Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

gregus88 pisze:Witam,
jestem tu nowy. Nie chce zakladac nowego tematu i zasmiecac forum wiec zapytam tutaj. Ktorego z tych 3 brokerow byscie polecili? Czy moze cos innego?

Armada, Alior czy BZWBK?

Pierwotnie bylem zdecydowany na Armade ale wyczytalem w ostatnim czasie coraz wiecej negatywnych opinii na jej temat.
BZWBK - slabosc do tego banku gdyz mam tam wszystkie konta :)
Alior - podobno dobry, znajomy mi poleca

Przewidywany depozyt na start. ok 2 000 zl- 3 0000zl. Gra tylko na glownych parach. Mozliwosc grania za 0.01 lota. Jak widac nie mam jakis wygorowanych wymagan.

Prosze o pomoc i dziekuje.

Armada - plusy: bardzo dobry polski support, bardzo niska prowizja
minusy: duże poślizgi na danych (LMAX), brak regulacji i gwarancji

BZWBK - plusy: duży polski bank, przyzwyczajenie, regulacje, gwarancje
minusy: nigdzie ich nie widać, słaba obsługa klienta i niska świadomość FX wśród pracowników, wyższe koszty

Alior: plusy - o niebo bardziej zaawansowana platforma od MT4 - czyli Protrader 2, dobry support i duża świadomość, regulacje, gwarancje
minusy: wyższe koszty, brak MT4 paradoksalnie jako minus.

And the winner is: BRE Forex ECN jeśli chcesz MT4 lub Alior jeśli chcesz coś bardziej zaawansowanego lub Armada jeśli nie interesuje Cię bezpieczeństwo i gwarancje.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

kosinho
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kosinho »

Myślę nad wprowadzeniem analizy fundamentalnej do mojej gry. Znacie jakieś dobre opracowania, tematy na forex factory czy jakąś książkę na ten temat? Interesuje mnie gra na longtermach, świece D1 i W1. Dzięki.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

AF pod Forex to po prostu makroekonomia więc każda książka, która o tym jest może Ci pomóc. Raczej nie znajdziesz niczego stricte o grze fundamentalnej na walutach.
Polecam Richard Yamarone - Wskaźniki ekonomiczne. Przewodnik dla inwestora. Bardzo szczegółowo opisane wskaźniki z USA, a te są przecież najważniejsze...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Mam konto w bossie i testuje teraz konto demo w BRE forex ecn i mam pytanie czy da się skopiować pliki z s/r , LT, średnimi i całą resztą dziadostwa z jednej platformy do drugiej? Skoro oba działają na mt4 to chyba nie powinno być problemów ze skopiowaniem?
Pytanie do uprawiających daytrading: na jakim TF gracie? czy jest on stały czy zmienny, na ilu parach naraz inwestujecie? jedna czy może śledzicie kilka na niskich TF? Pytam się bo zauważyłem że od jakiegoś czasu mam problemy z zarabianiem i myślę sobie że zbyt dużo naraz chcę śledzić w skutek czego uciekają mi odpowiednie momenty. Może lepszym rozwiązaniem jest skoncentrować się na jednej lub dwóch parach i je obserwować zamiast na 4 czy 5?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Wchodzisz w katalog z zainstalowanym MT4 Bossa i kopiujesz folder profiles. Przenosi Ci to wszystkie aktywne wykresy wraz z profilami. Jeśli masz zapisane szablony to możesz też skopiować templates. Wskaźniki i automaty są w Experts.

Jak nie ogarniasz wielu par jednocześnie to wyjść jest kilka:
- dorzucasz kolejny monitor, gdzie masz podgląd na kolejne wykresy,
- ustawiasz sobie alerty cenowe lub wyposażasz się we wskaźniki z nimi (o ile stosujesz wskaźniki),
- ograniczasz ilość obserwowanych instrumentów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Dzięki raposo, chyba wystąpię o jakaś pochwałę do admina dla Ciebie bo gdzie nie napiszę to odpisujesz zaraz pierwszy niczym bot :wink: Co do daytradingu chętnie wysłucham jeszcze innych. Dzięki.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Pochwały przyznają moderatorzy więc sam sobie mogę dać ale spoko, nie jest to ważne :). Z DT jest tak, że wysłuchasz 10 opinii i każda będzie inna. Musisz sam dopasować strategię do swoich możliwości (kapitałowych, czasowych, psychicznych) i umiejętności więc lepiej nikim się nie sugerować tylko znaleźć najlepsze wyjście dla siebie samego.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

kalondar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kalondar »

Niech mi ktoś rozszyfruje skrót - "przejść na BE" ... bo jakoś nie umiem wygooglać :(

Czy chodzi o ustawienie kroczącego stop loss'a o np 50 punktów za kursem ?

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

kalondar pisze: "przejść na BE" ...
Czyli ustawienie stop loss w takim miejscu, w którym cena uderzając w niego zamyka zlecenie bez zysku/straty (pomińmy poślizgi) - to tak "książkowo".
kalondar pisze:Czy chodzi o ustawienie kroczącego stop loss'a o np 50 punktów za kursem ?
Jak sam napisałeś, to jest stop loss kroczący, chociaż można by to nagiąć, jak większość słów używanych obecnie i podciągnąć pod "kroczące BE" chociaż "książkowo" jest to trailing stop

Pzdr.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein

kalondar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kalondar »

Wielkie dzięki - teraz kumam.

To mam jeszcze jedno pytanko:
Czy trailing stop działa tylko przy włączonym MT4 ?
Pewnego razu ustawiłem TS i zamknąłem MT4, a efekty obserwowałem na web traderze... i nic się nie działo z SL.

ODPOWIEDZ