HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Re: HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze:
Erykos pisze:To jest wręcz nie do pomyślenia, że w XXI wieku, w erze internetu nie mógłbym otworzyć normalnego, zwykłego rachunku, gdzie kupuję akcje. Więc co, pozostaje mi tylko chodzić po bankach, domach maklerskich? Założyć u nich rachunek i tak grać? Kompletnie odpada.
Zgadzam się z Tobą,to jest totalna paranoja,jednak chodzenie po bankach i domach maklerskich nic Tobie nie da.
E tam. ZZ widzi nie istniejące problemy. Brokerów i domów maklerskich oferujących dostęp do światowych giełd nie brakuje. Jeśli ZZ masz problem z językiem angielskim to załóż konto np. w saxo (czy dm mającym jego platformę) albo w gft. Obaj mają polskich przedstawicieli, masz tam dostęp do tysięcy akcji, i dziesiątek giełd w tym GPW. Mało ? Czego Ci potrzeba więcej do tych globalnych inwestycji ?
zz pisze: Tego moim zdaniem należy się trzymać,naciskać bardzo ostro,a normalność kiedyś przyjdzie,tym bardziej że technicznie nie ma ku temu żadnych przciwwskazań np. MT-5 przeszła pomyślnie wszelkie testy,to samo Ninja Trader,Blomberg,Routers itp.
Minęło 4 miesiące od czasu gdy mt5 uzyskał certyfikat z GPW. Liczba brokerów oferujących mt5 i GPW jak dotąd wynosi 0. Nie zdziwię się jak będzie podobnie jak z forexem - minęło ponad 4 lata od wprowadzenia MT5 a liczba polskich brokerów go oferujących zdaje się wynosi nadal 0.....
A co do innych platform to Bloomberg czy Reuters to platformy do których dostęp kosztuje 1-2 K EUR miesięcznie, więc raczej poza zasięgiem indywidualnego inwestora. Pomijając już, że w HFT (a o tym jest wątek) na nich się nie pobawisz bo nie są one do tego przeznaczone. I masz tam np. określony stosunek zleceń odwołanych do wszystkich jakie zrealizowałeś. Pewnie podobnie będzie z mt5: tam wszystko idzie przez serwer brokera więc jak go za bardzo obciążysz to broker może się zdenerwować i wprowadzić ograniczenia. Daleko nie szukając: bossa nie tak dawno wprowadziła takowe przy dostępie do GPW przez ich api - ciekawe dlaczego prawda ?
zz pisze: HFT robiły normalność w bankowości,a my dla naszych algorytmów lub naszych analiz nie mamy takich samych praw jak oni
No i nigdy nie będziesz miał. Nie po to pompuje się miliony w infrastrukturę HFT, żeby zwykły szary inwestor mógł robić dokładnie to samo. Po to wydaje się tą kasę by mieć przewagę między innymi właśnie nad nami.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Gren,może przez te parę lat,przynajmniej raz zaproponujesz,jedno konkretne rozwiązanie co robić aby mieć dostęp do tych rynków?.

Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:Gren,może przez te parę lat,przynajmniej raz zaproponujesz,jedno konkretne rozwiązanie co robić aby mieć dostęp do tych rynków?.
Ale do jakich konkretnie ?
Propozycje masz wyżej: skoro potrzebujesz akcje z giełd światowych a nie udaje Ci się założyć konta w Interactive Brokers to załóż w Saxo albo w GFT.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

green7 - mt5 noble fx/gpw : ) Innowator.. przeciez to prowadzi ;] "A złotym cielcem trend" czy jakoś tak hehe..

jakby tak kołodke namówić na mt5? :D ..by sie wykazał z tą swoja ekoinzynieria :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

zz, z kontem w interactive broker tak jak już green7 pisał nie ma problemu dla ludzi z PL. Także nie rozumiem dlaczego mielibyśmy mieć ograniczony dostęp. Część firm hft o jakich w necie czytałem korzystała właśnie z IB. Poza tym wystarczy zalogować demo u brokerów podobnych do IB, a sami walą mailami i telefonami, żeby konto zakładać. Największa w europie firma HFT, która na stronie swojej ma tylko logo działa w Pradze. Także moim zdaniem dostęp nie jest tutaj istotny i jakieś tam platformy, bo każdy tworzy swoje. To co sprzedają często jest jakąś pomyłką jak choćby polska platforma do hft empirica, która moim zdaniem ma błędne założenia. Z softem to platforma testowa jest prosta do zrobienia, ale czasochłonna, a jeśli chodzi o FIX to w necie można znaleźć dużo silników (część darmowych) i nie trzeba na początku tworzyć własnego. Także platformy mnie osobiście nie interesują bo mam własne pomysły. Interesowałoby mnie jakieś porządne szkolenie z tego jak to się robi z przykładami i konsultacjami. Na razie to mogę sobie jedynie czytać materiały naukowe na temat i liczyć na to, że coś mi do głowy wpadnie :) Takie szkolenie jakie było na GPW to tylko strata kasy, także nie polecam kolejnej edycji jeśli będzie bo tylko same reklamy i ogólniki. A ten filmik francuski na TVN Style o HFT to taka porażka, że aż szkoda gadać. Ja bym się wstydził taki materiał ludziom pokazać.

zz
Maniak
Maniak

Gren,tym ostatnim wpisem udowodniłeś że niestety nic nie rozumiesz.Przepraszam,ale ja już się poddaję,nie wytłumaczę.
rayzeel,nie ma problemu założyć w I.B konto,zgoda.
Problem jest w czymś innym,problem polega na tym żeby to technicznie przebrnąć,a problem jest, wielu doświadczonych traderów miało z tym problem i pisali o tym na navigatorze,a teraz pomyśl,skoro takie problemy są przy zakładaniu konta,to co się będzie działo jak przyjdą naprawdę poważne problemy np. techniczne.
Dlatego ,trzeba dążyć aby móc składać zlecenia we własnym kraju, np. wzorem Chin, dopiero CME tam rusza,lecz będzie możliwość składania zleceń przez nich w Chinach ,lecz również na innych rynkach CME jakie w danej chwili potrzebujemy,czyli w skrócie jeżeli np. GPW udostępni nam lub naszym algorytmom składanie zleceń na takich samych prawach i tak jak to teraz robią HFT, to będą szanse wyrównane,a my będziemy mieli dostęp do normalności,tym bardziej że techniczne możliwości już są aby to robić.

Pozdrawiam

-- Dodano: śr 28-08-2013, 11:40 --
green7 pisze:
zz pisze: ]

Szczerze powiedziawszy nie sądzę. HFT nic nie wytwarza (prócz oczywiście obrotu), więc nie spodziewałbym się, że dzięki HFT cokolwiek nam się zmieni a tym bardziej, że nastanie jakaś "normalność" (cokolwiek masz na myśli).
..
Gren spróbuję jeszcze raz Tobie wytłumaczyć,potem się już poddaje.

HFT wytwarza to ,co na świecie jest najcenniejsze ,czyli płynność.// więc samo to,tworzy wartość//
Piszesz że nic się dzięki HFT nie zmieni.
Zrób takie doświadczenie ,obserwuj rynki gdzie była luka np. $/Y lub $/CAD itp gdzie była luka u brokera na 5-20 pipsów i porównaj tą samą parę walutową gdzie miliony automatów HFT w ułamku sekundy wrzucają tysiące zleceń i grają na minimalny zysk np. pół dolara.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

reptile pisze:green7 - mt5 noble fx/gpw : ) Innowator.. przeciez to prowadzi ;] "A złotym cielcem trend" czy jakoś tak hehe..
A racja - jest jeden brok co się wyłamał. Ale chyba jakoś szału i szturmu klientów nie widać .....

zz pisze:Gren spróbuję jeszcze raz Tobie wytłumaczyć,potem się już poddaje.
HFT wytwarza to ,co na świecie jest najcenniejsze ,czyli płynność.// więc samo to,tworzy wartość//
ZZ to możesz od razu się poddać, bo sorry moim zdaniem jeśli mówisz, że najcenniejsza na świecie jest płynność to bredzisz. Dla mnie znaczne bardziej cenne jest np. zdrowie.

A co do HFT i płynności: HFT ma zapewnienie płynności w głębokim poważaniu. Fakt, twierdzi się, że HFT zwiększa płynność ale jest to niezamierzony i uboczny skutek tej działalności. I tak do końca nie wiadomo czy takowy w ogóle istnieje.
Zastanów się: przecież HFT by zarobić musi sprzedać i kupić. Czyli musi być ktoś inny chętny na dane "dobro" będący drugą stroną transakcji. Jakiś zwykły szary inwestor jak Ty chcący w nie zainwestować. HFT kupi wcześniej te akcje od innego inwestora i sprzeda Ci je zarabiając parę groszy. Czy Twoim zdaniem zwiększyło to płynność? W jakiż to sposób?
Płynność się nie zmieniła: Ty chciałeś kupić 10 akcji, ktoś inny chciał te 10 sprzedać. Między Was "wcieło" się HFT i zarobiło swoje. Zwiększył się volumen obrotu a nie płynność !

Płynność owszem może rosnąć w wypadku gdy ktoś bawiący się HFT odsprzeda akcje .... innemu HFT. Wtedy można mówić o wzroście płynności - ale dalej jest to sztuczny wzrost, mający na celu tylko spekulację, nie mający nic wspólnego z rzeczywistą podażą i popytem, to takie swoiste podrzucanie gorącego kartofla.
Fakt, dla nas o tyle lepiej, że obniża spready.

No ale ogólnie to nie o tym.
Wydaje Ci się, że jak tylko trafi do nas HFT to staniemy się krainą mlekiem i miodem płynącą. Nie nie staniemy się. I na GPW wiele HFT nie wniesie - z powodów o jakich już pisałem. I żaden "zdolny programista" nie będzie w stanie sam skorzystać z HFT. A przynajmniej nie bez wydania grubej kasy na sprzęt i oprogramowanie.
zz pisze: rayzeel,nie ma problemu założyć w I.B konto,zgoda.
Problem jest w czymś innym,problem polega na tym żeby to technicznie przebrnąć,a problem jest, wielu doświadczonych traderów miało z tym problem i pisali o tym na navigatorze,a teraz pomyśl,skoro takie problemy są przy zakładaniu konta,to co się będzie działo jak przyjdą naprawdę poważne problemy np. techniczne.
ZZ proszę Cię, wymyślasz jakieś niestworzone historie, albo ja nie umiem używać wyszukiwarki. Podaj mi linki to tych postów gdzie tych wielu doświadczonych traderów miało kłopoty o jakich piszesz.

A poza tym napisałem Ci o możliwościach z polskim supportem. Czego Ci w nich brakuje ?
zz pisze: Zrób takie doświadczenie ,obserwuj rynki gdzie była luka np. $/Y lub $/CAD itp gdzie była luka u brokera na 5-20 pipsów i porównaj tą samą parę walutową gdzie miliony automatów HFT w ułamku sekundy wrzucają tysiące zleceń i grają na minimalny zysk np. pół dolara.
ZZ takie doświadczenia to tylko Twoje pobożne życzenia. Bo skąd wiesz na której parze grają a na której nie te "miliony" automatów HFT? Skąd masz pewność, że nie grają właśnie na tej parze gdzie jest ta Twoja luka? Może luka powstała, bo nie było rzeczywistych chętnych na kupno/sprzedaż waluty więc i automaty HFT się wycofały - by nie ryzykować niepewnej transakcji ??
Chcesz robić doświadczenia? Proszę bardzo. Oglądnij sobie kurs z DJ z 6 maja 2010 - bo tam wiadomo, że 60% ruchu robią automaty HFT.
Poza tym rynek walutowy to OTC, tam luki nie są niczym dziwnym.
rayzeel pisze:Część firm hft o jakich w necie czytałem korzystała właśnie z IB
No właśnie IB jest średnie do tego typu działalności. Tam nie masz bezpośredniego dostępu do cen z giełdy IB agreguje je i wysyła snapshot bodaj co 200 ms. Jest parę książek o HFT i podstawowych algorytmach, czytałem swego czasu, którąś dającą dosyć dobre wyobrażenie o podstawach, nie pamiętam tytułu jak chcesz to mogę sprawdzić.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Niestety Gren,nic nie rozumiesz.
Jeżeli z tego tematu ma być jakiś sens,proponuję dwukierunkowość,jedni niech przedstawiają rację jak Gren i narzekać na HFT,
drudzy niech próbują iść w tym kierunku co ja proponuję,naciskać na GPW, banki i biura maklerskie i tłumaczyć że chcemy takich samych możliwości inwestycyjnych jak mają i działają HFT,zrobić normalną platformę do gry na GPW np. przez GPW i żeby to po prostu działało,i żeby to było rozliczane przez izby obrachunkowe, technicznie już jest to wykonalne,przypominam że platforma np. MT-4 przeszła testy i ma homologację można to na niej robić ,uprzedzając pytanie Grena,chodzi o to że to już jest realnym faktem,na ten moment możemy się tylko temu temu przyglądać,a chodzi o to aby to wcielić w konkretny czyn.

Pozdrawiam

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:Niestety Gren,nic nie rozumiesz.
Jeżeli z tego tematu ma być jakiś sens,proponuję dwukierunkowość,jedni niech przedstawiają rację jak Gren i narzekać na HFT, drudzy niech próbują iść w tym kierunku co ja proponuję,naciskać na GPW, banki i biura maklerskie i tłumaczyć że chcemy takich samych możliwości inwestycyjnych jak mają i działają HFT,zrobić normalną platformę do gry na GPW np. przez GPW i żeby to po prostu działało,i żeby to było rozliczane przez izby obrachunkowe, technicznie już jest to wykonalne,przypominam że platforma np. MT-4 przeszła testy i ma homologację można to na niej robić ,uprzedzając pytanie Grena,chodzi o to że to już jest realnym faktem,na ten moment możemy się tylko temu temu przyglądać,a chodzi o to aby to wcielić w konkretny czyn.
Rany zz jak zwykle piszesz same ogólniki, a jak odpowiadam Ci konkretami na Twoje własne pytania to udajesz że ich nie było :)
Wybacz, ale z Tobą jest ten problem, że nie bardzo masz pojęcie o sprawach technicznych, jak się czepisz jakiegoś hasła to w koło je powtarzasz. Teraz u Ciebie na topie jest HFT jako lek na całe zło tego świata.

Konkretnie:
- jak zauważył Reptil masz już to Twoje mt5 działające na na GPW. Świat stał się lepszy ? Mamy mniejsze prowizje, ciaśniejsze spready ? Jakoś jak na razie nie.

- Do "globalnych inwestycji" IB Ci nie robi bo nie po polsku. I kupa doświadczonych ludzi, której jakoś wskazać nie potrafisz ma z nim problemy. Wskazałem Ci polskich brokerów - też widzę Ci nie paszą. Niestety nie dowiedzieliśmy się czemu. Więc o co chodzi? Czego Ci potrzeba ? Potrafisz to zrozumiale sprecyzować ?

- chcesz na GPW takich możliwości jak mają fundusze HFT? Skoro chcesz być traktowany jak one, płać jak one. Zapłać te 100 tys. za roczny dostęp do systemu giełdy, kup sprzęt za kilkanaście/dziesiąt tysięcy, skolokuj go za kolejne kilka na miesiąc, stwórz/kup do tego soft, płać za wysłane komunikaty itd, pracę informatyków itd.
Chcesz, stać Cię: to proszę bardzo, przeszkód wielkich jakiś prawnych/organizacyjnych tu nie ma. Ale nie oczekuj, że nic nie płacąc dostaniesz wszelkie możliwe przywileje bo to po prostu jest naiwne.

Chcesz robić rzeczy takie jak HFT ? To znowu po pierwsze: sprecyzuj konkretnie jakie. A po drugie już pisałem zapomnij, że będziesz miał takie same prawa/możliwości zakładając u brokera konto z depozytem tysiąc złotych. Tak nie będzie.
Konkrety zz, konkrety.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

green7 pisze:
zz pisze:.
Konkrety zz, konkrety.
Proszę bardzo,CME w Chinach,umożliwia inwestowanie na rynku Chińskim ,umożliwia też inwestowanie na rynkach CME jakie potrzebujemy,waluty,indexy itp.W tym momencie nasze szanse w walce z HFT się wyrównują,a my mamy normalne warunki inwestycyjne,mamy normalność.Wszystko w temacie.
Jeżeli miałbyś jakiekolwiek pojęcie o czym piszesz ,to byś wiedział że z tego MT-5 przeszła pomyślnie testy nic nie wynika.Nie jest to dostępne na GPW,nie możesz zawierać przez GPW transakcji za pomocą MT-5 na rynkach Euronex,nie masz dostępu do świata,po prostu MT-5 przeszła pomyślnie testy i tyle.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ