Zasada przeprowadzenia transakcji - pytanie od amatora

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Re: Zasada przeprowadzenia transakcji - pytanie od amatora

Nieprzeczytany post autor: arkopolo07 »

Niby tak, ale dźwignia 500:1 powoduje,że mamy relatywnie dużą możliwość poniesienia straty dopóki transakcja nie zostanie zamknięta.

Dźwignia 1:1 to chyba tylko dla zabawy bo różnice będą śmieszne, a depozyt ogromny.

Mam jeszcze pytanie, co jeśli mam otwartą pozycje 0,1 lota EURUSD i przykładowo kurs spadł poniżej wymaganego Margin Level przez bokera i pozycja zostaje zamknięta? Cy strata wynosi wartość całego kontraktu, czyli aż 10000Euro :shock: ? Na jakiej podstawie jest wtedy obliczana strata, bo rozumiem, że nie jest to tylko starta moich pieniędzy na koncie brokera?

P.S. Co do brokera to słyszałem wiele różnych opini. Np. giną pieniądze z konta, stop lossy nie są uruchamiane, duże prowizje naliczane od transakcji (nie liczać spreadów) itd. Aż strach pomyśleć gdy gra się na prawdziwych pieniądzach.
Zależałoby mi również aby konto było w PLN i gdyby to był najlepiej polski broker. Czytałem o różnych egzotycznych brokerach np. z Cypru, że ginęły pieniądze i nie możnabyło skontaktować się z supportem.

Jaki rodzaj rachunku jest najlepszy (MM, STP, ECN), pozwalający grać na dosyć niewielkich kwotach powiedzmy przy poziomie konta jakieś 1-2tys.zł?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Niby tak, ale dźwignia 500:1 powoduje,że mamy relatywnie dużą możliwość poniesienia straty dopóki transakcja nie zostanie zamknięta.
To prawda, jednak ja wyznaję zasadę, że od ograniczania strat jest Stop Loss, a SO to tylko mechanizm, który ma mnie uchronić przed powstaniem debetu na koncie na skutek nieoczekiwanego wydarzenia. Jeśli ktoś utożsamia SO z SL to i tak podchodzi do tradingu jak do hazardu, niezależnie od lewara ;).
Dźwignia 1:1 to chyba tylko dla zabawy bo różnice będą śmieszne, a depozyt ogromny.
Przede wszystkim ryzyko bardzo małe i to rozwiązanie jest dobre dla osoby, która nie umie nim zarządzać (czyli posługiwać się lewarem i wolumenem).
Mam jeszcze pytanie, co jeśli mam otwartą pozycje 0,1 lota EURUSD i przykładowo kurs spadł poniżej wymaganego Margin Level przez bokera i pozycja zostaje zamknięta? Cy strata wynosi wartość całego kontraktu, czyli aż 10000Euro ? Na jakiej podstawie jest wtedy obliczana strata, bo rozumiem, że nie jest to tylko starta moich pieniędzy na koncie brokera?
Jak ML spadnie poniżej poziomu ustalonego przez brokera dla SO to pozycja zamykana jest po rynkowej cenie. Strata nie ma nic wspólnego z wartością kontraktu. Tracisz tyle, ile wynosił bilans pozycji w danej chwili.
P.S. Co do brokera to słyszałem wiele różnych opini. Np. giną pieniądze z konta, stop lossy nie są uruchamiane, duże prowizje naliczane od transakcji (nie liczać spreadów) itd. Aż strach pomyśleć gdy gra się na prawdziwych pieniądzach.
Zależałoby mi również aby konto było w PLN i gdyby to był najlepiej polski broker. Czytałem o różnych egzotycznych brokerach np. z Cypru, że ginęły pieniądze i nie możnabyło skontaktować się z supportem
Trudno mi cokolwiek na to odpowiedzieć, bo nie podałeś żadnego konkretnego przykładu. Owszem, różne dziwne sytuacje się zdarzały i zdarzają jednak głównie w momencie, gdy decydujemy się na jakiegoś małoznanego brokera o wątpliwej reputacji. U renomowanych firm rzadko kiedy takie przekręty mają miejsce.
Jeśli chodzi o polskiego brokera to na tym polu zdecydowanie wyróżnia się BRE Forex, tuż za nimi obstawiałbym Aliora, o ile akurat nie mają problemów z platformą...
Jaki rodzaj rachunku jest najlepszy (MM, STP, ECN), pozwalający grać na dosyć niewielkich kwotach powiedzmy przy poziomie konta jakieś 1-2tys.zł?
Nie bawiłbym się już w model MM i rozważał jedynie STP i ECN. Podeślę Ci artykuł na PW na ten temat.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Czytałem np. o dużych prowizjach doliczanych oprócz spreadu. Co do konkretnego brokera to słyszałem oz znikaniu pieniędzy z konta np. FxPro, które było chyba najlepszą transakcją w 2012r, więc już sam nie wiem...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Czytałem np. o dużych prowizjach doliczanych oprócz spreadu. Co do konkretnego brokera to słyszałem oz znikaniu pieniędzy z konta np. FxPro, które było chyba najlepszą transakcją w 2012r, więc już sam nie wiem...
Dużych prowizjach... To teraz pytanie dla kogo ile to dużo, jaki to był broker i czemu ją doliczył. Często jest tak, że początkujący zakładają konta, wpłacają depozyt, coś tam klikają, nie za bardzo wiedzą o co chodzi, a potem sieją aferę w internecie jak coś jest nie po ich myśli... :)

Strzelam w ciemno, że ta 'duża' prowizja wynikała z tego, że był to broker STP/ECN, a ktoś nie doczytał, że takie coś będzie pobierane lub grał na CFD, gdzie jest min. stawka prowizji.

Co do znikających środków z konta też nie chce mi się wierzyć, że ot tak to zniknęło. Jeśli tak się stało to na pewno jakiś powód był. Z tego typu sytuacjami już się spotkałem ale z reguły to klient nie trzymał się regulaminu i transakcja została słusznie anulowana lub coś podobnego więc zawsze kij ma dwa końce.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Dzięki za artykuł. Dopiero teraz go przeczytałem, ale dużo mi rozjaśnił. Wg mnie to chyba najlepszy jest system ECN, w realnym koncie wg mnie istotnieszy jest czas przekazania zlecenia na rynek lub brak możliwości manipulacji przy nim przez brokera niż prowizja, która nie jest aż tak wielka. Spread jest naliczany tylko w momencie otawarcia pozycji czy zamknięcia również? Czyli koszt przeprowadzenia transakcji na systemie ECN to 2*prowizja + spread w momencie otwarcia pozycji i/lub zamknięcia ?

-- Dodano: 01 paź 2013, 16:13 --

Możesz odpowiedzieć mi jeszcze na te pytania? :)

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii, bo bardzo mnie nurtuje, a nie mogę znaleźć nigdzie rzetlnego źródła...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Sorki, nie widziałem wcześniej pytań. Prowizja jest naliczana za otwarcie i zamknięcie w momencie zawarcia transakcji. U niektórych brokerów od razu po otwarciu (bo i tak zamkniesz transakcję) lub po otwarciu i po zamknięciu osobno.

Spread to różnica między ceną Ask i Bid. Obie ceny mogą zmieniać się niezależnie. Spread oznacza, że zawierasz transakcję po gorszej cenie (kupno po Ask - cena wyższa, sprzedaż po Bid - cena niższa).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ