Czytam to forum od niedawna (przemogłęm sie bo jestem negatywnie nastawiony do porad Forumowych- z kilkoma wyjątkami- i jestem w gronie potencjalnych psychopatów...nie mam konta na FB ) i nasuwa mi sie tylko jedno pytanie:
Kiedy ludzie, którzy tak bardzo negują szkolenia i każdego kto wie więcej niż oni, mają czas na analizę i badanie rynku, udoskonalanie samego siebie, sprawdzanie strategii? Na miejscu krytyków czas poświęcany na forum zamieniliby na edukację może wtedy znajdą się w punkcie kiedy powiedzą "Eureka"(Moment EUREKA! przychodzi wtedy gdy naprawdę godzisz się z myślą nie możesz przewidzieć zachowania rynku. I wtedy zaczyna się etap czwarty...)
binio1984 pisze:Czytam to forum od niedawna (przemogłęm sie bo jestem negatywnie nastawiony do porad Forumowych- z kilkoma wyjątkami- i jestem w gronie potencjalnych psychopatów...nie mam konta na FB ) i nasuwa mi sie tylko jedno pytanie:
Kiedy ludzie, którzy tak bardzo negują szkolenia i każdego kto wie więcej niż oni, mają czas na analizę i badanie rynku, udoskonalanie samego siebie, sprawdzanie strategii? Na miejscu krytyków czas poświęcany na forum zamieniliby na edukację może wtedy znajdą się w punkcie kiedy powiedzą "Eureka"(Moment EUREKA! przychodzi wtedy gdy naprawdę godzisz się z myślą nie możesz przewidzieć zachowania rynku. I wtedy zaczyna się etap czwarty...)
Pozdrawiam
I tu się mylisz ludzie którzy krytykują szkolenia mają po prostu większą wiedzę od osób szkolących. Na szkoleniach sprzedaje się zupełne podstawy dostępne wszędzie za darmo, dodatkowo są to metody nie dające zysku, dlatego też nie znajdziesz na tym forum ani poza nim osoby szkolącej, która jest w stanie podać jakiekolwiek wiarygodne wyniki.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
Nie do końca się tym zgadzam.
Szkolący nie gwarantuje że szkolony zacznie zarabiać on tylko daje narzędzia. Każdy wykorzysta je inaczej. Jedna osoba przeczyta książke i wie co i jak a druga dopiero pojmie kiedy usłyszy to od kogoś.
Druga sprawa to podawanie przez szkolącego wiarygodnych wyników w postaci krzywej kapitału. Twórcy EA podają takie wyniki a wiadomo jak to wygląda w rzeczywistości.
Sam straciłem wiele miesięcy na bezowocne ogladanie indykatorów itp. Porzuciłem wszystko. zaczynam od nowa...inaczej, lepiej,prościej i skuteczniej.
Szkolący nie gwarantuje że szkolony zacznie zarabiać on tylko daje narzędzia.
To może umówimy się, że wyszkolę Cię z rysunku artystycznego na papierze zadrukowanym krateczką i jakimiś prostokącikami. Czy interesuje Cię w ogóle moje pojęcie w temacie? Czy to nieistotne?
Nikt nie zagwarantuje, że każdy będzie zarabiał po szkoleniu. Osobiście uważam, że zyskownego tradingu nie da się przekazać uczniowi, wszczepić jak organ, pyk i działa. To musi być jego praca, jego droga i jego osiągnięcie. Natomiast ludzie są tak różni w swojej zdolności pojmowania, spojrzeniu na różne sprawy, motywacji, zdolności do mobilizacji, chęci do pracy, wytrwałości, wytrzymałości psychicznej, etc. że nie da się skupić na osobie szkolącego i powiedzieć - on Cię nauczy zarabiać. A kim jesteś Ty, że zdolny jesteś się tego nauczyć? Ba! Wypracować to...
Jednak jeśli szkolący g...o umie, to g...o Cię nauczy. Ot co.
Jasne że każdy człowiek inaczej wszystko pojmuje. Ale temat wku jest "Szkolenia- czy warto".
Jednak jeśli szkolący g...o umie, to g...o Cię nauczy. Ot co.
To już osobny temat. Można samemu wybrać szkolenie na podstwanie opini innych osób. Opini chociażby na forum.
Tylko jest jeden problem. Każdy komu szkolenie nie pomogło będzie je zachwalał a szkolący będzie dla niego megatraderem tylko dlatego aby nie przyznać się do błędu...że szkolenie to jedna wielka kicha.
Czy warto, to zależy, czego oczekujesz od szkolenia. Jeśli tego, że zaczniesz zarabiać to już wysoko stawiasz poprzeczkę i prawdopodobnie się rozczarujesz, choć od razu mówię, że nie na pewno.
Druga sprawa, to weryfikacja umiejętności szkolącego. Widziałem w tej branży już różnych gości, niektórzy wyglądali jakby sami byli świeżo po webinarze u brokera + jakieś własne niezbadane koncepcje. Inni kamuflują swoją indolencję znacznie lepiej. Dla Brothera piłka jest prosta - weryfikacja real. Wtedy widzisz, że prawdopodobnie gość wie o czym mówi - choć to też nie jest pewnik.
Co do opinii na forum, to można się kierować, ale:
- musi być tożsamość oczekiwań między Tobą, a osobą której opinię czytasz
- musi być podobny lub niższy poziom wiedzy w Twoim przypadku. Inaczej dla Ciebie może być starym kotletem coś, co ktoś na forum opisał jako "cudowne odkrycie i potencjalny graal"
Ze swojej strony powiem od razu. Jeśli ktoś faktycznie chce się szkolić i uważa, że to fajne, to proponuję zacząć od szkoleń darmowych. Przelecieć kilka kursów, trochę podstaw, jakieś webinary. Ogólnie zobaczyć z czego to się składa i jak wygląda.
Gdy najdzie chętka na płatne, wymagać potwierdzenia kwalifikacji i weryfikować. Nikt poważny nie powinien się o to obrazić. Przy czym statement to tylko jedna z metod weryfikacji. Zresztą szkolący nie pokazujący statementu to nie tylko problem naszego podwórka. Na YT swego czasu był filmik, jak goście w USA wjechali na szkolenie jakiegoś "guru" i przy publiczności zaczęli domagać się odszkodowania za kurs w którym brali udział - bo pootracili potem kasę - albo pokazania statementów. Chłop się ewidentnie spocił, ale odmówił.
W każdym bądź razie, nie uważam, żeby jakiekolwiek grupowe szkolenie mogło kogokolwiek nauczyć zarabiać. Uważam, że indywidualny tok i podejście to podstawa. Zatem, jeśli ktoś sensowny ma Cię szkolić indywidualnie (np. jakiś czas intensywnie, potem mentoring miesiącami), to nie może być tanie. Stąd szkolenia za parę stówek = znowuż mocne ograniczanie oczekiwań.
Dzisiejsza reklama naganiaczy na szkolenia/inwestowanie była dość nietypowa. Odpalam skrzynkę pocztową a tam pojawia się słowo klucz:
- Akademia Inwestora - Łukasz Milewski, tytuł maila: "Prezent - nietypowe video" , 13:46
- Dariusz Bartłomiejczak, tytuł miala: "Nietypowe wideo" , 10:21
- Info Infoinwestor - Piotr Głowacki, w treści maila: "nietypowy sposób" , 9:27
- ProWebinar - JTF, tytuł maila: "Nietypowe wideo" i w treści maila: "nietypowy sposób" , 8:01
Pytanie kto od kogo ściąga
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 18:35 przez jamesfisher, łącznie zmieniany 1 raz.
Hehe, nietypowy marketing . A raczej typowy. Też dostałem z 2 albo 3 podobne maile. Wynika to z tego, że to program partnerski dotyczący tego samego kursu...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Stforex widzę, że bardzo aktywnie wypowiadasz się na temat płatnych szkoleń, więc rozumiem, że w wielu uczestniczyłeś skoro wydajesz takie a nie inne opinie. Wobec tego może mógłbyś polecić jakieś konkretne szkolenia? Albo zdradzić jakie są kompletnie do kitu, myślę, że oszczędziło by to trochę pieniędzy początkującym szukającym swojej drogi.
Pablo90 pisze:Stforex widzę, że bardzo aktywnie wypowiadasz się na temat płatnych szkoleń, więc rozumiem, że w wielu uczestniczyłeś skoro wydajesz takie a nie inne opinie. Wobec tego może mógłbyś polecić jakieś konkretne szkolenia? Albo zdradzić jakie są kompletnie do kitu, myślę, że oszczędziło by to trochę pieniędzy początkującym szukającym swojej drogi.
Pablo jesteś tu od 2007 r. ja się domyślam spotkałeś Crocopipa on kręcił się w branży i powiedział że szkolono go 21 miechów w londyńskim City zanim zaczął działać... pytanie czy ktoś jest w stanie a wątpię przeprowadzić takie szkolenia czy raczej sprzedaje mrzonki za grubą kasę... sam Crocopip powiedział że w Polsce nie widział sensownego szkolenia ani szkolącego...