Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

raposo pisze:Wątpię, aby kurs tego dobrze Cię nauczył. Myślę, że da Ci to to samo, co analiza historyczna, mimo, że ocena Twoich wniosków będzie tu bardziej zaskakująca (pewnie od razu nie będziesz widział całego wykresu tylko po wykonaniu zadania). Wszystko też zależy w oparciu o co oni wyznaczali tam S/R :).

Moja rada? Ucz się przy kwotowaniach live na demie. Rynek szybko sam będzie weryfikował to czy dobrze zaznaczyłeś wsparcie/opór :).
Rapso ma racje.... bo S/R jesteś wskazać na każdym prawie TF są kolesie co za wiarygodny TF uznają 1M cena 4 razy się odbiła i wchodzą w transakcje i nie m owie tu o amatorach. Praktycznie bez użycia żadnych innych instrumentów 2-krotne odbicie się od jakiegoś poziomu cenowego to wsparcie albo opór.. co trochę jeszcze zależy od kierunku i trendu nie mówiąc o TF.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Powadzi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Powadzi »

Dzięki za odpowiedzi.
A teraz pytanie właśnie związane z poprawnym odczytem wykresu ceny.
Czym się różni "klin zniżkujący" od "trójkąta zniżkującego"?
Poniżej graficzne przedstawienie encyklopedii AT od BRE.
http://www.breforex.pl/Media/Default/im ... teoria.gif <- KLIN
http://www.breforex.pl/Media/Default/im ... teoria.gif <-trójkąt

Czy różnica ma polegać tylko na tym, w jaki sposób kształtują się dołki? Jeśli tworzą się nowe oznacza to, że będzie to klin, a jeśli cena odbija się od poziomej podstawy tworząc wsparcie, to mamy do czynienia z trójkątem?

Dodatkowo mamy coś takiego jak trójkąt symetryczny. http://www.breforex.pl/Media/Default/im ... teoria.gif
Bardzo zbliżone do klina, a jednak prognozuje utrzymanie trendu, a nie jego odwrócenie.

Jak rozróżniać między sobą powyższe formacje?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Klin - jak widzisz, dołki i szczyty są coraz niższe.
Trójkąt - dołki na jednym poziomie, szczyty coraz niższe. Trójkąt prostokątny - taki, który ma jeden kąt prosty ;).

Trójkąty symetryczne cechują się tym, że dołki są coraz wyższe, a szczyty coraz niższe. Zmniejsza się zakres wahań i nie widać przewagi żadnej ze stron, a w takiej sytuacji w teorii bardziej prawdopodobne jest kontynuowanie poprzedniego kierunku.

Jeśli chcesz bardziej zgłębić wiedzę nt. podstawowych formacji AT to polecam wyposażyć się w książkę "John Murhpy - Analiza techniczna rynków finansowych". Dogłębnie wyczerpuje temat ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

agnes
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: agnes »

rabit pisze:
agnes pisze:Witam,

Z racji tego, że dopiero zaczynam przygodę z forexem proszę o wyrozumiałość ;) Moje pytanie dot. skąd brać dobre dzienne sygnały, informacje, analizy ect. na tematy poszczególnych par walutowych i nie tylko ?
http://www.armadamarkets.pl/przydatne-linki-forex/ :)
:) Super tylko tyle tych linków, że niemożliwym staje się korzystanie ze wszystkich. Jako początkująca pogubię się w tym a nadmiar niepotrzebnych informacji zaśmieci mi umysł. Dokładnie chodzi mi o dane makro, na które warto zwracać uwagę, w jakich mniej więcej godzinach, dniach są publikowane. Może jakiś najbardziej czytelny kalendarz?

Dodatkowo mam również dylemat z wyborem brokera. Przeszperałam w wątkach o brokerach i mam mieszane odczucia /wiele opinii zróżnicowanych/Jeśli chodzi o warunki to ECN, solidny, zabezpieczający depozyt, nie oszukujący klientów, nie wymagający wpłaty dużych kwot, z ludzkim MC, konkurencyjny kosztowo, dobrze jakby były mikroloty choć nie jest to warunek konieczny. Nie wiem też z powodu braku doświadczenia w tej materii czy lepszy byłby broker polski czy zagraniczny. W sumie nie gra to większej roli jeśli wcześniejsze warunki byłyby spełnione.
w co umysł może uwierzyć, to umysł może osiągnąć

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

agnes pisze:
rabit pisze:
agnes pisze:Witam,

Z racji tego, że dopiero zaczynam przygodę z forexem proszę o wyrozumiałość ;) Moje pytanie dot. skąd brać dobre dzienne sygnały, informacje, analizy ect. na tematy poszczególnych par walutowych i nie tylko ?
http://www.armadamarkets.pl/przydatne-linki-forex/ :)
:) Super tylko tyle tych linków, że niemożliwym staje się korzystanie ze wszystkich. Jako początkująca pogubię się w tym a nadmiar niepotrzebnych informacji zaśmieci mi umysł. Dokładnie chodzi mi o dane makro, na które warto zwracać uwagę, w jakich mniej więcej godzinach, dniach są publikowane. Może jakiś najbardziej czytelny kalendarz?

Dodatkowo mam również dylemat z wyborem brokera. Przeszperałam w wątkach o brokerach i mam mieszane odczucia /wiele opinii zróżnicowanych/Jeśli chodzi o warunki to ECN, solidny, zabezpieczający depozyt, nie oszukujący klientów, nie wymagający wpłaty dużych kwot, z ludzkim MC, konkurencyjny kosztowo, dobrze jakby były mikroloty choć nie jest to warunek konieczny. Nie wiem też z powodu braku doświadczenia w tej materii czy lepszy byłby broker polski czy zagraniczny. W sumie nie gra to większej roli jeśli wcześniejsze warunki byłyby spełnione.
Kalendarz to kwestia gustu.
Można użyć automatów do ostrzegania:

Linki od Esco: http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=326551
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=310910

Jeśli szukasz brokera nie wymagającego wpłaty dużych kwot to po co Ci zabezpieczenie depozytu?

Z polskich brokerów BRE.
Z zagranicznych Dukascopy może FxPro ECN
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

agnes
Bywalec
Bywalec

Jeśli szukasz brokera nie wymagającego wpłaty dużych kwot to po co Ci zabezpieczenie depozytu?
A nóż widelec będzie dobrze mi szło i będę chciała zwiększyć depozyt, wówczas zabezpieczenie będzie przydatne. Nie chcę rozbijać się po różnych brokerach ale zacząć od tego lepszego po prostu. :)

-- Dodano: 31 sie 2013, 19:52 --

Dzięki bbq za linki, na pewno się przydadzą :)

pzdr

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

warto śledzić kalendarz z kilku źródeł bo mimo wszystko są czasami różnice.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Obecnie między dobrymi brokerami zagranicznymi a polskimi jest taka różnica, że jedni mają siedzibę poza Polską, a drudzy w Polsce :). Obsługę w naszym języku zapewnia już większość firm, która gości na naszym rynku. Rozliczenie PITa to żaden wielki problem więc jeśli broker zagraniczny nie proponuje wpłat do polskiego banku to będzie to jedyny minus działający na jego niekorzyść. Jednak często oferuje niższe prowizje i de facto ta różnica przestaje mieć znaczenie.

Do przedstawionego przez Ciebie opisu najbardziej pasuje mi Dukascopy. Jeśli nie wymagasz MT4 to polecam przetestować ich ofertę.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

agnes
Bywalec
Bywalec

raposo pisze: Obecnie między dobrymi brokerami zagranicznymi a polskimi jest taka różnica, że jedni mają siedzibę poza Polską, a drudzy w Polsce :). Obsługę w naszym języku zapewnia już większość firm, która gości na naszym rynku. Rozliczenie PITa to żaden wielki problem więc jeśli broker zagraniczny nie proponuje wpłat do polskiego banku to będzie to jedyny minus działający na jego niekorzyść. Jednak często oferuje niższe prowizje i de facto ta różnica przestaje mieć znaczenie.

Do przedstawionego przez Ciebie opisu najbardziej pasuje mi Dukascopy. Jeśli nie wymagasz MT4 to polecam przetestować ich ofertę.
Platforma dla mnie to rzecz drugorzędna, jestem elastyczna, wszystkiego można się nauczyć, mam inne priorytety. Rozliczenie PITa tez nie ma dla mnie znaczenia, więc przyjrzę się bliżej Dukascopy. Dzięki wielkie za realną pomoc bo wątki o brokerach są kosmicznie długie i jak pisałam wcześniej opinie są różne więc trudno o decyzję.

Awatar użytkownika
lgxxi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lgxxi »

Panowie skad wziasc i jak wgrac historyczne wykresy do forex tester professional?
Kto jest dobry w znajdowaniu wymówek rzadko bywa dobry w czymkolwiek innym.

ODPOWIEDZ