Analiza ekspansji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Butterfly
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Analiza ekspansji

Nieprzeczytany post autor: Butterfly »

Nie chcę Cię zniechęcać ale formacje harmoniczne (bo chyba o tym mowa) to nie jest łatwa sprawa zwłaszcza jeśli masz krótkie doświadczenie z wykresami. Od jakiegoś czasu staram się opracować sensowną strategię opartą na nich ale szczerze mówiąc średnio mi to idzie :? Poza tym wiadomo,że każdy trader na tym samym systemie może mieć różne wyniki, no i pozostaje też kwestia instrumentów na jakich chcesz grać bo z tym też różnie bywa (na jednym instrumencie taki system sprawdza się lepiej na innym gorzej). Był tu kiedyś fajny tutorial dotyczący Harmonic Tradingu ale został niestety usunięty :( Pozdrawiam i wytrwałości życzę :)
Brak zysków to jeszcze nie strata.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Re: Analiza ekspansji

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

lares138 pisze:Ok dzięki :) . Kurcze przeczytałem już kilka książek i do każdej miałem pytania , jak je zadawałem to każdy odpowiadał ale i również zalecał nie stosowania się do tego systemu :D . Więc za co się najlepiej mam zabrać ?
Najlepiej tworzyć swoje systemy samodzielnie, ale na czymś jednak trzeba się wzorować, mieć jakieś punkty odniesienia.

A system Danielewicza jest całkiem fajny, kiedyś nim grałem, dwa miesiące z rzędu zarobiłem nim po 50% przy ryzyku 2% na transakcję. Oczywiście utrzymanie takich wyników w dłuższym terminie jest bardzo trudne, poza tym pewnie trafiłem akurat na dobry okres, ale ja nie o tym.

W systemie Danielewicza zmieniłbym kilka rzeczy:

-dodać precyzyjną definicję trendu, bo jej brak, tzn. jest, ale jest bardzo ogólnikowa
-ograniczyć liczbę zniesień, bo jest ich tak dużo, że to naprawdę jakaś paranoja
-dodać dobry system wejść w pozycję, bo takie wejścia na równość A=C plus zniesienia mają za małą skuteczność jak dla mnie, można to zrobić lepiej
- i najważniejsze, dodać dobry system TP, to jest kwestia kluczowa, w takim systemie nastawionym na trendy to jest najważniejszy element systemu i musi być bardzo dobrze dopracowany, w książce o ile się nie mylę o TP jest dość mało

Ja gram zupełnie inaczej obecnie, ale moim zdaniem, jak się zrobi kilka poprawek, system Danielewicza ma całkiem spory potencjał.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

ODPOWIEDZ