journal - ermak
Re: journal - ermak
Im więcej mam zajęć poza forexem, tym lepiej. TeX (chyba to był on) kiedyś napisał (nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się szukać), że praca pozwala zachować higienę tradingu. W sumie nic odkrywczego, bo od dawna wiadomo, że praca uszlachetnia : D
Trzeba swoje odsiedzieć przed wykresem, żeby zrozumieć i zacząć się stosować do tego co mówili tutaj inni.
Jedną z rad jaką otrzymałem było żeby nie sugerować się tym jak trade'ują inni (doszło do tego, że nie czytam innych dzienników). Wiele razy również przeczytałem, że każdy sam musi opracować swój system.
Kilka razy widziałem tu na forum jak ludzie mówili, że utrzymywać się z tradingu można mając depozyt 30k. I tak to jest prawda. Jeśli moim celem jest 10% miesięcznie, to przy 30k mam 3k zysku : ) Nie tak źle. Jestem jednak przeciwnikiem wyznaczania sobie limitów typu: osiągniecie tego 10% po pierwszym tygodniu miesiąca i koniec gry do początku następnego.
Zwykle po tym jak zaczynam się tu wymądrzać, to później tracę znaczą część środków na koncie, więc lepiej już skończę...
Trzeba swoje odsiedzieć przed wykresem, żeby zrozumieć i zacząć się stosować do tego co mówili tutaj inni.
Jedną z rad jaką otrzymałem było żeby nie sugerować się tym jak trade'ują inni (doszło do tego, że nie czytam innych dzienników). Wiele razy również przeczytałem, że każdy sam musi opracować swój system.
Kilka razy widziałem tu na forum jak ludzie mówili, że utrzymywać się z tradingu można mając depozyt 30k. I tak to jest prawda. Jeśli moim celem jest 10% miesięcznie, to przy 30k mam 3k zysku : ) Nie tak źle. Jestem jednak przeciwnikiem wyznaczania sobie limitów typu: osiągniecie tego 10% po pierwszym tygodniu miesiąca i koniec gry do początku następnego.
Zwykle po tym jak zaczynam się tu wymądrzać, to później tracę znaczą część środków na koncie, więc lepiej już skończę...
na ejku zamknąłem pozycje chwile po otwarciu, bo niepotrzebnie jak widać sugerowałem odwrotną korelacją pomiędzy edkiem,kablem,audem a właśnie ejkiem ( z drugiej strony dzięki temu, że to zauważyłem nie wchodziłem w jedną stronę na X i ejku)
na edku widziałem dogodną sytuację, więc wszedłem 2x
a na kablu chyba muszę ustawić SL 0.o
na edku widziałem dogodną sytuację, więc wszedłem 2x
a na kablu chyba muszę ustawić SL 0.o
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
niezłe żarty.....
again?
na audzie może za nisko celuje ale co tam : )
nie wiem co to się stało na audzie teraz
szpila nie wiadomo skąd
coś z platformą chyba, bo teraz nie łączy mi się z serwerem, jutro wrzucę ss
edit
działa
najlepsze jest to, że na M1 tego nie widać 0.o a jeszcze lepsze jest to, że miałem dwie takie same pozycje, z tym samym sl'em i zamknęło tylko jedną^^
szpila nie wiadomo skąd
coś z platformą chyba, bo teraz nie łączy mi się z serwerem, jutro wrzucę ss
edit
działa
najlepsze jest to, że na M1 tego nie widać 0.o a jeszcze lepsze jest to, że miałem dwie takie same pozycje, z tym samym sl'em i zamknęło tylko jedną^^
walczyłem z ejkiem i ostatecznie przegrałem.... nie ustawiłem TP na noc...
i audzik na +
i audzik na +
dzisiaj przegrałem z audem (napaliłem się za bardzo, za pewnie się znowu poczułem, nie trzymałem się zasad) < jak na spowiedzi : DD
na edku otwarta pozycja TP ustawione na 1.32273
na edku otwarta pozycja TP ustawione na 1.32273
Owszem, zgodzę się z tym. Ale najpierw trzeba poznać cegiełki, czyli poczytać o różnych technikach. Dzienniki raczej nie mają większej wartości dla innych, chyba że grają podobnieermak3 pisze:Wiele razy również przeczytałem, że każdy sam musi opracować swój system.

Nie, to nie jest prawda i nawet nie próbuj tego, bo źle to się może skończyć dla Twojej psychiki. Realnie może być tak, że przez cały miesiąc nic nie zarobisz albo co gorsza stracisz 30% (są sytuacje losowe, np. przeskoczenie SL). I teraz zastanów się, w jakiej sytuacji się znajdziesz jak tu trzeba zapłacić rachunki, kupić coś do jedzenia itp.ermak3 pisze:Kilka razy widziałem tu na forum jak ludzie mówili, że utrzymywać się z tradingu można mając depozyt 30k. I tak to jest prawda. Jeśli moim celem jest 10% miesięcznie, to przy 30k mam 3k zysku : )
Realnym (a nie marzycielskim) rozwiązaniem, jest ustalić poziom życia i miesięczne wydatki, mieć zapas przynajmniej na rok (czyli jeśli przez rok nie grasz to masz się za co utrzymać) i tymi 30 k spokojnie sobie grać. Moim zdaniem nie może być tak, że żyjesz z miesięcznych wypłat z konta brokerskiego.
Co do analiz, to widzę, że zaczynasz łapać o co chodzi. Przywiązuj jednak większą wagę do wysokich interwałów - wielu ich unika jak ognia, twierdząc ze to dobre dla banków i instytucji a ja Ci powiem, że często na MN widać ciekawe rzeczy, które dają Ci kierunek na długo.