raposo pisze:Droga Julio,
Wiesz, że możesz sobie ustawić własne 'sety' z kwotowaniami symboli?

Zajmie Ci to mniej pracy niż informatykom wszystkich Twoich brokerów, a już na pewno będzie trzeba krócej na to czekać.
1. Najpierw przygotowujesz sobie interesujące Cię instrumenty do pierwszego seta, dodając i usuwając odpowiednie symbole z listy Market Watch.
2. Klik prawym

Zestawy

zapisz zestaw jako...

np. waluty AUD.
3. robisz tak z kolejnymi zestawami.
Minusem jest to, że nie można usunąć z listy instrumentu, którego wykres masz otwarty w MT4. Więc dodatkowo można sobie zapisać Profile z wybranymi parami walutowymi (np. AUD) i wtedy wszystko ładnie mamy posegregowane. Wystarczy przełączać sobie profile i sety symboli.
sierotką nie jestem, mam takich setów kilkanaście
robione nie z MT4, ale ze specyfikacji instrumentów
wszystko szybko potem wyfiltrowane z Excela po fragmencie tekstu np. "AUD" lub po grupie (instrumenty mam pogrupowane i posubgrupowane np. towary - agro, towary - metale, waluty - emerging)
do tego mam standaryzację instrumentów między brokerami (np. DAX, DE30,GERMANY30 => DAX), bo była mi potrzebna do wspólnych rozbudowanych statystyk z dziennika sprawy
automatyzuję wszystko, co się da, aby móc skupić się wyłącznie na tradingu
chodziło mi po prostu o dobro innych użytkowników
mniej zaawansowanych w obsłudze MT4
ja sobie prędzej czy później poradzę ze wszystkim, łącznie ze zrobieniem własnego BSO wspólnego dla wszystkich moich brokerów na MT4
a kiedyś to może nawet zrobię crossplatformowy replikator trade'ów (MT4, JForex itd.) połączony z automatycznym wyszukiwaniem najkorzystniejszego (w danym momencie i horyzoncie czasowym - daytrading, swing, position trading) brokera (uwzględniający spread, swap, zmienność, prowizję, przeliczanie wielkości kontraktu między kontraktami i wynikająca z tego rzeczywista dźwignia)
p.s. znając życie informatycy i tak się obijają