Projekt-nauka praktyką

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
termometr123
Gaduła
Gaduła

Projekt-nauka praktyką

Nieprzeczytany post autor: termometr123 »

Witajcie,
dosyć długo zbierałem się ze startem na foreksie na poważnie,konto mam już od tamtego roku lecz praktycznie nie mam żadnych wejść. obserwowałem tylko co się dzieję na rynku i odwiedzałem forum. Teraz jednak chcę zacząć grać systematycznie,dlatego też tworzę ten dziennik. Liczę że pomoże mi on się spiąć,przy okazji bardzo też liczę na to iż pomożecie ewentualnie wytłumaczycie mi co robię źle i dlaczego. Byłbym bardzo wdzięczny.
Nie będę bawił się w różnego rodzaju systemy itp.jestem świeżakiem, lepiej chyba będzie jak będę obserwował tylko ruchy ceny,wsparcia,opory,świeczki,kanały i wszystko co związane z price action. Myślę,że będzie to dla mnie najlepsze na początek. Zdecydowałem się grać realnymi pieniędzmi aby wprowadzić do gry emocję i psychikę. Na start mam 1000zł. Nie liczę na cuda,nie interesują mnie mega zyski a raczej głównie nauka i jeszcze raz nauka (dlatego właśnie bardzo liczę na krytykę i opinię)
Zastanawiałem się nad MM i doszedłem do wniosku iż strata rzędu 2% będzie dla mnie odpowiednia a więc pozwolę sobie na SL 60 pipsów. To chyba w miarę dużo. Oczywiście przy wejściach na mikrolocie. Czasem kiedy cena znajdzie się na ważnym wsparciu bądź oporze, odpowiednio zmniejszę SL do np 30 pips podwajając przy tym lota i grając już za 0,02. W ten sposób zawsze stratny mogę być tylko założone 20zł. Mam nadzieję że pierwsze 50 wejść nie będzie stratnych :)
Interwały: D1,H4,ewentualnie H1 nigdy niżej,jak zauważyłem i większość z was to potwierdza im niżej tym większe ryzyko,a po co je zwiększać ? i tak jest duże z racji że jestem początkujący :)
Grał będę na wszystkich parach,obserwował również będę kalendarz i zwracał na to uwagę podczas wejść. Nie myślałem jeszcze tylko o TP na jakim poziomie ustawiać i czy w ogóle ustawiać czy zamykać ręcznie (niestety nie jestem od rana do wieczora w domu)
Myslałem jeszcze aby wprowadzić taką zasadę:nie pozwolić aby zysk zamienił się w stratę czyli np. kiedy jestem do przodu np +20 pips zmienić SL na tyle aby gdy cena zawróci nie był stratny tylko wyszedł na 0
Proszę o uwagi,pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Re: Projekt-nauka praktyką

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Głupota z tą kasą realną, stwórz system jak będzie zarabiał to zacznij w realu, emocje srocje system ma zarabiać.
Jak nie masz systemu to walisz jak z kałacha bez ładu i składu tracąc czas dokładając do tego PLNy, tylko głupotę potęgujesz.

Jak już chcesz ryzykować :D podepnij demo pod myfxbooka zrób 50% przy ryzyku które założyłeś wcześniej, później ewentualnie real.
Udokumentuj je tutaj :D będzie łatwiej z realną kasą płynęło.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

termometr123
Gaduła
Gaduła

Ale ja oczywiscie gralem juz na demo i niestety nie trzymalem sie zupelnie zalozen ;) chce na realu na spokojnie jiz zaczynac ;) nawet jesli to przegram to potraktuje to jako zaplate za kurs nauki o foreksie :)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Wpłać na jakiś sierociniec czy coś (dragi/ dziwki lub inne używki) będziesz miał dobry uczynek w pierwszym przypadku i coś od życia w drugim.
termometr123 pisze: gralem juz na demo i niestety nie trzymalem sie zupelnie zalozen
Współczuję, jak ty się swoich zasad nie trzymasz to lipa, dawcy tak mają. Rok temu z taki pisałem 8 lat na realu i szczęśliwy że tylko
kilka koła przegrał :D a to nie jest wyjątek, takich geniuszów nie brakuje. Ale tak twoja kasa twoja brożka, możesz przepierniczyć jak chcesz,
bo tak się bez systemu i zasad kończy.

Powodzenia.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

termometr123
Gaduła
Gaduła

Darkey pisze:bo tak się bez systemu i zasad kończy.
uważasz że price action i granie na wsparciach/oporach to nie jest system? decyzja podjęta,dzięki za kubeł zimnej wody,to też dla mnie bardzo ważne :) to nie jest cały mój kapitał który mam,więc na koks/dziwki jeszcze odłożone mam ;)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Nic tak nie uczy dobrze jak porządny kop od życia.
Na twoim miejscu zaczynałbym od 1% ryzyka.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

termometr123 pisze:uważasz że price action i granie na wsparciach/oporach to nie jest system?
Uważam że to trochę za mało na dobry system, PA wsparcia i opory są fajnymi składnikami systemów,
ale sygnały raz są udane a raz fałszywe, wsparcia i opory mogą wytrzymać a mogą też puścić, nie wspominając o FBO.
Jak dla mnie to trochę za mało, ale rób jak uważasz. Każdy do czegoś tam dąży i czegoś tam szuka.
W każdym bądź razie nie trzeba tracić kasy żeby móc znaleźć.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

termometr123 pisze:uważasz że price action i granie na wsparciach/oporach to nie jest system?
Wybacz ze ja odpowiem.
Nie. Z pewnością nie jest sam w sobie.

Co do real konta i 1k kapitału mam propozycje: zostaw to depo na koncie.
Załóż demo z wirtualna równowartością tej kwoty.
Jeśli przegrasz wpłać na dom dziecka/schronisko dla zwierząt/inny cel charytatywny.

Ustal sobie profit na demo albo lepiej ilość wejść po której określisz parametry systemu i ewentualnie zaczniesz grac żywą gotówką.

Może i pomysł kontrowersyjny ale PP straty pierwszego depo jest duże a lepiej dokarmiać kogoś innego niż brokera.
Jeśli przegrasz na demo i nie wpłacisz to będzie oznaczało brak dyscypliny.

Natomiast jeśli uważasz ze ta metoda nie zadziała bo i nie będzie emocji to już moim zdaniem pierwszy krok w stronę hazardowego traktowania rynku.

Tak moja propozycja na podstawie obserwacji i rozmów z wieloma traderami początkującymi z forum.
Zrobisz oczywiście jak chcesz.
Pozdrawiam

termometr123
Gaduła
Gaduła

Ok zapewne macie rację więc zaufam wam i spróbuję zagrać na demo tak jakby to były realne pieniążki. Dziękuję wam za pomoc,w sumie tak się zastanowić to na pewno macie rację,wy to wszystko przerabialiście a ja dopiero zaczynam. Tylko czy mogę tutaj zamieszczać swoje wejścia grając na demo? czy raczej zaśmiecę dział?

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

To jest twój dziennik i możesz w nim robić co chcesz, wykażesz się na demo i kasy zacznie systematycznie przybywać
to przejdziesz ze spokojem na real, jak zachowasz taki sam MM to nie będzie żadnej różnicy, kiedyś tam dojdzie
chciwość co też może się skończyć MC przy przelewarowaniu, ale ta dopiero przychodzi jak się ma dobry system :)

Podepnij myfxboooka, nie zakrywaj stawek, żeby loty nie korciły :) wrzucaj screany kiedy chcesz i zobaczymy jak będzie.
Tutaj liczy się systematyczność i w miarę stały przyrost % :) stwórz system i przestrzegaj swoich zasad a będzie dobrze.

Ja miałem też pierwszy dziennik od reala http://forex-nawigator.biz/forum/moje-p ... 19626.html
niecałe 30% tego co ty zamierzasz władować :D poszło się paść wszystko, na własne życzenie. W między czasie przeskoczyłem
z real na demo po jakimś tam dd http://forex-nawigator.biz/forum/z-demo ... 20325.html i ile trwał powrót, wieki.
Suka po mnie jeździła jak chciała, ale tak to jest jak sobie trader na to pozwala. A w planach jest trzeci dziennik za jakiś czas :)
pokazałem jak się cięgi dostaje to pokażę jak się z nią wygrywa, ale to za jakiś czas.

Dobra decyzja ;) fx raczej zawsze będzie i jak będziesz potrafił zarabiać to zarobisz więcej w miesiąc niż statystyczny kowalski w rok.
A zaoszczędzisz sobie chęci odgrywania się i takich tam, jak się jest pod poprzeczką to zawsze trudniej.

QTrader bardzo dobry wpis :D

Pozdrawiam i powodzenia życzę, może być trudno bo już taka ta kurwa jest.

ODPOWIEDZ