mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
9%
Poza paroma minusami są ok
8
36%
Przeciętny
6
27%
Mają wiele wad
3
14%
Stanowczo odradzam
3
14%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: BRE Forex ECN

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie przesadzajmy. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o kosztach (lub raczej o matematyce) to zawsze może zapytać obsługę jak to się kształtuje i jak powinien to wyliczyć. Support brokera, czy też pośrednio ja, na pewno nie będzie tu ściemniał i wprowadzał klienta w błąd, aby ten tylko założył rachunek i grał mikrolotami, a broker cieszył się z pobierania "większej" prowizji w postaci 1 PLN. Po to też jest obsługa, aby wątpliwości wyjaśniać :).

Nie wiem czy gracie lub graliscie na GPW jednak tam jest to rozwiązane identycznie i nikt nigdy nie robił z tego wielkiego 'halo'. Z resztą podobnie jest też w Saxo czy IDM. Jest określona stawka z zastrzeżeniem minimalnej wartości i jeśli kupimy jedną akcję o wartości 10 zł na GPW to dom maklerski skasuje nas te minimum, czyli np. 7 zł, co kompletnie się nie opłaca. Tak to po prostu wygląda. Aby podjęcie odpowiedniego działania przez DM było opłacalne musi być odpowiednia prowizja. Zlecenia telefoniczne mają ten limit jeszcze wyższy, bo generują większy koszt.

Zapis o min. prowizji nie jest pokazany na stronie małym druczkiem w kolorze tła. Jeśli ktoś operuje tylko mikrolotami poniżej 0.05 lota i 1 zł prowizji dyskwalifikuje dla niego brokera to sprawa jest oczywista.
Podobnie jest z min. wypłatą. Po prostu małe transferki i malutkie pozycje generują brokerowi więcej kosztów niż przychodów. To chyba naturalne, że biznes musi być rentowny, a sam broker stara się utrzymać jakość swoich usług na takim samym poziomie (lub ją podwyższać). Jeśli firma w której pracujecie przynosiłaby straty lub jej wyniki byłyby coraz gorszej to również powinniście być zaniepokojeni, prawda?
Czy słyszeliście kiedyś aby jakiś polski broker szczególnie ten bankowy dał jakiemuś swojemu klientowi chociaż 1% bonus powitalny od depozytu ?
Szczerze powiedziawszy to tak. Było kilka takich promocji. Jednak ZAWSZE takie promocje, szczególnie u zagranicznych brokerów, wiążą się z wypracowaniem odpowiedniego obrotu w danym przedziale czasu, aby faktycznie te środki bonusowe zostały przyznane. Jeśli nie zdążymy tego zrobić to bonus przepada.
I taka firma nie jest nastawiona na zysk? Pewnie, że jest i to naturalne. Bonus musi im się "zwrócić", tak jak każde działanie marketingowe.
Akurat BRE bonusów nie dawało ale dziś kończy się promocja z cashbackiem, gdzie było zwracane 5 PLN za 1 lot obrotu.

edit:
Widzę też, że kolega Titan jest IB IronFX i w wątku Aliora gra na FX od 8 lat, a tu od 6 lat...
http://forex-nawigator.biz/forum/aliort ... ml#p542882
Warto ustalić jedną wersję :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
kosmowariat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kosmowariat »

Robi się drugi mbank :)
Stop Loss (SL) - zlecenie giełdowe określające zysk Twojego banku. Pomaga ono bankom określić kierunek kursu wybranego przez Ciebie instrumentu.

Postaw SL'a! Ja już mam akcje tego banku ...

Awatar użytkownika
BRE FX ECN
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: BRE FX ECN »

Zmiany w ofercie dotyczące prowizji minimalnej wprowadzone zostały przede wszystkim w trosce o interes klientów. Podstawowym celem tej zmiany jest ograniczenie globalnej ilości transakcji, w której spory udział mają zlecenia o wielkości 0.01 lota. Warto zauważyć, że przy poziomie 0.03 lota pozycji próg prowizji minimalnej przestaje działać. Olbrzymie znaczenie w naszym modelu działalności ma fakt, czy transakcja o nominale x zrealizowana została za pomocą jednej/kilku transakcji czy na przykład 100 transakcji o minimalnym wolumenie. Chcielibyśmy jednak przedstawić czynniki, które zmusiły nas do podjęcia takiej decyzji:

1. Przede wszystkim musieliśmy brać pod uwagę koszt dla klientów standard, wyjaśniając na prostym przykładzie polega on na tym, że jeśli klient mini posiada 50 pozycji po 0.01 lota, a klient standard jedną pozycję na 0.5 lota i jeśli wszystkie te pozycje mają stop loss na tym samym poziomie, to można z łatwością wyobrazić sobie sytuację, w której małe zlecenia „blokują” kolejkę dla zleceń większych – dlaczego klient który ma „normalne” zlecenie może być pokrzywdzony ponieważ na tyle pechowo skolejkował się za zleceniami konta mini, że wpłynęło to negatywnie na jego egzekucję (większy poślizg cenowy w przypadku większej kolejki, mniejszy w przypadku mniejszej),
2. Na decyzji zaważył również tzw. „Koszt infrastruktury” – jak wiadomo każdy system posiada pewną ograniczoną przepustowość i można powiedzieć, że klienci generujący dużo małych zleceń obciążają system w stopniu ponadprzeciętnym do proporcjonalnie im należnego; widać to wyraźnie po działaniach niektórych brokerów, którzy dla kont mini tworzą maksymalne ilości pozycji; z nieznanej nam przyczyny ilość pozycji otwieranych na statystycznym rachunku mini wielokrotnie przewyższa ilość pozycji otwieranych na statystycznym rachunku standard… takie zachowanie znacznie obciąża system, który monitoruje każde zlecenie, dzięki czemu proporcjonalny koszt potrzebny na obsłużenie tych rachunków jest znacznie wyższy niż w przypadku rachunków standard,
3. Kolejnym problemem jest to, że nie wszyscy dostawcy płynności uznają zlecenia poniżej 0,10 lota, część akceptuje od 0,05 lota, właśnie ze względu na koszty rozliczenia transakcji na rynku międzybankowym…,
4. BREFOREX nie jest market makerem i wszystkie transakcje wypuszcza na międzybankowy rynek walutowy, co powoduje, że każda transakcja generuje koszty dotyczące przeprowadzenia transakcji (koszty ECN) oraz jej rozliczenia (koszty Prime Brokera).

Niestety powyższe argumenty musiały przeważyć szalę i zostaliśmy zmuszeni do przedsięwzięcia powyższych kroków. Pozwolę sobie również zauważyć, że nie uległa zmianie wysokość prowizji i pozostaje na tym samym poziomie niezależnie o typu rachunku (standard lub mini). Mamy nadzieję, że zmiany pozwolą cieszyć się Państwu jeszcze wyższą jakością egzekucji zlecenia i będą Państwo zadowoleni z dostarczanej przez nas usługi.
mForex ECN
email: kontakt@mforex.pl
Infolinia: (22)6974774

Awatar użytkownika
Above
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Above »

BRE FX ECN pisze: Niestety powyższe argumenty musiały przeważyć szalę i zostaliśmy zmuszeni do przedsięwzięcia powyższych kroków. Pozwolę sobie również zauważyć, że nie uległa zmianie wysokość prowizji i pozostaje na tym samym poziomie niezależnie o typu rachunku (standard lub mini). Mamy nadzieję, że zmiany pozwolą cieszyć się Państwu jeszcze wyższą jakością egzekucji zlecenia i będą Państwo zadowoleni z dostarczanej przez nas usługi.
Raposo zgadzam się z Tobą - ja pisałem na płaszczyźnie nieświadomości wielu świeżaków. Wybaczcie moje społeczniactwo - staram się tego oduczyć co mi wpojono. Bardzo elegancko, że BRE ma swojego przedstawiciela na forum, który udziela wszelkich informacji. Podane informacje są jasne i oczywiste. Przecież BRE to nie Caritas i patrzy na koszta. Widzę to tak, że uruchomili w BRE novum i po czasie przyszły wnioski i odpowiedź na te wnioski w postaci o której tu dyskutujemy.

Chciałbym tylko zauważyć, że to działa na zasadzie: "kto daje i zabiera...". Po prostu raz dane i później odbierane boli klientów. Dla mnie wyjaśnienia BRE są wystarczające. Z czasem jak urośnie im ten dział zapewne pozwolą sobie na poniesienie kosztów utrzymania mikrolociarzy pod kątem infrastruktury i to wróci - choć mnie to mało interesuje.

Pisałem również z perspektywy tych nachalnych reklam co do których pije regulator (piszę ogólnie o MM polskich nie o BRE bo nie widziałe reklamy BRE bo TV nie oglądam). Większość mikrolociarzy nie będzie miała świadomości co znaczy ta zmiana (ci co zaglądają tutaj to już wiedzą i niech dostosują się do nastałych warunków w odpowiedni dla siebie sposób) - no ale co ja się martwię, handlowałem w czasach gdy za EUR/USD było 5 pipsów i przeżyłem więc robię OUT w tym temacie.

Pozdrawiam
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

mikrolociarze moga zrobic jedynie:

1) dac drapaka do innego broka...

2) grac wiekszymi pozycjami co spowoduje szybsze wyzerowanie konta...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Wystarczyło po prostu wprowadzić minimalna możliwa do otwarcia pozycje na 0.03 lota.
Jest taka opcja w serwerze MT4.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

QTrader pisze:Wystarczyło po prostu wprowadzić minimalna możliwa do otwarcia pozycje na 0.03 lota.
nic to nie dalo by...
poniewaz 0,03 lota to prowizja 0,87 PLN...

nie wiem ile razy mam to pisac....
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kaktus3000 »

andy11 pisze:
QTrader pisze:Wystarczyło po prostu wprowadzić minimalna możliwa do otwarcia pozycje na 0.03 lota.
nic to nie dalo by...
poniewaz 0,03 lota to prowizja 0,87 PLN...

nie wiem ile razy mam to pisac....
Mylisz się! 0,03 lota to 1,14 PLN
Above pisze:
raposo pisze:
Above pisze: Czyli zapis "co najmniej 1 zł" powoduje, że im mniej jednostek waluty bazowej tym większa prowizja. A próg wejścia i możliwość grania mikrolotami pozostaje bez zmian. To znacząca różnica dla tych, którzy mikrolotują...:)
Masz rację choć późniejsze wyliczenia są błędne. Jeśli ktoś handluje 0.01 lotem na EUR/USD (przynajmniej 50% pozycji jest na tej parze) to zapłaci 1 zł zamiast 0,19 zł (1000 EUR *0,000045). Przy grze od 0.05 lota ten zapis nie ma już znaczenia.
Twoje wyliczenia również są błędne, ponieważ prowizja jest pobierana jednocześnie za otwarcie i zamknięcie, więc za 0,01 lot pobrane jest 0,38 PLN (2x0,19 PLN). Po zmianach trzeba otworzyć pozycję 0,02 i lekko dołożyć lub 0,03 bez podwyżki.

Awatar użytkownika
kosmowariat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kosmowariat »

odciążanie systemu poprzez podnoszenie opłat :) :) Krótko mówiąc, dla użytkowników z większym zleceniem bez zmian, dopóki broker kasuje prowizję :)

Się dzisiaj rozpisałem ;] Fajny produkt, ale zaczyna się polityka mbankowa. Za roczek trzeba będzie omijać z daleka.
Stop Loss (SL) - zlecenie giełdowe określające zysk Twojego banku. Pomaga ono bankom określić kierunek kursu wybranego przez Ciebie instrumentu.

Postaw SL'a! Ja już mam akcje tego banku ...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

kaktus3000 pisze: Twoje wyliczenia również są błędne, ponieważ prowizja jest pobierana jednocześnie za otwarcie i zamknięcie, więc za 0,01 lot pobrane jest 0,38 PLN (2x0,19 PLN). Po zmianach trzeba otworzyć pozycję 0,02 i lekko dołożyć lub 0,03 bez podwyżki.
Heh, racja! ;)
Dotknie to tylko osoby grające 0.01 i 0.02 lotem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ