OzFX Squeeze-More Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

mario77 pisze:Wytłumaczcie mi proszę MM, czy opisane 3 pozycje otwiera się jednocześnie i wychodzi po osiągnięciu odpowiedniego TP czy inaczej?
tak, otwiera się wszystkie 3 pozycje jednocześnie, a zamyka w zależności od rozwoju sytuacji.

Też złapałem tego shorta na GBP/USD...

Awatar użytkownika
Jacas
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jacas »

czyli jesli wszystko pojdzie zle, to ryzykujemy 150 pipsow, bo wszystkie 3 zlecenia sie zamkna SL? dobrze rozumiem?

baczniew
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: baczniew »

Jacas pisze:czyli jesli wszystko pojdzie zle, to ryzykujemy 150 pipsow, bo wszystkie 3 zlecenia sie zamkna SL? dobrze rozumiem?
i to bardzo dobrze.....w zaleznosci od pary walutowej ryzyko jest rozne....
z mojego doswiadczenia wiem ze najgorzej jest z parami jenowymi usdjpy eurjpy
na nich kilkukrotnie zarobilem i stracilem......ale zawsze byłem na +

jedyną parą ktorą smiało mogę nazwac pewniakiem jest gpbusd! tutaj nigdy nie mialem SL! tylko TP:]
Skills pay the bill's

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

galileo pisze: szczegóły wyliczeń(bez spreadów)...

- 4 razy zaliczony SL = - 400
- 7 razy zaliczony 1 TP = 7x50 = +350 (BE)
- 5 razy zaliczony 1TP+2TP = (5x100 )+(5x50)= +750

efekt końcowy profit=+1100 pipsów
strata= -400

zysk = +700 pipsów
skuteczność = WIN%= 75%
moje R/R= 2,75 : 1

Chcialbym wrocic do tematu MM, moze na podstawie tych danych bo uwazam ze sa jak najbardziej reprezentacyjne dla tego systemu.
Maly wywodzik na poczatek... Jakis czas temu czytajac Van Tharpa poruszylem sie troche po tym jak przeczytalem ze dzielenie pozycji to najglupsze zabijanie zyskow jakiego moze dopuscic sie trader. Przeciez to jest zwykle zabezpieczanie czesci zysku, madrze pisze koles, ale tu dal plame i to mocno...
Tak myslalem
Dzis, juz chyba troche dalej na sciezce tradera, mysle inaczej. Nie bede tu nic pisal zanalizuje tylko powyzsze, bardzo dobre wyniki.

Zalozmy ze trader ryzykuje staly procent swojego kapitalu- r.
W mm przyjetym przez galileo wynik bedzie taki:
-4*r+7*0,5r (zakladam przesuwanie na BE) + 5*1,5=-4+r+11r= 7r

Zakladajac ryzyko 2% na transakcje trader zarobil 14%

A teraz przyjmij ze trader nie jest pazerny, nie lubi komplikowac sobie zycia i zaklada sl=tp=50p bez dzielenia pozycji. Wtedy mamy
-4*r+12*r= 8r

Trader zarobil 16% mimo ze konczyl transakcje szybciej...

Zachecam do dyskusji na ten temat, bo uwazam ze mm to najwazniejsza czesc systemu (tak jak Van Tharp), zazwyczaj pomijana i bedaca powodem tego, ze ktos traci grajac nawet swietnym sysem.

Wspomnialem, ze tworze swoj systemik i zdradze jak to rozwiazuje bo mysle ze rozwiazanie jest rewolucyjne :) A dlaczego? Bo proste jak konstrukcja cepa.
tp=2sl. W ten sposob majac nawet 50% skutecznosci mozna dobrze zarabiac. Wymog jest jeden: precyzyjne wejscie. Ale to juz inna kwestia, co do sqeeza to dodanie m30 jest tu bardzo pomocne.
Na razie tyle ode mnie. Licze na to ze rozpocznie sie dyskusja, bo co do samej mechaniki systemu nie ma duzego pola do popisu, co do mm - wprost przeciwnie

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Yankee pisze:tp=2sl. W ten sposob majac nawet 50%
Nie rozumiem jak można wtedy zarabiać? Moim zdaniem wyjdziesz na zero, chyba, że coś źle rozumiem.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

risk=2%
1. transakcja SL = -2%
2. transakcja TP = +4%
saldo +2%

czego tu nie rozumiec???

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

Zaczyna się coś układać na USD/JPY. Na dziennym być może utworzy się trójkąt, do przebicia spadkowego RSI wiele niepotrzeba, stoch pnie się w górę. Patrząc na inne waluty $ niedowartościowany. Myślę, że po powrocie nad 61.8 fibo Jena, utworzy na dziennym młot i moga się wykształcić jednakowe słupkina AC i AO. Odpowiedź zapewne w nocy :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: galileo »

jaguarII pisze:ok tak wiec otworzylem shorta na GBP/USD o 10.30 ODL,GMT-1 przy 1,9666,
na 4h AC i AO pokazuja sell (oba słupki czerwone) stoch wykupiony lokalnie

na m30 ( AO ujemne byc moze saucer?, ale jeszcze zielone) AC czerwony stoch sugeruje kierunek down

2 pozycje MM 1...SL=50 TP=50 2... SL=50 TP=100

cóz zobaczymy co przyniesie ten trade..
brawo Jag 1 pozycja utrafiona + 50 pipsów masz... :P

Dodano po 24 minutach:
Yankee pisze:tp=2sl. W ten sposob majac nawet 50% skutecznosci mozna dobrze zarabiac
no ale wtedy mamy np 50/100 czyli np na 10 transakcji przy 50 % skuteczności wychodzi nam +250/-500 czyli mamy -250 pipsów przy takim ustawieniu powinnismy miec 70 % abysmy mogli wyjść na plus w tym przypadku na +50 pipsów,stosowanie zas sl=tp to ma wtedy szanse...szacunkowo wynika ze squeeze ma skuteczność >60 % więc nalezy dostosować do niego MM a nie odwrotnie :P
Niech Pipsy Będą z Nami !!!

Awatar użytkownika
yac
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yac »

galileo pisze:
Yankee pisze:tp=2sl. W ten sposob majac nawet 50% skutecznosci mozna dobrze zarabiac
no ale wtedy mamy np 50/100 czyli np na 10 transakcji przy 50 % skuteczności wychodzi nam +250/-500 czyli mamy -250 pipsów przy takim ustawieniu powinnismy miec 70 % abysmy mogli wyjść na plus w tym przypadku na +50 pipsów,stosowanie zas sl=tp to ma wtedy szanse...szacunkowo wynika ze squeeze ma skuteczność >60 % więc nalezy dostosować do niego MM a nie odwrotnie :P
Yenkee chyba w swojej propozycji nie dzieli pozycji na 2 części, tylko z góry ustala SL/TP 50/100, czyli wystarczy jedna dobra pozycja żeby odrobić 2 stratne, co przy skuteczności 50% pozwala wyjść na + i to całkiem niezły.

Też w paru ostatnich transakcjach próbowałem tej drogi. Problemem jest tutaj zmienność inna dla każdej waluty. Inaczej będziemy ustawiać TP/SL na GBP/JPY a inaczej na EUR/GBP. Do końca w sumie nie mam wytycznych, staram się sugerować poziomami oporu/wsparcia, zazwyczaj SL waha się w granicach 50-80 pipsów.

U siebie stosuje też trailing stop następujący - kiedy osiągne zysk równy 1/2 TP to ustawiam BE i gonie aktualną cenę trzymając się od niej na 50 pipsów. Czyli jeśtli SL wynosi 50, TP 100 to mając 75 pipsów ustalam SL na +25 itd. Jest to jakieś zabezpieczenie strat, bo często na GBP/USD widziałem taką sytuację, ze przy wejściu i ustawieniu 50/100 cena szła do góry w okolice 90 pipsów a potem trend się odwracał i wszystko było stracone. Dlatego moim zdaniem po osiągnięciu połowy zamierzonego zysku pozycja "zasłużyła" już na to, żeby ją zabezpieczyć. Zawsze lepiej wyjść na 0 niż na minus skoro i tak nic z niej nie będzie (a zazwyczaj nie będzie)

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

temat MM jest zawsze zywy i powraca jak boomerang przy jakimkolwiek systemie...prawdą jest że system Oz należy do tych który generuje dużą no może dość dużą skuteczność...więc nie ma potrzeby sensu zabiegać o 300 pipsów czy nawet 200 pipsów bo takie rajdy zdarzaja sie doprawdy z rzadka i nie ma sensu czekać na te xxx pipsy ,w tym samym czasie gdzies na innej parze mozna ugrac spokojne +50 czy +100...z systemu wynika że najbardziej opcjonalne (częste TP) wahają sie właśnie miedzy +50 i +100 i tu nalezy szukać odpowiedniego MM...stosowanie RR 3:1 a nawet 2:1 przy takich wahaniach troche mijają sie z celem...obecnie wraz z Galileo korzystamy z 2 stopniowej pozycji 50/50 i 50/100 i na razie sprawdza sie nieźle ..RR tego MM jest 1,5:1 i wydaje sie że przy tych wahaniach +50-+100 oraz skutecznośći bliskiej 70 %jest to dość optymalne... ale MM tak na prawdę nigdy nie będzie optymalne z natury zmienności forexu ale bliskie optymalizacji jak najbardziej :D

Dodano po 2 godzinach 49 minutach:
galileo pisze:brawo Jag 1 pozycja utrafiona + 50 pipsów masz...
1 pozycja zamknieta na +50 pipsów ale druga złapana przez SL
ciesze sie przynajmniej z tych +50 :D

ODPOWIEDZ