Forex & Long Term

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
turtle
Bywalec
Bywalec

Re: Forex & Long Term

Nieprzeczytany post autor: turtle »

Wobec dlugiego terminu o ktorym mowa , wydaje mi sie , ze nalezy wlasciwie zdefiniowac oczekiwania wobec stopy zwrotu.
Jesli mowimy o roku tj to jest dobry okres dla weryfikacji zyskownosci ale z TF do 1h.
W przypadku strategii opartych na TF dziennych 1 rok to za malo aby oczekiwac regularanych zyskow 100%
Co nie znaczy wcale , ze nie jest to mozliwe do uzyskania ale w sredniej z dluzszego okresu.
Wynika to z charakterystyki rynków ktore caly czas sie zmieniaja.
Wiekszosc strategii dlugoterminowych o ktorych slyszalem lub wyczytalem opiera sie na minimalizowaniu strat
w dlugim terminie po to aby zalapac dlugi ruch nawet kilku letni ktory przynosi fortune.
Moim zdaniem inwestowanie na krotkich TF nie nadaje sie dla forexu.
Konflikt interesów MM , za duza dwignia dla wiekszosc "graczy" ktorzy nie rozumieja funkcji czasu.
Kreowanie wizji zarobku w okresie 1 roku to dla wiekszosci mlodych graczy okres jak lata swietlne.
Na tym bazuja MM.
Duze pieniadze zarabia sie na duzych i dlugich ruchach obstawiajac male stawki.
Uwazam ze umiejetnosc zarabiania pieniedzy polega na nabytej umiejetnosci utrzymania pozycji w dlugim okresie.
Oczywiscie ta umiejetnosci polega na stworzeniu kompletnej strategii, zawierajacej wszystkie elementy spekulacji.
plus psychologia.
W mojej historii zrozumienie podstaw i zbudowanie strategii tzn dowiedzenie sie JAK zajelo 8 lat.
Niestety to dopiero poczatek :) Teraz ucze sie to jak to JAK zrealizowac bo to rowniez wcale nie jest proste :)
TraderBook

Informacje zawarte w postach nie mogą być traktowane, jako propozycja nabycia jakichkolwiek instrumentów finansowych.
Autor nie ponosi odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w niniejszym materiale.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

turtle pisze:W przypadku strategii opartych na TF dziennych 1 rok to za malo aby oczekiwac regularanych zyskow 100%
Ale żeście się uczepili tego 100% rocznie. Nie dam się jednak wciągnąć w jałowe dyskusje, z których nic nie wynika.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Mnie zastanawia czy każdy pod pojęciem gry długoterminowej rozumie to samo. To znaczy czy to jest gra, w której sl i tp jest na poziomie powiedzmy 300 pipsów zamiast 10 czy też jest to gra gdzie jedynie tp jest przykładowo na poziomie 300 pipsów a sl na poziomie 10. To są dwa zupełnie inne style chociaż jeśli chodzi o okres trwania zyskownej transakcji podobne.

Jeśli chodzi o pierwszy sposób to plus jaki zyskujemy to niższe koszty transakcji do zysku, z drugiej strony na wyższych TF mamy mniej sygnałów co także przekłada się na zyski.

Jeśli chodzi o drugi sposób podejścia to jego ograniczona popularność bierze się także stąd, że trzeba uwzględniać kontekst, strategia jest wówczas bardziej złożona i nie każdy potrafi operować w wielu "wymiarach". Co więcej spotkałem się z opiniami traderów zwłaszcza tych z podejściem mechanicznym, programistycznym, którzy uważają kontekst za coś abstrakcyjnego wręcz odrzucając możliwość jego wykorzystania. Można też nie uwzględniać kontekstu przyjmując powiedzmy na sztywno pewne zasady MM, powiedzmy TP = 10*SL tylko że logika mówi, że skuteczność wówczas spadnie i ostateczny efekt wcale nie musi być lepszy. Zresztą ja już widziałem wygrywających z r/r niższym od 1 i ledwo utrzymujących się na rynku przy r/r dużo większym od 1. Ja przynajmniej zawsze szukam argumentu przemawiającego za tym, że trzymanie dłużej pozycji faktycznie ma sens a nie że taki MM z góry sobie ustaliliśmy tak po prostu.

Awatar użytkownika
turtle
Bywalec
Bywalec

jasonbourne pisze:
turtle pisze:W przypadku strategii opartych na TF dziennych 1 rok to za malo aby oczekiwac regularanych zyskow 100%
Ale żeście się uczepili tego 100% rocznie. Nie dam się jednak wciągnąć w jałowe dyskusje, z których nic nie wynika.

A jakiego wyniku dysuksji oczekujesz zeby nie byla jalowa ?
Ja jestem zwolennikiem strategii tzw long term tzn dzialania na TF 1 dzien
Tzn staram sie utrzymywac pozycje jak najdluzej , dopoki sa zyskowne.
Uwazam , ze tylko w ten sposob mozna zajmowac sie spekulacja przez wiele lat i zarobic na hojna emeryture :)
Takie jest moje zdanie
TraderBook

Informacje zawarte w postach nie mogą być traktowane, jako propozycja nabycia jakichkolwiek instrumentów finansowych.
Autor nie ponosi odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych na podstawie informacji zawartych w niniejszym materiale.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

alinoe pisze: Zresztą ja już widziałem wygrywających z r/r niższym od 1 i ledwo utrzymujących się na rynku przy r/r dużo większym od 1.
Mimo wszystko sam współczynnik R nie gwarantuje zysku tak sam z siebie. To przecież oczywiste.
turtle pisze:Moim zdaniem inwestowanie na krotkich TF nie nadaje sie dla forexu.
A mi się wydaje, że jak inwestować krótkoterminowo to tylko na Fx, bo gdzie jest lepsze miejsce?
Co więcej, moim zdaniem strategie longtermowe są z założenia opracowane ma rynki akcji i towarowe, gdzie są piękne długie trendy, a FX jest raczej z natury bardziej konsolidacyjny. W ogóle z moich doświadczeń wynika, że np. na złocie łatwiej się gra longtermowo niż np. na EUR/USD. To jest oczywiście kwestia systemu, ale na złocie zdarzały mi się zagrania z R nawet równym 50, na E/U to przeważnie max 10-20, 50 jeszcze nie udało mi się nigdy na E/U.

Chociaż może to wynikać z faktu, że na E/U w zasadzie od roku 2007 mamy wielką konsolidację, jeżeli się skończy i pojawi się trend jak w latach 2001-2007 może sytuacja się zmieni.

Co do zysków, no moim zdaniem, granie na FX dla 10-20% rocznie to chyba jednak nieporozumienie. Wielkość kapitału jest bez znaczenia. Bo niby po co tak ryzykować dla takiego małego zysku? Pewnie, jak ktoś zainwestuje milion, 10% to niby dużo, ale osobiście wolałbym w takiej sytuacji zainwestować choćby w nieruchomości. Zysk pewny, bez ryzyka, dobra nieruchomość w dobrym miejscu może przynosić fajne dochody, a jeszcze wartość nieruchomości może wzrosnąć jak się kupi w dobrym momencie. Po co FX w takiej sytuacji w ogóle?

Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale moim zdaniem granie na FX dla np. 20% rocznie przypomina właściciela ferrari, który jeździ nim 30 km/h do sklepu po bułki. Tłumacząc że szybka jazda jest niebezpieczna, a i samochód można uszkodzić. No bo taki drogi przecież. Ojej, co będzie jak się uszkodzi? Kosztował 300 tys.;) Tylko po co kupować ferrari jak ktoś tak się boi ciągle?

Dlatego moim zdaniem, system poniżej 100% rocznie w ogóle nie ma racji bytu, biorąc pod uwagę ryzyko i czas jaki trzeba poświęcić. I tu nie znaczenia czy mamy 1000 zł czy milion. Jak mawiał dr Van Tharp:" Kto się boi straty, ten NIGDY nie będzie dobrym spekulantem." Co nie zmienia faktu że zarobienie 100% rocznie jest trudne, ale przecież jest co najmniej kilka osób na forum którzy to potrafią. A nie oszukujmy się, to nie jest forum dla profesjonalistów.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

jasonbourne pisze: Dlatego moim zdaniem, system poniżej 100% rocznie w ogóle nie ma racji bytu, biorąc pod uwagę ryzyko i czas jaki trzeba poświęcić. I tu nie znaczenia czy mamy 1000 zł czy milion.
eat-popcorn-3D.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
turtle
Bywalec
Bywalec

Mamy po prostu inne zdanie lub doswiadczenia na ten temat.

Dzialanie na krotkich TF wg mnie jest blizej pojecia gry niz spekulacji.
Sam to robilem i to ladnych pare lat.
Wyczerpujace zajecie, skuteczni traderzy wytrzymuja podobno srednio 2-3 lata , twardziele moze nawet 5.
Wynik jednak jest mniej lub bardziej losowy.

W spekulacji long term szanse na zarobienie duzych pieniedzy sa nieporownywalnie wieksze.
To o czym pisze Tharp o zaakceptowaniu straty jest wlasnie ta kwestia, ktorej zrozumienie pozwala wejsc na long term. Nalezy pogodzic sie ze strata lub seria strat np po2 % kapitalu, zeby wejsc w transakcje dajaca zysk 50% i wiecej.
Wowczas okazuje sie ze siedzenie w daytradingu dzien w dzien przez 6 miesiecy nie pozwoli uzyskac takiego wyniku.
A wypadkowosc i czestotliwosc wstrzasow cenowych w malych TF rozbija rachunek uciulany przez wiele tygodnii.
Postrzeganie long term zmienia sie kiedy zauwazymy ze sytuacji dlugotrendowych jest wiecej niz by sie zdawalo patrzac na wykresy.
Podobnie mnogosc instrumentow na ktorych mozna dzisiaj znalezc okazje skutkuje czesto kleska urodzaju.
Oczywiscie czasami trzeba poczekac. Tak jak teraz na eurusd gdzie jak zauwazyles konsola trwa od kilku lat.
Ja w tym upatruje duzej szansy na duzy potencjal zysku kiedy wejdzie w dlugi trend.
Pewnie ze jeszcze kilka razy strace po 200 pipsow. Ale za kolejnym utrzymam i spiramiduje pozycje tak ze zarobie na caly rok.
Spojrz na usdjpn - caly czas dostaje dreszczy na mysl ze przegapilem taki ruch, ktory trwal od pazdziernika.
Nie chodzi o 100% czy 50% w roku , miesiacu czy kwartale. Chodzi o dlugowiecznosc w tej branzy, zeby uzbierac kapital na jeden moze dwa szalone trendy na ktore sie zalapiesz i bedziesz potrafil utrzymac zyskowna pozycje przez 6 miesiecy - to jest najtrudniejsze i tego staram sie nauczyc.
TraderBook

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

turtle pisze: Chodzi o dlugowiecznosc w tej branzy, zeby uzbierac kapital na jeden moze dwa szalone trendy na ktore sie zalapiesz i bedziesz potrafil utrzymac zyskowna pozycje przez 6 miesiecy - to jest najtrudniejsze i tego staram sie nauczyc.
Miałem taki system bodajże 3 lata temu. Nie podam wyników aby uniknąć głupich komentarzy, bo w sumie był całkiem niezły. Ale to jest męczące, czekanie na zysk miesiącami, DD było masakryczne, dlatego ciągle szukałem czegoś nowego.
Moim zdaniem, najtrudniejsze nie jest wcale trzymanie pozycji długo. Najtrudniejsze jest znalezienie sensownego sygnału, który daje powiedzmy, R>10 z dobrą częstotliwością, np. dwa razy w tygodniu i skutecznością choćby 30%. Jeszcze wejścia na tyle dobre, żeby DD jednak nie dobijał do wartości 30% konta. Paradoksalnie, najłatwiejsze było w moim wypadku opracowanie dobrego TP.

Temat powoli się wyczerpuje ale widzę jeszcze jeden problem. Daytrading jest prostszy w tym sensie, że wchodzisz, wychodzisz, zarabiasz lub tracisz i wszystko. W graniu z dużym TP, najpierw jest sygnał, ja go nazywam kierunkowym, po którym ma się pojawić większy ruch z jakimś tam prawdopodobieństwem. Później jest sygnał wejścia, żeby wejść z małym SL, abstrahując od faktu, że nie po każdym sygnale kierunkowym można dobrze wejść. Czyli trochę takie kręcenie się jak gówno w przeręblu cały czas. I jeszcze TP, który musi być jakoś skorelowany z tym wszystkim, żeby nie złapać wcześniej SL czy BE. I oczywiście skuteczność poszczególnych elementów na tyle wysoka, aby łączna wartość oczekiwana była na jakimś sensownym poziomie. Taki system zasadniczo jest bardziej skomplikowany, składa się z większej ilości elementów, którą muszą ze sobą harmonijnie i płynnie współpracować. A im bardziej skomplikowany system, wiadomo, większa szansa że się będzie psuć. Takie życie.

Awatar użytkownika
turtle
Bywalec
Bywalec

Zgadzam sie z Toba. Dlatego dla malych TF staram sie stworzyc robota.
Ale i tutaj raz dziala a raz nie dziala..
Moment uruchomienia jest kluczowy, i znowu wracamy do long term :) bo charakter rynku w danym czasie
decyduje o skutecznosc systemu i tak w kolko :)
TraderBook

ODPOWIEDZ