-- Dodano: wt 05-11-2013, 20:56 --
na temat bezrobicia juz byla mowa pekniecie BANKI nastepi predzej czy pozniej bo jada na kroplowce caly czas - dodruku i bance na obligacjach nie ma to nic wspolnego z silnym fundamentalnym ozywienie boomie w gospodarce i dla tego widac ze qe juz ta k nie dziala tutaj jest problem strukturalny co do bezrobocia jakosci miejsc miejsc pracy etatow - pol etatow, placy boom internetowy boom nieruchomościowy - niskie bezrobocie i dobre prace - bylo z czego tworzyc a teraz co jest jaki boom ??? jedynie DRUKARSKO Obligacyjny to i mamy jak mam na rynku pracy a FED chyba tego nie kuma myslac ze drukowanie osiagnie niska stope bezrobocia pompuje nastepna banke lecz tym razem one bedze jeszcze juz jest wieszksz jak i panika pozniej...do poki fed drukuje bankstera trzyma indeksy i jada na efekcie bogactwa na ktorym najwiecej zarabaja bogaci a rozwarstwienie jest coraz wieksze widac to po konsumpcjipr7emo pisze:widzę dużo osób gra moją wersję
@Nowy,
od dołka kryzysu indeksy amerykańskie rosły inflacją surowcową pochodzącą od zamówień chińskich
potem do tej inflacji dołożyli pierwszy skup obligacji
następnie inflacja została zmniejszona i zostało samo drukowanie
amerykanie widza silną korelację kapitału zainwestowanego w giełdę z kondycją gospodarki
drukowanie dobiegnie końca (według mnie już nie długo, mniej niż rok) i amerykańska giełda będzie rosła w oparciu o kolejne ważne czynniki
może znowu inflacja
jak również np niski poziom bezrobocia
wg mnie niski poziom bezrobocia może być takim samym bodźcem dla wzrostu giełd jak QE czy inflacja
bo wyniki spółek oparte są o popyt
jeśli jest dużo pracy w gospodarce w wielu branżach to ludzie "znajdują swoje miejsce", i mogą robić to co chcą
a ta chęć powoduje większe ambicje i motywacje rozwojową w pracy
i to jest powodem tworzenia zatrudnienia strukturalnego
przecież nikt chodzący do montowni nie będzie się utożsamiał całe życie z tym, tylko jak będzie miał wybór i własną pasje to zrobi wszystko by stać się tym kim chce
popyt gospodarki będzie pochodził z płynności od tych branż
i np gospodarka będzie oparta o pewne dziedziny tworzące samoistnie zatrudnienie strukturalne
to może być, gospodarka oparta o: turystkę, sztukę, życie miejskie, specyficzna forma budownictwa, model samochodu, handel międzynarodowy w ramach kilkunastu wielkich firm polskich... itd
sa w pulapce plynnosci jak i dlugu jak i UE a mieso armatnie czyli spoleczenstwo i tak bedzie placilo z swojeje kieszy