Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Wydaje mi się, że odpowiedzi sam sobie udzielę, ale wolę się upewnić, czy dobrze rozumuję.
Sytuacja czysto hipotetyczna.
Cena USD/EUR jest 1.5555, spread wynosi 5pipsów. Chcę wejść w pozycję krótką i ustawić T/P na 25 pipsów zysków, zaś S/L na 10pipsów ewentualnej straty.
Czyli pozycję krótką realizuję po cenie bid 1.5555, zaś zamknę pozycję po cenie Ask. Czyli jeśli chciałbym zarobić na zamknięciu pozycji 25 pipsów, to T/P musiałbym ustawić na 1.5555 + 25 pipsów zysku + 5pipsów spreadu = 1.5585, zaś S/L na 1.5555 -10 pipsów = 1.5545 ?
Sytuacja odwrotna. Chcę zająć pozycję długą i zarobić 25 pipsów z ewentualnym ryzykiem 10pipsów. Więc sprzedaję parę za 1.5555 +5pips = 1.5560, zaś TP ustawiam na 1.5535 (czyli odejmuję 25pips), zaś S/L na 1.5570 (doliczam 10pips)?
Czy przekombinowałem?
Cena USD/EUR jest 1.5555, spread wynosi 5pipsów. Chcę wejść w pozycję krótką i ustawić T/P na 25 pipsów zysków, zaś S/L na 10pipsów ewentualnej straty.
Czyli pozycję krótką realizuję po cenie bid 1.5555, zaś zamknę pozycję po cenie Ask. Czyli jeśli chciałbym zarobić na zamknięciu pozycji 25 pipsów, to T/P musiałbym ustawić na 1.5555 + 25 pipsów zysku + 5pipsów spreadu = 1.5585, zaś S/L na 1.5555 -10 pipsów = 1.5545 ?
Sytuacja odwrotna. Chcę zająć pozycję długą i zarobić 25 pipsów z ewentualnym ryzykiem 10pipsów. Więc sprzedaję parę za 1.5555 +5pips = 1.5560, zaś TP ustawiam na 1.5535 (czyli odejmuję 25pips), zaś S/L na 1.5570 (doliczam 10pips)?
Czy przekombinowałem?
-
- Gaduła
Powadzi pisze:Wydaje mi się, że odpowiedzi sam sobie udzielę, ale wolę się upewnić, czy dobrze rozumuję.
Czy przekombinowałem?
Jeżeli otwierasz pozycję krótką (sprzedajesz), to żebyś zarobił cena musi spaść, co oznacza, że T/P ustawiasz: 1555-25pips-5pips=1,5525. Wtedy masz czysty zysk 25 pips. Jeżeli nie doliczysz spreadu to zysk wyniesie 20 pips. Co do S/L, jeżeli chcesz by strata nie była większa niż 10 pips to: 1,5555 pips+10 pips= 1,5565 pips (wtedy, cena ma tylko 5 pips ruchu na Twoją niekorzyść, bo zlecenie sprzedaży zamykasz po cenie ask).
Analogicznie wygląda sytuacja z pozycją długą (kupno). Przy obliczeniach zmień sobie tylko minusy na plusy.
Pamiętaj, że

1. Kupujesz po cenie ask i zamykasz transakcję po cenie bid
2. Sprzedajesz po cenie bid i zamykasz po cenie ask
"Nie ma rzeczy niemożliwych, istnieją jedynie trudne do zrealizowania"
Sprawdzałem jakiś czas temu i te swapy nie odzwierciedlają realnych stawek. Prawdopodobnie dane albo są rzadko aktualizowane albo dotyczą kont demonstracyjnych, czyli zestawienie nie jest nic warte.forexsowicz91 pisze:musisz sam sobie posprawdzać u różnych brokerów. poza tym trochę większy swap u dobrego brokera jest lepszym rozwiązaniem niż najniższy swap u złego.
tutaj możesz sobie zerknąć i porównać. http://www.myfxbook.com/forex-broker-swaps
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dziękiraposo pisze:Tak, skopiuj katalog z całą platformą do innego folderu i uruchom ją drugi raz logując się już na dane demo (lub real).

Powinno skopiować wraz ze wszystkimi ustawieniami więc może to kwestia uprawnień administratora - upewnij się, że masz je włączone.
Późniejsze zmiany wprowadzone na platformie nie są już automatycznie wprowadzane obu MT4 ale można sobie to zsynchronizować:
http://fxcraft.biz/baza-wiedzy/metatrad ... monitorow/
Późniejsze zmiany wprowadzone na platformie nie są już automatycznie wprowadzane obu MT4 ale można sobie to zsynchronizować:
http://fxcraft.biz/baza-wiedzy/metatrad ... monitorow/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
I ponownie ja, ale tym razem już odnośnie literatury. Czy mądrości płynące z poniższych pozycji można również stosować na forex'ie? Pytam, ponieważ nie wiem, czy jest sens czytać coś, co "koło forex'u nie stało" i nie przyda mi się do niczego, a jedynie może zamącić ;]
Niestety jestem w pracy przez znaczną część dnia i nie mam możliwości praktyki na platformie, dlatego chciałbym poczytać jakieś książki w pracy. Od nadmiaru wiedzy głowa raczej nie rozboli ;]
Zenon Komar - Sztuka spekulacji
Tharp - Poradnik spekulanta
Elder - Zawód, inwestor giełdowy
Robert Fisher - Liczby Fibonacciego na giełdzie (tą pozycję chciałbym przeczytać jak już wszystkie podstawy będą opanowane)
Zastanawiam się również nad zakupem "Forex dla bystrzaków", ponieważ darmowej wersji nie znalazłem (chyba, że ktoś posiada i ma ochotę się podzielić).
Niestety jestem w pracy przez znaczną część dnia i nie mam możliwości praktyki na platformie, dlatego chciałbym poczytać jakieś książki w pracy. Od nadmiaru wiedzy głowa raczej nie rozboli ;]
Robert Fisher - Liczby Fibonacciego na giełdzie (tą pozycję chciałbym przeczytać jak już wszystkie podstawy będą opanowane)
Zastanawiam się również nad zakupem "Forex dla bystrzaków", ponieważ darmowej wersji nie znalazłem (chyba, że ktoś posiada i ma ochotę się podzielić).
Dokładnie, od nadmiaru wiedzy głowa nie rozboli więc wg mnie warto "łyknąć" te pozycje. Z literaturą jest tak, że po jej przeczytaniu trzeba umieć samemu wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce i przełożyć ją sobie na obecne realia rynkowe. To oznacza, że książki są tylko wskazówkami i początkiem pracy jaką należy wykonać żeby coś z tego było.Powadzi pisze:I ponownie ja, ale tym razem już odnośnie literatury. Czy mądrości płynące z poniższych pozycji można również stosować na forex'ie? Pytam, ponieważ nie wiem, czy jest sens czytać coś, co "koło forex'u nie stało" i nie przyda mi się do niczego, a jedynie może zamącić ;]
Co do konkretnych pozycji.
1. Nie czytałem.
2. Warto przeczytać, nawet parę razy.
3. Pierwsze 100 stron jest OK, potem mamy to samo co w encyklopediach AT w internecie...
4. Jeśli interesuje Cię Fibo to będzie dobry początek.
5. "Forex dla bystrzaków" - napisana prostym językiem i tłumacząca podstawy podstaw jeśli chodzi o FX. Jak już trochę wiesz to raczej będzie Cię nudzić ale może momentami uzupełni Twoją wiedzę...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
(Tharp)raposo pisze:2. Warto przeczytać, nawet parę razy.
Zacząłem czytać i po 20 stronach stwierdziłem, że "za cienki w uszach" jeszcze jestem i sądzę, że cenne informacje przelecą przez palce i nie będę w stanie ich wychwycić. Jeszcze przyjdzie na nią czas ;]
Kilka boxów obok mojego salonu mam księgarnie, zapytałem, zamówiłem. "Trochę" wiem o forexie, ale od nadmiaru podstaw jeszcze nikt nie przegrał (chyba), więc wychodzę z założenia, że warto przeczytać 10 definicji chociażby terminu "forex", aby wiedzieć dokładnie co on oznacza. A wiadomo, co autor to praktycznie inny punkt widzenia.raposo pisze:"Forex dla bystrzaków" - napisana prostym językiem i tłumacząca podstawy podstaw jeśli chodzi o FX. Jak już trochę wiesz to raczej będzie Cię nudzić ale może momentami uzupełni Twoją wiedzę...
A teraz nieco matematyki i pytanie, na które pewnie sam sobie odpowiedziałem, ale tak jak napisałem wyżej - różni autorzy artykułów i każdy inaczej to opisuje. Raz bardziej zrozumiale, a niekiedy wygląda to jak bełkot ;]
Jeśli przy 1 locie, jeden pips USD kosztuje 10USD, to 0.1 lota kosztuje 1dolara? To oczywiste. Czyli jeśli kurs EUR/USD zmieni się na naszą korzyść o 1 pipsa to zarabiamy 10$. Ale jeśli mamy rachunek w PLN, to obliczamy zysk po aktualnym średnim kursie np 3.14 Czyli w złotówkach przy graniu 1lotem i zyskaniu 1 pipsa zarabiam 10x3,14 = 31,40zł ? Grając 0.1 lota zyskujemy 3,14zł, grając 0,01 lota, 0,31zł ?
Gdyby była to para np. EUR/CHF, to 1 pips przy 1locie to 10 CHF, a w złotych to 10CHF x 3,41 = 34,10zł ?
Czyli reasumując wartość pipsa w złotówkach zależy od waluty kwotowanej, kursie waluty kwotowanej do złotego oraz od wielkości pozycji?
Zgadza się, tak to właśnie wygląda
. Jednak uniknąłbym stwierdzenia "to 0.1 lota kosztuje 1 dolara". Lot nie kosztuje. Ale wartość 1 pipsa na xxx/USD dla 0.1 lota będzie wynosić właśnie 1 USD.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Wiem wiem. Skróty myślowe stosuję, bo posty piszę między obsługą klientów i czasami wychodzą takie babole hehe.
I pytanie odnośnie brokerów, ale ogólne. Próbowałem przeczytać umowę z Bre, ale dałem sobie spokój po kilkunastu zdaniach hehe. Mam pytanie odnośnie żywotności kont. Czy jeśli nie będę prowadził transakcji przez rok, czy są jakieś konsekwencje? Innymi słowy, czy są jakieś nałożone odgórne nakazy wpłat/obrotów miesięcznych lub rocznych? Chodzi mi o to, czy występuje u brokerów coś jak "prowadzenie konta" w banku. Masz za darmo jak wydasz kartą np 200zł+ w miesiącu, jak nie to 7zł ściągają z konta za prowadzenie.
ps. nie będę Ci raposo dziękował za każdą odpowiedź, co by nie spamować, więc na koniec roku zrobię Ci kolorową laurkę z podziękowaniami hehe (mi ostatnio córka klientki przyniosła taką w ramach podziękowania za telefon Hello Kitty)
I pytanie odnośnie brokerów, ale ogólne. Próbowałem przeczytać umowę z Bre, ale dałem sobie spokój po kilkunastu zdaniach hehe. Mam pytanie odnośnie żywotności kont. Czy jeśli nie będę prowadził transakcji przez rok, czy są jakieś konsekwencje? Innymi słowy, czy są jakieś nałożone odgórne nakazy wpłat/obrotów miesięcznych lub rocznych? Chodzi mi o to, czy występuje u brokerów coś jak "prowadzenie konta" w banku. Masz za darmo jak wydasz kartą np 200zł+ w miesiącu, jak nie to 7zł ściągają z konta za prowadzenie.
ps. nie będę Ci raposo dziękował za każdą odpowiedź, co by nie spamować, więc na koniec roku zrobię Ci kolorową laurkę z podziękowaniami hehe (mi ostatnio córka klientki przyniosła taką w ramach podziękowania za telefon Hello Kitty)