Granie robotem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Granie robotem

Nieprzeczytany post autor: Fx1234 »

Tymek pisze:Większość brokerów nie lubi gdy co tick czytać Order Book.
W jaki sposób broker może tego nie lubić.
Każdy EA zostaje zresetowany w nowym ticku i musi wykonać cała operację od początku i tak w koło, czyli co tick sprawdza czy cena jest odpowiednia oraz składa zlecenie chyba, że grasz na świeczkach, wtedy zamiast ticku sprawdza świecę.
O jakie zlecenia chodzi dokładnie?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Fx1234 pisze: W jaki sposób broker może tego nie lubić.
Każdy EA zostaje zresetowany w nowym ticku i musi wykonać cała operację od początku i tak w koło, czyli co tick sprawdza czy cena jest odpowiednia oraz składa zlecenie chyba, że grasz na świeczkach, wtedy zamiast ticku sprawdza świecę.
O jakie zlecenia chodzi dokładnie?
Kto ci takie głupoty nawkładał o resetowaniu EA w każdym ticku ?
Niestety nie masz podstaw wiec ciężko będzie kontynuować rozmowę.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Sam sobie nawkładałem :)
Wysyłasz zapytania do servera brokera jedynie: otwórz, zamknij i modyfikuj, reszta liczy się na twoim komputerze, OrdersTotal() - do tego się odwołujesz jak chcesz znać info o zleceniu, pobierane dane z kompa.
W jaki sposób broker może nie lubić, gdy co tick sprawdzasz wszystkie swoje otwarte pozycje na swojej platformie w kompie?
Możesz to wytłumaczyć nawet jak osobie bez podstawowej wiedzy, będzie ci łatwiej.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Każde odwołanie do zlecenia powoduje odpytanie serwera o aktualne dane.

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

A jeżeli odwołam się do zlecenia aby sprawdzić czy jest aktywne, to też odpytam server czy tylko informacje z mojego kompa? Odpowiem za ciebie, tylko do kompa.
"Większość brokerów nie lubi gdy co tick czytać Order Book." - o co chodzi dokładnie?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Użyj Wireshark na pustej platformie, a potem z robotem, który co tick jedzie po ordrach i zobaczysz różnicę.

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Myślałem, że jak już użyłeś tego Wireshark-a to się wypowiesz konkretnie o co chodzi oraz o swoich zaobserwowanych wynikach.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Fx1234 pisze:A jeżeli odwołam się do zlecenia aby sprawdzić czy jest aktywne, to też odpytam server czy tylko informacje z mojego kompa? Odpowiem za ciebie, tylko do kompa.
Zawsze serwer. Z tego względu ze zlecenie mogło wejść na SL/TP. Odpytując lokalnie platformę mogło by dojść do sytuacji np. zamykania już zamkniętego zlecenia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Fx1234 pisze:Myślałem, że jak już użyłeś tego Wireshark-a to się wypowiesz konkretnie o co chodzi oraz o swoich zaobserwowanych wynikach.
Przecież wszystko napisałem w poprzednich postach a ty jak dziecko: dlaczego, dlaczego i dlaczego.
Nie jestem twoim testerem ani osobą, która będzie dla ciebie wykonywać sprawdzanie platformy.
Jeżeli wątpisz lub nie dowierzasz to sprawdź wszystko sam. Posprawdzaj fora, poczytaj jak działa
serwer, w jaki sposób platforma trejdowa komunikuje się z serwerem i dlaczego.
Jak posiądziesz tę wiedzę to wtedy może powiesz nam coś więcej.

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

QTrader pisze: Zawsze serwer. Z tego względu ze zlecenie mogło wejść na SL/TP. Odpytując lokalnie platformę mogło by dojść do sytuacji np. zamykania już zamkniętego zlecenia.
Hehe, że coooo? hihi
Twoje EA zawsze sprawdza zlecenia na twojej platformie, nastepnie może wysłać zapytanie do servera o otwarcie, modyfikację lub zamknieci. Sytuacja o której piszesz, się nie pojawi bo EA zwróci błąd o brau zlecenia tego już zamkniętego.

Tymek - nic konkretnie nie napisałeś!
Kawa na ławę - daj linka do informacji o "order book", "Wireshark" i "Większość brokerów nie lubi gdy co tick czytać Order Book." lub opisz to co wiesz na ten temat.
Ani mi, ani innym nie chce się wertować po guglu aby uzyskać odpowiedź, którą ty już niby posiadasz a nie chcesz wyjaśnić.
Jak posiądziesz tę wiedzę to wtedy może powiesz nam coś więcej.
I to nie ja mam ci opowiadać o tym coś więcej tylko ty, bo ja nie wiem - dlatego pytam się ciebie bo tu już to wiesz.

Jak narazie zero konkretów, tylko same "Posprawdzaj fora, poczytaj jak działa serwer", a pytam już od dłuższego czasu i tak zamiast informacji "order book" temat zostaje wypełniony EA i komunikacją z serverem.
Więc bądź tak przydatny i zrób to.

ODPOWIEDZ