Od 1.000zł - cel: 2.000zł.
Re: Od 1.000zł - cel: 2.000zł.
trochę malutko łapiesz pipsów jak na tak długo trzymanie pozycji-nie wydaje Ci się. Jestem ciekaw czy nadal poszukujesz ,udoskonalasz strategię.Jestem ciekaw czy szukasz wsparć i oporów bo chyba widziałem że rysujesz sobie linie trendu. A co do mojego wejścia to zostało anulowane teraz pewnie s na e/u
-
- Pasjonat
Tak, trafnie zauważyłeś, uważam że za szybko wychodzę z zajmowanych pozycji. Staram się nad tym pracować, ale często jak już pozycja na plusie to robię się niecierpliwy i myślę, że może lepszy wróbel w garści...
Tak naprawdę, to wystarczyłoby potrzymać około 10 dobrze zagranych pozycji nieco dłużej i zysk wyniósłby 100% depozytu. A ja tak cykam po 10zł to muszę mieć nie 10 ale około 100 pozycji. Spróbuję powoli to zmienić. Co do rysowania wsparć i oporów - tak owszem, rysuję wsparcia, opory i linie trendu. Tylko mi się nie chce za każdym razem robić screenów i wrzucać, bo przecież każdy i tak to widzi sobie na swoim wykresie. Ale żeby nie było, wrzucam mój wykres ropy dla przykładu.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
Dodam jeszcze w zbliżeniu.
-
- Pasjonat
Pozycja 24 zamknięta po 103,26 z uwagi na dojście ceny do linii trendu: zysk +72,19zł - 7,76zł swap = 64,43zł.
Ogółem z zamkniętych pozycji +747,46zł.
Ogółem z zamkniętych pozycji +747,46zł.
Do konca tego dziennika trzymaj sie swojego planu i nic w nim nie zmieniaj. Jestes juz prawie u celu. Moze to drobna sumka i troche trwa, ale pomysl ze jestes jednym z tych nie wielu ktorzy docieraja do celu.PaulGilbert pisze:Tak, trafnie zauważyłeś, uważam że za szybko wychodzę z zajmowanych pozycji. Staram się nad tym pracować, ale często jak już pozycja na plusie to robię się niecierpliwy i myślę, że może lepszy wróbel w garści...Tak naprawdę, to wystarczyłoby potrzymać około 10 dobrze zagranych pozycji nieco dłużej i zysk wyniósłby 100% depozytu. A ja tak cykam po 10zł to muszę mieć nie 10 ale około 100 pozycji. Spróbuję powoli to zmienić. Co do rysowania wsparć i oporów - tak owszem, rysuję wsparcia, opory i linie trendu. Tylko mi się nie chce za każdym razem robić screenów i wrzucać, bo przecież każdy i tak to widzi sobie na swoim wykresie. Ale żeby nie było, wrzucam mój wykres ropy dla przykładu.
Teraz pomysl nad druga opcja. Jak bedziesz mial juz 2k, mozesz kontynuowac swoj dziennik z droga do 4k i z dwa razy wieksza pozycja. Brzmi juz lepiej? Czy nie o to chodzi? Mala lyzeczka powoli do dna talerza. Najesc sie mozna!
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
-
- Pasjonat
Może i racjaMajorGC pisze: Do konca tego dziennika trzymaj sie swojego planu i nic w nim nie zmieniaj. Jestes juz prawie u celu. Moze to drobna sumka i troche trwa, ale pomysl ze jestes jednym z tych nie wielu ktorzy docieraja do celu.
Teraz pomysl nad druga opcja. Jak bedziesz mial juz 2k, mozesz kontynuowac swoj dziennik z droga do 4k i z dwa razy wieksza pozycja. Brzmi juz lepiej? Czy nie o to chodzi? Mala lyzeczka powoli do dna talerza. Najesc sie mozna!

A co do dalszego prowadzenia dziennika po ewentualnym osiągnięciu obecnego celu - to po pierwsze nie uprzedzajmy faktów, a po drugie to się zastanawiam czy kogoś w ogóle interesują inwestycje takimi małymi pozycjami i sumami - przecież większość forumowiczów liczy jednak na osiąganie sporych dochodów, stałych zysków, zarobienie "miliona", i tym samym raczej olewa mikroloty, więc sam nie wiem czy komuś taki mój sposób inwestowania i ten journal się do czegoś przyda. Zobaczymy

Przyda się przyda. wiadomo są na forum osoby z depo powyżej set kilo, ale są też osoby jak choćby ja które właśnie z kwotą nie wiele wyższą na mikro powoli do przodu. wielu takie kwoty śmieszą, tak jak mi ktoś napisał -"Szkoda twojego czasu" i nad tym też się niestety zastanawiam. Postawiłem sobie jednak cel że rozliczę podatkowo stratę za ubiegły rok, która boli
, czyli mam 5 lat
. To myślę że małymi krokami, może się uda.

„Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie”. - Dante Alighieri
-
- Pasjonat
Nowa pozycja - nr 26: S EUR/GBP 0,87064. Cena doszła do linii trendu długoterminowego.
-
- Pasjonat
Nowa pozycja - nr 27: S FOil 105,09.
bardzo dobry dziennikPaulGilbert pisze:Może i racjaMajorGC pisze: Do konca tego dziennika trzymaj sie swojego planu i nic w nim nie zmieniaj. Jestes juz prawie u celu. Moze to drobna sumka i troche trwa, ale pomysl ze jestes jednym z tych nie wielu ktorzy docieraja do celu.
Teraz pomysl nad druga opcja. Jak bedziesz mial juz 2k, mozesz kontynuowac swoj dziennik z droga do 4k i z dwa razy wieksza pozycja. Brzmi juz lepiej? Czy nie o to chodzi? Mala lyzeczka powoli do dna talerza. Najesc sie mozna!Niby przeciętnie z każdej pozycji mam jedynie marne 10zł, ale to przecież 1% mojego depozytu. Dobre lokaty dają nico ponad 4% rocznie, więc nawet jeżeli byłoby jedynie kilka takich niewielkich transakcji zyskownych rocznie, to już i tak można uznać, że to dobra lokata kapitału. A jeżeli się uda podwoić depozyt w czasie krótszym niż rok to już dla mnie rewelacja.
A co do dalszego prowadzenia dziennika po ewentualnym osiągnięciu obecnego celu - to po pierwsze nie uprzedzajmy faktów, a po drugie to się zastanawiam czy kogoś w ogóle interesują inwestycje takimi małymi pozycjami i sumami - przecież większość forumowiczów liczy jednak na osiąganie sporych dochodów, stałych zysków, zarobienie "miliona", i tym samym raczej olewa mikroloty, więc sam nie wiem czy komuś taki mój sposób inwestowania i ten journal się do czegoś przyda. Zobaczymy
widzisz dotknąłeś bardzo ważnej kwestii
chodzi o to aby zarabiać a nie o to aby chwalić sie wielkością portfela
pokazujesz że do kapitału dochodzi sie powoli i ciezką praca a nie że wpadnie ktoś na forum błyśnie 100k w portfelu i chce miec 200k po miesiącu czy kwartale taka osoba ma ciężko i przeważnie popełna błąd który cieżko naprawić
jeszcze jedna kwestia odemnie ludzie nie maja szacunku dla kasy niby chcą zarabiać a szastają nią nierozważnie
a tu wychodzi że i takie np. 10zł to jest jednak pieniądz i trzeba szanować zarobek
przecież nawet jak byś zarabiał i polowe tego to w dłuższym terminie może być bardzo owocne
tak więc zachecam do pisania dalej i wyznaczenia nastepnego celu

hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones