antoniZ pisze:Ofe oddadzą obligi i w zamian dostaną możliwośc zapakowania się na full w akcje.
Ja tak odczytałem te ostatnie proponowane zmiany. Część osób przejdzie do ZUS, ciekawe jaka, i to zadecyduje ile akcji będą zmuszone sprzedać aby się zbilansować...
ja też się zastanawiam, chociaż nawet nie wiem do którego ofe należę bo mnie wylosowali kawał czasu temu
rozważam czy zostać z akcjami w tym ofe albo mieć pewną waloryzację tych moich oszczędności, biorąc pod uwagę doganianie zachodu pod względem płac, a więc szybko postępującej waloryzacji tej emerytury zwrot z ZUSu może być duży
ewentualne problemy budżetowe w przyszłości, może być tak, że unia po wielu kryzysach zrobi taką regulację że budżet będzie bezpieczny
np mogą napisać prawa "ekonomiczne" dla krajów by mogły bezpiecznie patrzeć w przyszłość
jak masz dużo kapitału w jednej spółce to jak coś się wydarzy poza granicami makler może nie sprzedać z dnia na dzień akcji i zostaniesz z emeryturą w spółce groszowej, a chyba tego nikt nie chcę
Aha, i żeby była jasność, nie uważam że bieżąca nagonka na ofe jest powodem głębokiego spadku na wigu, tu działa szereg czynników, słabość polskiego kapitału również
pamiętam co z tepsą zrobili jakiś czas temu i mam niepokój do polskiej giełdy