HEDGE - PROSTY SYSTEM DLA KAZDEGO

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Co do wysokosci swapu to juz sie pogubilem, ale skoro 1 punkt to mniej wiecej 10$ to by sie nawet zgadzalo... czyli znowu jest 7,5% miesiecznie :)

A co do korelacji g/j u/chf to wiadomo ze sa dni lepsze i gorsze, ale otworz sobie wykres na D1/W1 jeden pod drugim i nie bedziesz potrzebowal zadnych wspolczynnikow.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Co myślicie o swapowaniu USDNOK - swap 34,7 - spread 45 i zabezpieczeniu sie EURUSD ...?

SWAP wyższy w porównaniu do g/j o ok. 10 ale za to korelacja u/n do e/u jest ujemna i bardzo wysoka.

http://stooq.pl/q/?s=usdnok&d=20080502& ... 1&r=eurusd

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Yankee pisze:czyli znowu jest 7,5% miesiecznie
Dokładnie biorąc swapy z IBFX to mamy dla 0,1 lota g/j - $2,21 minus dla 0,2 lota u/ch 2x(-0,34) czyli $1,53 dziennie. To daje około $560 rocznie. Czyli takie 56% dla dwóch kont po $500 (wtedy mamy zysk bez ryzyka) przy jednym to prawie 100% ale trzeba też odliczyć spready itp. Moim zdaniem opłacalne ale niemożliwe do wykoanania
Trade what you see, NOT what you hear or think

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Kokos pisze:
Pitmaster pisze:Co myślicie o swapowaniu USDNOK - swap 34,7 - spread 45 i zabezpieczeniu sie EURUSD ...?

34,7? A kto taki oferuje?
Jesli to w walucie to i tak potrzeba 13 dni by odrobic spread? Jesli sie myle to poprawcie.

Nievinny - jak przy jednym koncie chcesz to zrobic?
http://deltastock.com/common/rollovers_ ... rading.asp

34,7 za 1 lot ale wowczas na spread tracisz za jednym razem 450 $ w LiteForex i 500$ w DeltaStock.... po 2 tygodniach zaczynasz zarabiac

Naszym systemem mielibyśmy 3,5$ dziennie.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Jak myślicie ... lepiej hedzowac g/j tylko u/c czy dodać jeszcze np. c/j ??

Awatar użytkownika
Iwonach
Bywalec
Bywalec

Re: opisany system, hedging i carry trading

Nieprzeczytany post autor: Iwonach »

shandir pisze: hedging na forex to po prostu zabezpieczanie otwartej pozycji drugą przeciwstawną, generalnie nie widzę sensu stosowania, ale może ktoś potrafi podać jakieś sensowne przykłady.
Pozdrowienia,
Paweł
Gram tak od samego początku, tzn. od kiedy zorientowałam się, że na jednym depozycie mogę otworzyć 2 transakcje. :D
Jestem "świeżynką" na forexie (od końcówki grudnia '07), więc system nie jest doskonały. Jego zaletą jest jednak fakt, że dopóki rynek idzie w jednym kierunku zarabiam na jednej z tych transakcji właściwie bezstresowo, bo Margin level jest stały. Gdy trend się odwraca, zamykam zyskowną transakcję i czekam (średnioterminowo) na minięcie przez rynek ceny wejścia w transakcję (bo w końcu nic nie trwa wiecznie). Nie rozdrabniam się już wtedy, czy mogę ewentualnie zarobić jeszcze te 15 czy ileś pipsów, generalnie zarobiłam na obu transakcjach.
Oczywiście to założenia, bo w praktyce mogę nieprawidlowo określić moment odwrócenia trendu (ale jak już pisano w wątku o zadawaniu pytań doświadczonym traderom rynek jest coraz bardziej nieprzewidywalny...) i doczekać MC...
Ale pewnie i na to jest rada: większa ilość kapitału na rachunku lub handlowanie mniejszymi nominałami czyli tak czy owak redukcja chciwości.

Forex doskonali charakter...

Awatar użytkownika
nasedo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nasedo »

Iwonach czyli trzeba wiedzieć, kiedy zamykać transakcje. Rozumiem, że plusem jest tutaj bezpieczny Margin Call... ale zamiast wiedzieć kiedy zamykać równie dobrze jest wiedzieć, kiedy po prostu otworzyć nową pozycje i na niej zarobić... albo czegoś nie rozumiem.
Otwarte myślenie to wielki dar i zarazem samotność

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Tym bardziej, ze znacznie trudniej jest wiedziec kiedy zamknac pozycje niz kiedy ja otworzyc... Ale z drugiej strony ta otworzona tez bedzie trzeba zamknac :wink:

NewTrader
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NewTrader »

dlaczego tutaj sa takie wysokie swapy ?;]

ODPOWIEDZ