dosyć długo zbierałem się ze startem na foreksie na poważnie,konto mam już od tamtego roku lecz praktycznie nie mam żadnych wejść. obserwowałem tylko co się dzieję na rynku i odwiedzałem forum. Teraz jednak chcę zacząć grać systematycznie,dlatego też tworzę ten dziennik. Liczę że pomoże mi on się spiąć,przy okazji bardzo też liczę na to iż pomożecie ewentualnie wytłumaczycie mi co robię źle i dlaczego. Byłbym bardzo wdzięczny.
Nie będę bawił się w różnego rodzaju systemy itp.jestem świeżakiem, lepiej chyba będzie jak będę obserwował tylko ruchy ceny,wsparcia,opory,świeczki,kanały i wszystko co związane z price action. Myślę,że będzie to dla mnie najlepsze na początek. Zdecydowałem się grać realnymi pieniędzmi aby wprowadzić do gry emocję i psychikę. Na start mam 1000zł. Nie liczę na cuda,nie interesują mnie mega zyski a raczej głównie nauka i jeszcze raz nauka (dlatego właśnie bardzo liczę na krytykę i opinię)
Zastanawiałem się nad MM i doszedłem do wniosku iż strata rzędu 2% będzie dla mnie odpowiednia a więc pozwolę sobie na SL 60 pipsów. To chyba w miarę dużo. Oczywiście przy wejściach na mikrolocie. Czasem kiedy cena znajdzie się na ważnym wsparciu bądź oporze, odpowiednio zmniejszę SL do np 30 pips podwajając przy tym lota i grając już za 0,02. W ten sposób zawsze stratny mogę być tylko założone 20zł. Mam nadzieję że pierwsze 50 wejść nie będzie stratnych

Interwały: D1,H4,ewentualnie H1 nigdy niżej,jak zauważyłem i większość z was to potwierdza im niżej tym większe ryzyko,a po co je zwiększać ? i tak jest duże z racji że jestem początkujący

Grał będę na wszystkich parach,obserwował również będę kalendarz i zwracał na to uwagę podczas wejść. Nie myślałem jeszcze tylko o TP na jakim poziomie ustawiać i czy w ogóle ustawiać czy zamykać ręcznie (niestety nie jestem od rana do wieczora w domu)
Myslałem jeszcze aby wprowadzić taką zasadę:nie pozwolić aby zysk zamienił się w stratę czyli np. kiedy jestem do przodu np +20 pips zmienić SL na tyle aby gdy cena zawróci nie był stratny tylko wyszedł na 0
Proszę o uwagi,pozdrawiam