Admiral Markets - Wątek II
Re: Admiral Markets - Wątek II
http://www.admiralmarkets.pl/company/podatek-2012/
AM udostępnia program do obliczenia podatku, na powyższej stronie jest również instrukcja i podstawa prawna
AM udostępnia program do obliczenia podatku, na powyższej stronie jest również instrukcja i podstawa prawna
Zapraszam-> WWW
Instrukcja od Admiral Markets zawiera poważny błąd, który w niektórych przypadkach może powodować błędne obliczenia należnego podatku. Dlatego proponowałbym polegać na obliczeniach własnych.
Pomyłka. Chodziło o Armade
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
A możesz zdradzić co to za błąd? Na pewno byłaby to pomocna informacja dla wszystkich klientów AM.Cyb pisze:Instrukcja od Admiral Markets zawiera poważny błąd, który w niektórych przypadkach może powodować błędne obliczenia należnego podatku. Dlatego proponowałbym polegać na obliczeniach własnych.
Zapraszam-> WWW
Dzięki za podjęcie dyskusji - gdzieś kiedyś przeczytałem że klienci AM mogli pobierać jakby takie gotowe zestawienie w PDF - bardzo podobne do PIT8C gdzie należało praktycznie przepisać dane z rubryk.
Jestem ciekaw jaki błąd jest w programie oferowanym przez AM.
Czytałem też że część osób rozliczających się z US wypełnia dodatkowe PITy o dochodach uzyskanych za granicą. Rozumiem że gdy ma się konto np. w USD to należy ( gdy urzędas z US będzie bardzo upierdliwy ) przedstawić do każdej transakcji dodatkowo kurs USDPLN dla danego dnia wykonania transakcji ,,, ale , w AM można mieć konto w PLN i chyba w tym momencie odpada wypełnianie PITow o dochodach uzyskanych zagranicą - czy jestem w błędzie ???
Może osoby które się rozliczały z US a są klientami AM i US nie sprawiał żadnych kłopotów napiszą co jakie dokumenty dołączają do zeznania.
Pozdrawiam.
Jestem ciekaw jaki błąd jest w programie oferowanym przez AM.
Czytałem też że część osób rozliczających się z US wypełnia dodatkowe PITy o dochodach uzyskanych za granicą. Rozumiem że gdy ma się konto np. w USD to należy ( gdy urzędas z US będzie bardzo upierdliwy ) przedstawić do każdej transakcji dodatkowo kurs USDPLN dla danego dnia wykonania transakcji ,,, ale , w AM można mieć konto w PLN i chyba w tym momencie odpada wypełnianie PITow o dochodach uzyskanych zagranicą - czy jestem w błędzie ???
Może osoby które się rozliczały z US a są klientami AM i US nie sprawiał żadnych kłopotów napiszą co jakie dokumenty dołączają do zeznania.
Pozdrawiam.
1. "KISS" - Keep It Simple Stupid
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
3. STOP LOSS - niedoceniony przyjacielem TRADERA.
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
W US nic poza PITem nie trzeba składać. Ale jeśli masz konto w obcej walucie to musisz przeliczyć wszystko na PLN po kursie średnim z dnia uzyskania dochodu. Na szczęście program udostępnimy przez AM ma wbudowaną tabelę kursów za cały rok. Oczywiście tego problemu nie ma jeśli masz konto w PLN.
Zapraszam-> WWW
Nie prawda. Przeliczamy według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. A nie z dnia uzyskania.acidmaker pisze:Ale jeśli masz konto w obcej walucie to musisz przeliczyć wszystko na PLN po kursie średnim z dnia uzyskania dochodu.
Co do błędu - nie będę tu pomagał Admiralowi. Proszę przypomnieć się w kwietniu 2014 roku na PW.
Racja, mój błąd.Cyb pisze:
Nie prawda. Przeliczamy według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. A nie z dnia uzyskania.
Zapraszam-> WWW
Czyli załóżmy że na koniec roku wyliczę Przychód / Koszt uzyskania - podobnie jak to do tej pory wysyła mi go4x i bossa i wklepie te wartości do PITu - zakładając że w AM bedę prowadził konto w PLN. ??acidmaker pisze:W US nic poza PITem nie trzeba składać. Ale jeśli masz konto w obcej walucie to musisz przeliczyć wszystko na PLN po kursie średnim z dnia uzyskania dochodu. Na szczęście program udostępnimy przez AM ma wbudowaną tabelę kursów za cały rok. Oczywiście tego problemu nie ma jeśli masz konto w PLN.
1. "KISS" - Keep It Simple Stupid
Dokładnie. Musisz jeszcze dorzucić załącznik PIT ZG ale z jego wypełnieniem nie będziesz miał problemów.
Zapraszam-> WWW