lares138 pisze:Ok dzięki

. Kurcze przeczytałem już kilka książek i do każdej miałem pytania , jak je zadawałem to każdy odpowiadał ale i również zalecał nie stosowania się do tego systemu

. Więc za co się najlepiej mam zabrać ?
Najlepiej tworzyć swoje systemy samodzielnie, ale na czymś jednak trzeba się wzorować, mieć jakieś punkty odniesienia.
A system Danielewicza jest całkiem fajny, kiedyś nim grałem, dwa miesiące z rzędu zarobiłem nim po 50% przy ryzyku 2% na transakcję. Oczywiście utrzymanie takich wyników w dłuższym terminie jest bardzo trudne, poza tym pewnie trafiłem akurat na dobry okres, ale ja nie o tym.
W systemie Danielewicza zmieniłbym kilka rzeczy:
-dodać precyzyjną definicję trendu, bo jej brak, tzn. jest, ale jest bardzo ogólnikowa
-ograniczyć liczbę zniesień, bo jest ich tak dużo, że to naprawdę jakaś paranoja
-dodać dobry system wejść w pozycję, bo takie wejścia na równość A=C plus zniesienia mają za małą skuteczność jak dla mnie, można to zrobić lepiej
- i najważniejsze, dodać dobry system TP, to jest kwestia kluczowa, w takim systemie nastawionym na trendy to jest najważniejszy element systemu i musi być bardzo dobrze dopracowany, w książce o ile się nie mylę o TP jest dość mało
Ja gram zupełnie inaczej obecnie, ale moim zdaniem, jak się zrobi kilka poprawek, system Danielewicza ma całkiem spory potencjał.

Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl