przelew większej kwoty z PL do UK

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
rem
Gaduła
Gaduła

Re: przelew większej kwoty z PL do UK

Nieprzeczytany post autor: rem »

Za darmo się nie uda i coś komuś będziesz i tak musiał zapłacić :(

W banku będziesz miał dwa rodzaje kosztów (przewalutowanie + koszt transferu).
Pomimo że bankowe kursy wymiany dewiz są korzystniejsze dla klienta niż ich kursy wymiany gotówkowej, to i tak za przewalutowanie zapłacisz relatywnie dużo - połowę ich dewizowego spreadu, czyli ok 3% + koszt zagranicznego transferu ( różny w poszczególnych bankach i zależny od kwoty przelewu).
Plusem tego rozwiązania jest bezpieczeństwo całej operacji.

W kantorach internetowych prawdopodobnie będzie taniej, choć musisz uważać, aby nie naciąć się na oszustów.

Moim zdanie, to co piszesz o Twoim brokerze, nie byłoby złym rozwiązaniem o ile broker jest godny zaufania i w cenie ( 2% + spread rynkowy) są zawarte wszystkie koszy (łącznie z przelewem na zagraniczne konto).

konrado
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: konrado »

raposo pisze:Z tym, że często brokerzy wymagają, aby depozyt złożony za pomocą karty także w ten sam sposób wycofać. A i niektórzy pobierają prowizję za transakcje kartowe więc teoretycznie się da jednak w praktyce trudno i trzeba znaleźć do tego odpowiedniego brokera. No i tu pojawia się pytanie czy warto tak kombinować :).
Tak to prawda wielu wymaga, ale są którzy nie wymagają, sam mam takiego który nie wymaga więc w teorii możliwe do zrobienia. Tak czy inaczej od razu zabolała mnie głowa jak sobie pomyślałem abym miał wymieniać pieniądze w ten sposób bo dochodzi zmiana limitu karty debetowej jeśli to duża kwota, rejestracja owej karty u brokera, cała procedura otwarcia konta u brokera, czas na zaksięgowanie wpłaty z karty, standardowa wypłata z konta brokera to też kilka dni i pewnie jeszcze coś po drodze o czym zapomniałem :) :D ale własnie czy warto kombinować ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reQuorter »

Spróbuj może tak: Załóż konto w Armada Markets PLN i GBP. Zrób przelew PLN na Armada Markets PLN i poproś o transfer z PLN na GBP na twoje konto w Armada. Potem z tego konta GBP Armada zrób przelew na konto bankowe GBP. Tylko teraz pytanie ile to wszystko będzie kosztować...

Awatar użytkownika
Thomas_the_Tank
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thomas_the_Tank »

czyli to co pisałem w pierwszym poście tego tematu że sprzedając złotówki za funty można dostać więcej niż kupując funty za złotówki jest niemożliwe?
tak myślałem, bo dla mnie to to samo, jednak dla Ojca kobieta w banku tłumaczyła że tak jest i że wychodzi kożystniej.
co do kantorów internetowych to boję się kolejnego amber gold i unikałbym ich, tym bardziej że niektóre oferują darmowy przelew do UK przy kwotach powyżej 500 funtów - jak coś jest za darmo to boję się tego

Err0r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Err0r »

a czy jest różnica jak na rynku kupisz kartofle za pieniadze od sprzedaży pieniedzy za kartofle? :D

marmu
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marmu »

Jeżeli chodzi o przelewy do Polski - zdecydowanie polecam kantory internetowe. W ich zestawieniu na strefawalut.pl możesz sprawdzić, które przyjmują przelewy z zagranicy

Jakr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jakr »

Witam

Proponuję kantor aliorowy(kantor.aliorbank.pl). Zakupioną kwotę wysyłasz nawet za granicę za darmo. Kursy sprawdź sobie sam czy Cię satysfakcjonują.

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reQuorter »

Jakr pisze:Witam

Proponuję kantor aliorowy(kantor.aliorbank.pl). Zakupioną kwotę wysyłasz nawet za granicę za darmo. Kursy sprawdź sobie sam czy Cię satysfakcjonują.
Bardzo ciekawe rozwiązanie.

fabs
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: fabs »

Większą kwotę pieniędzy możesz przewalutować w banku, przy bardzo duzych kwotach możesz negocjować kurs wymiany nawet do 4 miejsc po przecinku. I na pewno dostaniesz lepszy kurs niż w kantorach. Fajnym rozwiązaniem jest autodealing aliora, gdzie co kilka minut możesz wyceniać konkretną kwotę i kurs po jakim mogą ci to przewalutować. Do mniejszych kwot polecam kantor.aliorbanku.

Kiedy juz przewalutujesz kwotę po kursie na jaki się zdecydujesz. Przelewasz pieniądze na konto walutowe w konkretnym kraju. Koszty bankowe są po obu stronach więc lepiej się dowiedzieć jaki bedzie koszt przelewu w polskim banku jak i na miejscu w UK.

marmu
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marmu »

Jakr pisze:Proponuję kantor aliorowy(kantor.aliorbank.pl). Zakupioną kwotę wysyłasz nawet za granicę za darmo. Kursy sprawdź sobie sam czy Cię satysfakcjonują.
A najlepiej porównaj te kursy z innymi e-kantorami, np. w tej porównywarce, o której wspominałam - StrefaWalut :) Zorientujesz się wtedy, który ma najlepszą ofertę

ODPOWIEDZ