Niby tak, ale dźwignia 500:1 powoduje,że mamy relatywnie dużą możliwość poniesienia straty dopóki transakcja nie zostanie zamknięta.
To prawda, jednak ja wyznaję zasadę, że od ograniczania strat jest Stop Loss, a SO to tylko mechanizm, który ma mnie uchronić przed powstaniem debetu na koncie na skutek nieoczekiwanego wydarzenia. Jeśli ktoś utożsamia SO z SL to i tak podchodzi do tradingu jak do hazardu, niezależnie od lewara

.
Dźwignia 1:1 to chyba tylko dla zabawy bo różnice będą śmieszne, a depozyt ogromny.
Przede wszystkim ryzyko bardzo małe i to rozwiązanie jest dobre dla osoby, która nie umie nim zarządzać (czyli posługiwać się lewarem i wolumenem).
Mam jeszcze pytanie, co jeśli mam otwartą pozycje 0,1 lota EURUSD i przykładowo kurs spadł poniżej wymaganego Margin Level przez bokera i pozycja zostaje zamknięta? Cy strata wynosi wartość całego kontraktu, czyli aż 10000Euro ? Na jakiej podstawie jest wtedy obliczana strata, bo rozumiem, że nie jest to tylko starta moich pieniędzy na koncie brokera?
Jak ML spadnie poniżej poziomu ustalonego przez brokera dla SO to pozycja zamykana jest po rynkowej cenie. Strata nie ma nic wspólnego z wartością kontraktu. Tracisz tyle, ile wynosił bilans pozycji w danej chwili.
P.S. Co do brokera to słyszałem wiele różnych opini. Np. giną pieniądze z konta, stop lossy nie są uruchamiane, duże prowizje naliczane od transakcji (nie liczać spreadów) itd. Aż strach pomyśleć gdy gra się na prawdziwych pieniądzach.
Zależałoby mi również aby konto było w PLN i gdyby to był najlepiej polski broker. Czytałem o różnych egzotycznych brokerach np. z Cypru, że ginęły pieniądze i nie możnabyło skontaktować się z supportem
Trudno mi cokolwiek na to odpowiedzieć, bo nie podałeś żadnego konkretnego przykładu. Owszem, różne dziwne sytuacje się zdarzały i zdarzają jednak głównie w momencie, gdy decydujemy się na jakiegoś małoznanego brokera o wątpliwej reputacji. U renomowanych firm rzadko kiedy takie przekręty mają miejsce.
Jeśli chodzi o polskiego brokera to na tym polu zdecydowanie wyróżnia się BRE Forex, tuż za nimi obstawiałbym Aliora, o ile akurat nie mają problemów z platformą...
Jaki rodzaj rachunku jest najlepszy (MM, STP, ECN), pozwalający grać na dosyć niewielkich kwotach powiedzmy przy poziomie konta jakieś 1-2tys.zł?
Nie bawiłbym się już w model MM i rozważał jedynie STP i ECN. Podeślę Ci artykuł na PW na ten temat.