Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

wszystko przez Bena..co za człowiek :roll:

GOLD: Spot gold is closing around $1203.00oz,(-$23.63, -1.93%) near the lows of
the day's range of $1244.85 to $1196.98. The focus remains on a move to the next
larger area of support, which comes in around $1157, the lows from late July
2010. Currently it is heading for one of its worst quarters on record having
begun April at $1600, and has now declined this quarter by almost 25%. Today's
losses stem from investors continuing to liquidate positions as fears of a full
blown financial crisis recede, with confirmation today of better than expected
US data. Additionally various Fed speakers whilst saying that perhaps the
markets had over-reacted to Bernanke's comments, did confirm that they saw an
ongoing improvement in the economy with unemployment continuing to gradually
decline.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Taak... a tutaj kitco:
http://www.kitco.com/news/2013-06-27/Go ... it%20.html
Comex gold futures prices dropped sharply in late U.S. trading Thursday and hit another fresh nearly three-year low below $1,200.00. Pre-placed sell stop orders were triggered on the down-move, to exacerbate selling pressure. The steep price decline coincided with reported remarks from Atlanta Federal Reserve President Dennis Lockhart.
(...) Lockhart’s remarks were not a big surprise and maybe it was just coincidental that the gold market dropped sharply at the same time his comments were reported on the news wires.
(...)
Gold traders and investors have been spooked by the recent reports of the exodus of monies from the exchange traded gold funds. There have also been reports of less demand for physical gold from the big consuming nations India and China.
Ale tutaj to już polecieli:
However, if market price history repeats itself (which it most certainly will), the gold market will overdo itself on the downside (as all commodity markets do during major bear market sell-offs) and then prices will rebound and embark upon a new price uptrend. Such has been the cycle of raw commodity markets dating way back in time.
Raz z tym zapewnieniem, że historia (prawie) na pewno się powtórzy (historia owszem lubi się powtarzać, ale każde powtórzenie ma to do siebie, że przebiega w innych warunkach i skala reakcji jest inna), a dwa, że widzą jakiś nowy byczy trend nie wiadomo z czego.
Owszem, mogę się założyć, że jest przed nami byczy trend i to nie jeden. Nie wiem tylko czy nie jest za wcześnie go kupować, bo może pojawić się dopiero za pół roku albo i rok... jak pojawią się warunki pozwalające odpowiedzieć i pozytywnie i konkretnie na pytanie "Dlaczego kupować złoto?"
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p597567
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

http://www.forexlive.com/blog/2013/06/2 ... h-out-for/
Naprawdę warto przeczytać i postarać się zrozumieć.
Raptem 981 znaków włącznie z ostatnią kropką, 184 słowa, cztery krótkie akapity ;-)
Owszem po angielsku ale na szczęście googlomat daje się ogólnie zrozumieć choć "Zasadą na miesiąc / kwartał końcu jest to, że transakcje są zaniżane, więc tracą fundusze hedgingowe nie trzeba im pokazać, na raportach klienta" miało być: "Regułą jest pozbywanie się tracących pozycji tak, żeby fundusze hedgingowe nie musiały ich pokazywać w raportach dla klientów..." :-D

EDIT: coś jak kiedyś malowało się trawę na zielono... window dressing to się nazywa u anglosasów ;-)
http://www.investopedia.com/terms/w/windowdressing.asp
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

to będzie huśtało. piątek do kwadratu. jedni będą dociskać, by czerwień czerwcowa miała krwawy kolor, a inni... nie:)
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

259
Maniak
Maniak

Zabrzmiało jak ten Bój to jest nasz ostatni... mam nadzieję, że może będzie nieco delikatniej, coś jak jak Bandiera Rossa :-D EDIT i okaże się równie głupawe jak słowa tej niby-piosenki.
Ale nie można wykluczyć że "pokojowa" demonstracja okaże się czymś innym.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Mozna się pokusić o setup na 100 pipsów.
rgredd.PNG
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Nie powiem że zabawa w wyznaczanie poziomów na goldzie to moja ulubiona rozrywka ale wczoraj wieczorem jeszcze raz spojrzałem sobie na wykres miesięczny i ustawiłem sobie zakres 1179.30-1181.55 8) przez moment przeszło mi przez głowę aby postawić tam limita z niedużym stopem, nie spodziewałem się zupełnie że już w nocy będzie zjazd w te okolice...
Sky is the limit

259
Maniak
Maniak

Jeżeli ktoś kupił ten dołek to może się cieszyć szybkim $30 z odbicia.
Radziłbym jednak szybko skasować zysk bo jak otworzy się rynek papierowy niewiele może z tego zostać.
Oczywiście mogę się mylić. Ale w/g mnie ryzyko ponownego spadku jest zdecydowanie większe niż dalszej kontynuacji odbicia.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

259 pisze:To już jest chyba cały garnitur FOMC jaki przemówił jednym (gołębim) głosem przez ostatnie kilka dni.
I są już pierwsze efekty - rentowność t-sys i nie tylko zaczyna spadać
http://www.fxbriefs.com/forex/forex-new ... -receding/
S&P500 odrabia straty.
Dolar jeszcze trzyma się mocno, ale trudno to nazwać rajdem.
Tak jak wcześniej pisałem, nadal jest taka ukryta nadzieja na wczesne rozpoczęcie zwijania pomimo tego co mówi FED. Na zasadzie, dobra, dobra ale wicie rozumicie... w efekcie taper OFF przybiera bardziej formę przyczajki niż jakiś szczególnych uniesień. Z walut to jedynie chyba antypody na tym korzystają.
EDIT: i tak jakiś czas pozostanie. Może do następnego FOMC. Może wcześniej.
To tylko korekta... bardzo niemrawa....
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Ciekawa rewizja prognoz dla złota z ostatnich lat:
http://au.businessinsider.com/most-bull ... il-curry-1

Przykładowo Bob Janjuah z Nomura w marcu 2012:
"[...]I have extremely high conviction on this. What I am not sure on is whether we converge at 7000+/-, or at 14000+/-.[...]"

Chyba, że to był spisek z tymi prognozami, żeby było komu sprzedać ! :)

Zablokowany