journal - ermak

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Re: journal - ermak

Nieprzeczytany post autor: ermak3 »

randomizer pisze:
ermak3 pisze:Wiele razy również przeczytałem, że każdy sam musi opracować swój system.
Owszem, zgodzę się z tym. Ale najpierw trzeba poznać cegiełki, czyli poczytać o różnych technikach. Dzienniki raczej nie mają większej wartości dla innych, chyba że grają podobnie :)
ermak3 pisze:Kilka razy widziałem tu na forum jak ludzie mówili, że utrzymywać się z tradingu można mając depozyt 30k. I tak to jest prawda. Jeśli moim celem jest 10% miesięcznie, to przy 30k mam 3k zysku : )
Nie, to nie jest prawda i nawet nie próbuj tego, bo źle to się może skończyć dla Twojej psychiki. Realnie może być tak, że przez cały miesiąc nic nie zarobisz albo co gorsza stracisz 30% (są sytuacje losowe, np. przeskoczenie SL). I teraz zastanów się, w jakiej sytuacji się znajdziesz jak tu trzeba zapłacić rachunki, kupić coś do jedzenia itp.

Realnym (a nie marzycielskim) rozwiązaniem, jest ustalić poziom życia i miesięczne wydatki, mieć zapas przynajmniej na rok (czyli jeśli przez rok nie grasz to masz się za co utrzymać) i tymi 30 k spokojnie sobie grać. Moim zdaniem nie może być tak, że żyjesz z miesięcznych wypłat z konta brokerskiego.
Czytałem tutaj również, że na trading powinno się przeznaczać pieniądze, których strata nas nie zaboli / nie wpłynie w jakiś negatywny sposób na nasze życie.
Każdy jest w stanie zaryzykować inną kwotę, każdy inaczej ceni sobie różne rzeczy - tak to już jest na rynku.

ss
pomyliłem się o 10p ; /

dzisiaj się postaram nie otworzyć żadnej pozycji - od tak w ramach treningu psychiki : D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

randomizer

Nieprzeczytany post autor: randomizer »

Ja piszę według własnych doświadczeń. Obecnie żyję z tradingu (mam rezerwy finansowe na 3 lata) ale zbyt wcześnie chciałem przejść na utrzymanie z tego co bardzo mocno mnie doświadczyło. Wiem, że jest to pokusa żyć tylko z tradingu, ale lepiej robić wszystko na spokojnie.

W PA podstawową zasadą jest analizowanie od wyższych do niższych interwałów. W tym wypadku może na H1 jest prospadkowo, ale jeśli zobaczysz na wyższe interwały to zauważysz, że sprzedałeś tuż nad mocnym wsparciem. Pozycja była do uratowania, gdybyś obserwował cenę - zobacz, że po zajęciu pozycji nie zeszła niżej a później zawróciła jeszcze wyżej. Dla mnie byłby to sygnał, że może być akumulacja.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

ermak3 pisze:
randomizer pisze:
ermak3 pisze:Wiele razy również przeczytałem, że każdy sam musi opracować swój system.
Owszem, zgodzę się z tym. Ale najpierw trzeba poznać cegiełki, czyli poczytać o różnych technikach. Dzienniki raczej nie mają większej wartości dla innych, chyba że grają podobnie :)
ermak3 pisze:Kilka razy widziałem tu na forum jak ludzie mówili, że utrzymywać się z tradingu można mając depozyt 30k. I tak to jest prawda. Jeśli moim celem jest 10% miesięcznie, to przy 30k mam 3k zysku : )
Nie, to nie jest prawda i nawet nie próbuj tego, bo źle to się może skończyć dla Twojej psychiki. Realnie może być tak, że przez cały miesiąc nic nie zarobisz albo co gorsza stracisz 30% (są sytuacje losowe, np. przeskoczenie SL). I teraz zastanów się, w jakiej sytuacji się znajdziesz jak tu trzeba zapłacić rachunki, kupić coś do jedzenia itp.

Realnym (a nie marzycielskim) rozwiązaniem, jest ustalić poziom życia i miesięczne wydatki, mieć zapas przynajmniej na rok (czyli jeśli przez rok nie grasz to masz się za co utrzymać) i tymi 30 k spokojnie sobie grać. Moim zdaniem nie może być tak, że żyjesz z miesięcznych wypłat z konta brokerskiego.
Czytałem tutaj również, że na trading powinno się przeznaczać pieniądze, których strata nas nie zaboli / nie wpłynie w jakiś negatywny sposób na nasze życie.
Każdy jest w stanie zaryzykować inną kwotę, każdy inaczej ceni sobie różne rzeczy - tak to już jest na rynku.

ss
pomyliłem się o 10p ; /

dzisiaj się postaram nie otworzyć żadnej pozycji - od tak w ramach treningu psychiki : D
Utrzymywanie się z tradingu, a raczej jego próby przy takim depozycie mają taki sam sens jak wyprawa do kasyna.
Skąd w ogóle przekonanie, że przez np. 5 lat miesiąc w miesiąc będzie ktoś robił 10% depozytu, to nie jest takie proste i tak jak pisze Randomizer, bez zapasu gotówki PRZYNAJMNIEJ na rok spokojnego życia, nie martwienia się o nic jest to samobójstwo. Stawianie się o krok od problemów, kredytów, rozpadu rodziny itp. Wyobraź sobie sytuację w której tracisz 20% w miesiąc, później masz 2x miesiąc na 0. Nie odbijesz się z takiego pułapu jeżeli zakładasz, że ptorzebujesz 3000 miesięcznie a właśnie "straciłeś" 6 tyś i 9 musiałeś skądś wyłożyć na życie.

Mimo wszystko przejście z tradingu do utrzymywania się z tego to nie jest prosta i warta pochopnego podejmowania decyzja. Pamiętaj o tym, że na forach internetowych pełno jest ludzi którzy kłamią lub nie mają pojęcia o czym w ogóle piszą i tekst o tym, że gdyby mieli 30 tyś to żyli by jak królowie opierają na tym że raz w ciągu roku udało im się podwoić 200 zł, paląc przy tym 10 depozytów.

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

ej ej ej
Po pierwsze - nie mam tyle wolnych środków.
Po drugie - 10% miesięcznie uważam za niewygórowany cel, a 30k (może 20k) za odpowiednie depo aby to 10% "coś" nam dawało.
I po trzecie - nikomu nie radzę i sam nie mam zamiaru rezygnować z normalnej pracy z dnia na dzień, nie mając zabezpieczenia finansowego. Te 20-30k to muszą być luźne pieniądze. : )

Chyba źle mnie zrozumieliście co do tego utrzymywania się tylko z tradingu : D

Spokojnie nie bójcie się o mnie = D
sprzedałeś tuż nad mocnym wsparciem.
Nie patrze na wsparcia i opory (preferuje linie trendu) : ), ale wiem o co chodzi z wyższymi interwałami : D
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

przez chwilę człowiek pomyśli, że już umie i już traci co zdobył
z 14% został 1% ;p
nawet nie wrzucam ss - bez trzymania się zasad lepiej od razu pakować manatki!
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

ujemny Ed i dodatni Aud - mogłem potrzymać jeszcze auda, ale po fakcie każdy mądry : )
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

ejk sl
na audzie short
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

no! to mi się podoba : D
włączam bosse, zamykam pozycje i +10%
ale i tu był błąd! nie zabezpieczyłem na noc...

edit
da się ustawić alert na MT4 na daną godzinę?
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

aj aj aj
Obrazek

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Czuje się jak myśliwy. Czekam na dogodną sytuację, wiatr wiejący w moją stronę aby zwierzyna mnie nie wyczuła, uważam aby nie łamać zbyt głośno suchych gałązek, trzymam palec na spuście. Wszystkie warunki muszą być spełnione co i tak nie gwarantuje sukcesu...
Obrazek

ODPOWIEDZ