I tak i niealinoe pisze:Ja wiem czy przesada? Parę różnicy w zł i już przesada? Poza tym dobry TN może więcej kosztować niż taki sobie IPS. Jeśli jest wybór to wybiera się po prostu ten, który bardziej odpowiada, zwłaszcza gdy cenowo jest podobnie. W IPS obraz jest jak "przyklejony", nic się nie zmienia w zależności od kąta patrzenia i to jest główna zaleta. Kolory są natomiast ważne dla grafików. Przesadą byłby zakup monitora graficznego za kilka tys. z wide gamut a nie IPS za kilkaset zł lub nieco więcej.Helium pisze: Oczywiście można miec lepszą matrycę ale w tym przypadku to będzie lekka przesada
Zresztą jak ktoś chciałby kupić sobie monitor o rozdzielczości 1920x1200, która jest bardzo dobra do tradingu, decydując się na TN nie miałby zbyt dużego wyboru. Coraz mniej jest monitorów TN.
-- czw 08-08-2013, 18:07 --
Dodam jeszcze, że tu nie chodzi o to, że IPS jest takie zajebiste, bo różnicy wielkiej nie ma. Chodzi o to, że IPS spowszedniało. Jeśli ktoś chce kupić monitor o ciekawej dla tradera rozdzielczości, dorzuci odpowiednie złącza, hdmi czy też displayport przydatny na stanowisku wielomonitorowym i ustawimy w tym celu odpowiednie filtry w porównywarce internetowej może wyjść na to, że bez IPS trudniej znaleźć odpowiedni monitor a te z TN wcale mogą nie być tańsze. Więc taki zakup to nie przesada a czasami nawet konieczność.

Ostatnio czytałem artykuł kolesia, który próbował monitory 120Hz. Podobno sa o wiele lepsze o tych zwykłych (komfort pracy jesli chodzi o długie przesiadywanie przed moniotorem)