Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Re: Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Recap dla nowożeńców z narzędziem:

1) Zero Line to nie strategia
2) Narzędzie to powstało do analizy H4+ (oczywiście kreatywni podepną to pod cokolwiek)

Z tym w głowie. Pamiętamy, że aby zaadaptować ZL należy "przyjść już z czymś do stołu".

Mam nadzieję, że oszczędzę tym postem paru podróżnikom czasu poświęconego na szukanie zasad. Nie ma za co.

Awatar użytkownika
realprofit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: realprofit »

Przekopuje sie przez temat i mam prośbe. Mógłby ktoś wrzucic tego pdf wykresami es/pipa? Stary link już niestety nie działa.

Awatar użytkownika
realprofit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: realprofit »

Wybaczcie, że post pod postem, ale zacząłem gre ZL i ciekaw jestem, czy ktoś na tym forum sie jeszcze interesuje tym wątkiem?

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Tak :D ja testuję na razie na koncie demo
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

realprofit pisze:Wybaczcie, że post pod postem, ale zacząłem gre ZL i ciekaw jestem, czy ktoś na tym forum sie jeszcze interesuje tym wątkiem?
Ja jaoś przez rok próbowałem pogrywać w oparciu o tą koncepcję, ale niestety bez powodznia.
Jezli mogę opisać moje spostrzeżenia to:

1) gdzieś tak z 5/7 setupów nie wchodziło.
2) .... ale jak już weszło i wykres odbił się od zeroline, to podążał do TP bardzo szybko.

Wiem że w tej metodzie jest potencjał, ale niestety nie potrafię go wydobyć.

Awatar użytkownika
wiciom
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wiciom »

Szanowni forumowicze

Konepcja Zero Line opisana przez Mighty One jest doskonałą metodą oceny Rynku. Nie zawsze generuje ona sygnały, na których udaje się zająć na czas dobrą pozycję (jak każda inna metoda). Ale jako jedna z niewielu pokazuje - w którą stronę pchany jest Rynek przez "mocne recę". Często pozwala zaobserwować starcie byków i niedźwiedzi (tworzą się wtedy ZL i MZ w obie strony).
Jako jedna z niewielu pozwala również wskoczyć na dobrą pozycję w środku trendu (gdy stosowanie innych metod będzie sugerowało obawę przed wyczerpywaniem się ruchu trendowego).
Pamiętajcie, że strefy mocy (migty zones) powstają przeważnie przy każde świecy impulsowej (momo), ale nie zawsze są testowane przez przeciwną stronę. Samo ich pojawienie się oraz proporcje pomiędzy momo, a świecą ją poprzedzającą wskazują intencje "mocnych rąk". Wystarczy się do nich przyłączyć... i jechać z prądem, aż w pewnym momencie pojawią się mocni gracze działający w przeciwnym kierunku (a wtedy kasujcie profity).
Metoda ta daje się połączyć z dowolną ilością innych metod tradingowych. Będzie wtedy dokonałym uzupełnieniem potwierdzającym, czy zajmujemy pozycję we właściwą stronę.
Jeżeli macie wątpliwości, spoglądajcie na historię. Każdy wykres (niezależnie od instrumentu i interwału) pełen jest dowodów na jej słuszność.

KAŻDY.

Pozdrowienia

Wicio M

drendriu pisze:
realprofit pisze:Wybaczcie, że post pod postem, ale zacząłem gre ZL i ciekaw jestem, czy ktoś na tym forum sie jeszcze interesuje tym wątkiem?
Ja jaoś przez rok próbowałem pogrywać w oparciu o tą koncepcję, ale niestety bez powodznia.
Jezli mogę opisać moje spostrzeżenia to:

1) gdzieś tak z 5/7 setupów nie wchodziło.
2) .... ale jak już weszło i wykres odbił się od zeroline, to podążał do TP bardzo szybko.

Wiem że w tej metodzie jest potencjał, ale niestety nie potrafię go wydobyć.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Ażeby ożywić wątek, chciałbym troszkę krytycznie spojrzeć na pewne elementy tej koncepcji. Jeżeli nawet podstawowe zasady są warte uwagi to wiele wątków wydaje się grubo przesadzonych. Np. teoria o początkujących i profesjonalistach wygląda tak jakby została tutaj dorobiona na potrzeby wykreowania tej strategi. A może ktoś znajdzie chwilkę czasu i wyjaśni mi gdzie ten profit jest zżerany..? Oczywiście zjawisko zżerania profitu istnieje ale moim zdaniem wygląda zupełnie inaczej, natomiast to co się tutaj przedstawia nie jest chyba warte takiego Halo. Czy ktoś myśli podobnie...?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Miałem takiego screena to wrzuciłem. Chociaż pewnie chciałbyś więcej. Jak chcesz zrozumiec ZL to wszystko jest w tym temacie, tylko trzeba chciec to zrozumiec :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Po pierwsze dziękuję za odzew :wink: , po drugie wszystko wskazuje na to że rozumiem koncepcję ale nie wykluczam że jestem w błędzie :wink:, po trzecie chcę na ten temat jeszcze podrożyć ażeby wyeliminować ewentualne pomyłki :wink: .

Ok. Co do twojego screena to nie widzę tam niczego nadzwyczajnego co dawało by ci przewagę czy pokazywało w którą stronę pchany jest rynek w sensie koncepcji Zero Line. Generalnie niczego to nie wyjaśnia. Ruch od punktu 2 do punktu 3 jest konsekwencją ruchu od punktu 1 do punktu 2. O co chodzi...? Gracze którzy byli w longach-pkt.1 targetowali swoje pozycje w pkt.2 Zlecenia TP stanowią nic innego jak zlecenia przeciwne. Wszyscy gracze, bez wyjątku są zarówno kupujący jak i sprzedający. Zatem ruch ceny z pkt.2 do pkt. 3 jest wynikiem realizacji targetów a nie zjadania profitu. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś kto przetrzymał pozycję, ale wynika to z zupełnie innych przesłanek. Będą też tacy którzy się przyłączyli do ruchu reakcyjnego, ale to też nie ma nic wspólnego z ZL. Dlaczego więc cena wraca do BE...? Tak jak był zmasowany atak longów, tak cena cofnie się jak wszyscy zaczną zamykać swoje pozycje. Jest to najzwyklejszy w świecie pullback i nie ma tam niczego co wskazuje na jakieś celowe zjadanie profitu.....

Ps: Zerknij na poniższy screen - takie zachowanie ceny bardziej wygląda mi na świadome zjadanie profitu aniżeli zwyczajny pullback....

Pozdrawaim
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Gracze którzy byli w longach-pkt.1 targetowali swoje pozycje w pkt.2 Zlecenia TP stanowią nic innego jak zlecenia przeciwne. Wszyscy gracze, bez wyjątku są zarówno kupujący jak i sprzedający. Zatem ruch ceny z pkt.2 do pkt. 3 jest wynikiem realizacji targetów a nie zjadania profitu.
Od pkt. 1 do pkt. 2 jest 11000 pipsów. A od pkt. 2 do pkt. 3 jest 10000 pipsów. Myślisz że sama realizacja zysków zepchneła by cene tak nisko?
Dlaczego więc cena wraca do BE...?
Żeby zamknąc nasze zyskowe pozycje. Dopiero po zamknięciu pozycji nasza kasa ląduje w portfelu grubasów. Poza tym w miejscu ZL jest zgromadzone sporo zleceń, czyli druga strona transakcji dla grubasów. Buy one get one free. Kasują naszą stratę i przejmują nasze dobre pozycje.
Jest to najzwyklejszy w świecie pullback i nie ma tam niczego co wskazuje na jakieś celowe zjadanie profitu.....
pullback=zjadanie profitu

PS. Fajnie by było jakby się wypowiedział ktoś bardziej wtajemniczony bo ja jestem świeżak i nie chciałbym namieszac :D
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

ODPOWIEDZ