Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

zastapmnie pisze:czy ja trafiłem do stajni?
Faktycznie, trochę się zagalopowałem ze słownictwem, ale widać stałem się uzależniony od mojego mentora, (jak zwał tak zwał) w każdym bądź razie człowieka który zna się na rzeczy i komentarz jest dla mnie bardzo wartościowy i jestem może trochę zniecierpliwiony. Tyle.
Już poprawiam.

Interesujący artykuł na temat złota:
http://www.zerohedge.com/news/2013-07-1 ... -hmmm-gold

EDIT: Jakieś fajne streszczenie i komentarzyk również tego tekstu, 259 lub kogoś bardziej w temacie bardzo mile widziany ;)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2013, 20:10 przez ForexTig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Augiasz...
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Czy ja jestem dyżurnym komentatorem?
Ci są: http://www.fxbriefs.com - zarabiają w ten sposób na życie.
Tak samo starsze http://www.forexlive.com - ci nawet bardziej się starają bo mają więcej do stracenia ;-)
A ja czasami coś napiszę jak znajdzie się coś ciekawego/istotnego i znajdę chwilę czasu.

Wracając do samego komentarza: a co tu komentować? Popatrz na ekg i zapytaj się: co się zmieniło od zeszłego czwartku? Odpowiedź na to pytanie plus rzut oka za okno, ew. w kalendarz jeżeli nie widać pięknej, letniej pogody będzie komentarzem którego oczekiwałeś :-)

Obrazek
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

ForexTig3r pisze: Interesujący artykuł na temat złota:
http://www.zerohedge.com/news/2013-07-1 ... -hmmm-gold
Do momentu w którym doszli, że od dnia w którym Buba zażądał wydania swojego złota ruszyła zmasowana wyprzedaż brzmiało to nawet interesująco. Ale od tego miejsca... Najkrócej można to ująć dwoma literkami i jeszcze jednym znakiem: BS!

Nie tylko naciąganie wykresu ale jeszcze jak można przekładać proces rozwleczony na jeżeli dobrze pamiętam minimum 8 najbliższych lat na krótkoterminowy rynek?
Nie mówiąc o tym, że trzeba jeszcze upaść porządnie na głowę żeby zaliczyć amnezję i zapomnieć o wszystkim co się wydarzyło przynajmniej od początku września 2011 kiedy pękła złota bańka. A właściwie to wcześniej, od ostatniej fazy tej bańki kiedy złoto leciało w górę po $100 na tydzień. Kto wtedy kupował, kto sprzedawał i dlaczego? Kto zarobił, kto stracił, a kto został z pasztetem do upchnięcia?

Jest wiele rozmaitych powodów dla którego złoto jest teraz w okolicach $1200/300, a nie $5000 czy jak kto tam sobie wyśnił (ostatnio widziałem prognozę $16000 - jak "tylko zakończy się korekta" :-D ). O znakomitej większość już tutaj pisaliśmy jeżeli nie wszystkich. Ale to co oni usiłują ulepić jest jak zwykle... a fakt, zapomniałem, że Zerohedge bez konspiry się nie obejdzie. Czym można wytłumaczyć wszystko, wytłumaczalne i niewytłumaczalne, nie? A szczególnie konspira jest przydatna, gdy nie ma się ochoty pogrzebać w nudnych faktach żeby złożyć coś sensownego skoro można na skróty i jeszcze dostać coś super atrakcyjnego co kupi każdy nielubiący się wysilać. I jeszcze można na tym zyskać jakże pożądany poklask i wiernych fanów. W odróżnieniu od nudnych, ciężkich do przeżuwania faktów którymi brzydzi się większość publiki.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

EURGBP - lecimy na 8400?

Co do zerohedge kiedyś znajomy mi powiedział:
"autor został zwolniony z banku za manipulacje a teraz manipuluje informacjami".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

na liniowym lepiej widoczny :)
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

QTrader pisze:EURGBP - lecimy na 8400?

Co do zerohedge kiedyś znajomy mi powiedział:
"autor został zwolniony z banku za manipulacje a teraz manipuluje informacjami".
Praktycznie, jak w trójkącie cena dojdzie do wierzchołka, to możliwe dwa wyjścia, jedno gwałtowne, drugie wręcz przeciwnie.
tr.PNG

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

259 pisze: ostatnio widziałem prognozę $16000 - jak "tylko zakończy się korekta" :-D
Złoto pójdzie po $16 000 zaraz następnego dnia, jak ostatni żuczek przestanie wierzyć, że to możliwe :lol:

jak_zyc
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jak_zyc »

Option expiries (updated)
Peter Jackson | Jul. 18, 2013 07:23 GMT | Major Currencies
Peter Jackson

For today’s 1000 am New York cut

EUR/USD: 1.3035, 1.3050, 1.3075, 1.3100, 1.3150, 1.3170, 1.3185, 1.3200, 1.3300
Jak to jest z tymi opcjami :?: Jeśli jest większa np. ta 1.3075 to nie warto grać na krótko do wygaśnięcia? Czy może są szanse, że zostanie złamana?
Wygranym nie jest ten, kto zgarnia pule najczęściej, wygrany to taki, kto zgarnia najwięcej pieniędzy!

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

259 pisze:A szczególnie konspira jest przydatna, gdy nie ma się ochoty pogrzebać w nudnych faktach żeby złożyć coś sensownego skoro można na skróty i jeszcze dostać coś super atrakcyjnego co kupi każdy nielubiący się wysilać. I jeszcze można na tym zyskać jakże pożądany poklask i wiernych fanów. W odróżnieniu od nudnych, ciężkich do przeżuwania faktów którymi brzydzi się większość publiki.
Polemizował bym z Tobą, albo wręcz jednoznacznie nie zgodził. Zbyt poważna ocena.
Te teksty są często dużo bardziej zawiłe od prostych, krótkich faktów serwowane m.in. przez serwisy, które podałeś.
Dużo bardziej słowo "nudnych" pasuje. Artykuły mają charakter esejów. Dające do myślenia, ale nie pisanych nie-całkiem serio, ot tak jak się komuś nudzi, jak gra na Ipadzie, czy inna chwytliwa rzecz.
Myślę ludzie odwiedzają ten serwis głównie dlatego, aby właśnie po-konspirować (i mają tego świadomość), pogadać, odreagować :?:
Forma rozrywki, jakiejś inteligentnej gadki, może chęć dowartościowania się :?: Hmmm...
Jakiś psycholog lepiej by się w temacie wypowiedział, ale serwis w swojej formie jest chwytliwy, lecz myślę, iż przynajmniej większość ma świadomość, iż nie jest to tak całkowicie serio i zna pokrój, a przede wszystkim charakter serwisu.

Co do Bena to przecież wczoraj padło określenia na temat początku końca zacieśniania polityki monetarnej.
Planuje ograniczyć QE3 na koniec tego roku. A rynek to zignorował....
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Zablokowany