pomoc.
Można tak to ująć. Tak czy inaczej, przy transakcjach FX, gdzie wykorzystywany jest lewar, i tak następuje tylko rozliczenie różnic kursowych i nie dochodzi tu do realnej wymiany więc na dobrą sprawę nie jest to realna, oprocentowana pożyczka. To swego rodzaju umowa jak przy kontraktach terminowych.
Staram sie zrozumiec absolutne fundamenty tego rynku i zrozumiec co wlasciwie znajduje sie na tym rynku w trakcie notowan. Rozumiem ze nie dochodzi do realnej wymiany, ale co tworzy ten rynek. Jesli nie sa to realne pieniadze, co faktycznie kryje sie za pojeciem zlecenia kupna/sprzedazy? Bez zrozumienia tego nie rusze dalej.
i tak następuje tylko rozliczenie różnic kursowych
Rozumiem ze pojecie gry na tym rynku dotyczy bezposrednio roznic kursowych, ale czym technicznie jest to co sie na rynku znajduje (zlecenia)?
swego rodzaju umowa jak przy kontraktach terminowych
Pojecie kontraktu terminowego jest dla mnie jasne. Usiluje zrozumiec co jest ostatecznie obracane za rynku forex. Co to jest wlasnie ta 'swego rodzaju umowa'?

Jestem w dziwnej pozycji, poniewaz nie wiem do konca co wlasciwie jest obracane na rynku forex, dlatego wszelkie plany zarobienia na tym sa mi bardzo odlegle, dopoki nie zrozumiem czym wlasciwie mialbym obracac. :?

ODPOWIEDZ