Synergia Par

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
m@rek
Gaduła
Gaduła

Re: Synergia Par

Nieprzeczytany post autor: m@rek »

Nie mogę w tej chwili zaglądnąć do wykresów, ale prawdopodobnie w lewo od skraju omawianego obrazka jest spadek na obu parach, a podwójne dno wyrysowane na wskażniku wartości wspólnej par jest dwuetapowym zamykaniem/odwracaniem na L. Zjawisko dość częste. Istotne jest podwójne dno na wskażniku.Zresztą, może to być i otwieranie na obu L. Dla mnie to bez znaczenia. I tak wchodzę wtedy tylko w L i tylko na parze, która w zaznaczonym punkcie ma denko wyżej od p. odniesienia (ze wzgl. o jakim pisałem wczoraj.)
W temacie
green7 pisze: I jak się to Ci sprawuje w taki dzień jak dziś, w sytuacji gdy z par gbpusd i gbpchf jedna zrobiła procentowo ze 4 razy większy ruch niż druga ?
mogę odpowiedzieć dopiero po zaglądnięciu w wykresy. Istotny jest punkt odniesienia.
A tak w ogóle gbpchf nie jest dla mnie jedynym "wspólnikiem" dla gbpusd.
Przykłady które podałem są przypadkowe, miały tylko zobrazować temat.

Poszerzając trochę temat:
biorę pod uwagę 5 głównych walut. Ich kombinacje dają 10 par. Dla każdej z tych par istnieje 6 sześć wykresów wspólnych wartości par skorelowanych.
Dla przykładu - eurusd łączę w pary
eurusd eurchf
eurusd eurgbp
eurusd eurjpy
eurusd usdchf
eurusd gbpusd
eurusd usdjpy
i na tych sześciu wykresach szukam interesujących mnie miejsc tylko dla pary eurusd.
Zjawisko łączenia się potrafi być ulotne - w tej chwili spółkuje z jedną, by za jakiś czas zmienić towarzystwo. ;)

@JAREK67, mam nadzieję że teraz jest trochę bardziej zrozumiałe.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Słowo pisane rozumiem. Skutecznej metody raczej w tym nie widzę. Jeśli jest tak jak napisałeś, to z dużym prawdopodobieństwem często będziesz znajdował setupy do zagrań nazwijmy to na edku. Ponieważ któraś z "drugich" par akurat wykaże się odpowiednią do narysowania tego setupu siłą lub słabością. Tylko że grając jedynie na jednej parze (edku) to właściwie do czego ci jest potrzebny układ odniesienia w postaci zestawienia z drugą parą. Zawsze i wszędzie możesz zagrać tylko na edku ;)
Inaczej mówiąc. Jeżeli będziesz miał setup na longa względem np. kabla. A na innych parach nie lub ze wskazaniem na szort. Czy ze względu na relację z kablem edek ma rosnąć ?
Raczej nie

m@rek
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:Słowo pisane rozumiem. Skutecznej metody raczej w tym nie widzę. Jeśli jest tak jak napisałeś, to z dużym prawdopodobieństwem często będziesz znajdował setupy do zagrań nazwijmy to na edku. Ponieważ któraś z "drugich" par akurat wykaże się odpowiednią do narysowania tego setupu siłą lub słabością. Tylko że grając jedynie na jednej parze (edku) to właściwie do czego ci jest potrzebny układ odniesienia w postaci zestawienia z drugą parą. Zawsze i wszędzie możesz zagrać tylko na edku ;)
Inaczej mówiąc. Jeżeli będziesz miał setup na longa względem np. kabla. A na innych parach nie lub ze wskazaniem na szort. Czy ze względu na relację z kablem edek ma rosnąć ?
Raczej nie
Tego wyróżnienia chyba nie zrozumiałem.
Ale jeżeli chodzi Ci o to, że dla edka zestawienie edek/kabel daje wskazanie na L, a pozostałe (wyszczególnione wcześniej) zestawienia par dla edka pokazują S, to nie ma takiej możliwości. Dla swoich potrzeb zrobiłem jeden współny wykres, na którym są wszystkie przebiegi połączonych par dotyczących np. edka. i najbardziej lubię setupy, kiedy np. dla sygn. L połączenie edek/kabel jako jedyne szuka drugiego denka, a pozostałe połączenia jadą do góry.
Zresztą - na tym forum kiedyś wklejałem obrazek. Znalazłem i daję go w załączniku - to jest dokładnie tak, jak piszę wyżej, tyle że S dla EJa.
Jedna z połączeń par EJ i XXX powraca dając sygnał S, reszta posłusznie idzie w dół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nadal nie rozumiem. Skoro masz grać niezależnie od wszystkiego na tym samym (edku) i tylko jednym instrumencie to jakie znaczenie ma jego relacja akurat z innym, który akurat tworzy setup z nimw postaci denka/szczytu. Bo jak rozumiem te linie fioletowe to są wykresy zestawień edek/para. Czyli w rzeczywistości nie ma takiej ceny jak rysuje każda z tych fioletowych linii. I jesli nawet masz setup to i tak wchodzisz po cenie edka.
najlepiej gdybys cos pokazał z gry to moze by się trochę rozjasniło ;)
Rozumiałbym gdyby miało byc zagranie na tym instrumencie, który w połączeniu edkiem tworzy te linię wybijającą się spośród pozostałych. Zagranie na podstawie założenia że ten "wariujący" instrument powróci do zależności średniej tak żeby jego krzywa z edkiem znowu "chodziła" tak jak pozostałe. Jakoś tak to czuję...

m@rek
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze: Bo jak rozumiem te linie fioletowe to są wykresy zestawień edek/para. Czyli w rzeczywistości nie ma takiej ceny jak rysuje każda z tych fioletowych linii. I jesli nawet masz setup to i tak wchodzisz po cenie edka.
W przypadku edka: tak, toto fioletowe to wykresy zestawień edek/para.W rzeczywistości nie ma takiej ceny, jak na wskażniku (wartości fioletowych).Wskaźnik może być wyskalowany dowolnie, w tym przypadku jego wycena jest w relacji do ceny edka.

JAREK67 pisze:Nadal nie rozumiem. Skoro masz grać niezależnie od wszystkiego na tym samym (edku) i tylko jednym instrumencie to jakie znaczenie ma jego relacja akurat z innym, który akurat tworzy setup z nimw postaci denka/szczytu.
Istotne jest jedno: wspólne,podwójne ekstremum na wskaźniku.

JAREK67 pisze: Rozumiałbym gdyby miało byc zagranie na tym instrumencie, który w połączeniu edkiem tworzy te linię wybijającą się spośród pozostałych. Zagranie na podstawie założenia że ten "wariujący" instrument powróci do zależności średniej tak żeby jego krzywa z edkiem znowu "chodziła" tak jak pozostałe.
Trzymając się edka,"dlaczego tylko na edku". Przykład na dwu innych parach i rys. "dlaczego GC_a nie UC". Może nie idealny przykład, ale chodzi o to, że nierzadko "para główna" przy powtórnym sygnale schodzi niżej, a para "pomocnicza" idzie wyżej. Dlatego wejście tylko na tej, która - w tym przypadku - robi HL.
Ale Twoje zapytanie coś mi pokazało - nie brałem pod uwagę wejścia na obu parach. Wtedy wprawdzie przez jakiś czas mogą się "hedgować", ale od p.2 już pójdą razem.
A i zwykle wtedy ruch jest mocny.

No i
JAREK67 pisze: Jakoś tak to czuję...
Chyba "skażenie" z Trading Pairs. ;)
Ja nie porywałem się na granie na parze "wariującej" choćby dlatego, że to scyzoryk. ;)
Strawniejsze dla psyche jest wybranie LH.
Choć, jak widać - w wielu przypadkach wyznaczane jest ekstremum tej "pary pomocniczej".

A tak ogólnie - pracuję nad dwoma rzeczami:
1.Czemu na tej parze, i czemu w tym miejscu znacznik odniesienia.
2.Jakieś "ludzkie" monitorowanie większej ilości par.
Ale jeżeli wypali pkt.1, to drugi pewnie przestanie mieć znaczenie...

Na koniec - parę obrazków, jak ostatnio poczyna sobie funt. Tak "wielowymiarowo".
Tu się zabawi gbpusd z gbpchf, za chwilę gbpchf z gbpjpy, a na koniec gbpchf z usdchf.
Bo to raz siedziałem sobie na edku, kablu, a tymczasem ciekawe rzeczy działy się gdzie indziej. ;)

-- Dodano: pn 02-09-2013, 21:14 --

edit
Aa, i przyglądnę się wspomnianemu przez Ciebie Basket Trading'owi.
Np. jak może wyglądać wskaźnik połączonych par seta1 i seta2. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

Jeżeli mógłbyś pokazać jakieś przykłady zagrań to może by mnie trochę oświeciło. I na jednym z tych screenów opisać co jest czym (wykresy liniowe)?

m@rek
Gaduła
Gaduła

Zrobiłem sobie dłuższy urlop od gry, więc przykładowych wejść narazie nie będzie. W tej chwili wracam tylko do opracowań technicznych.

ODPOWIEDZ