DayTrading: Wtorek 25.06.2013

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 26 cze 2013, 00:00

Wzrost
12
38%
Bez zmian
4
13%
Spadek
16
50%

Liczba głosów: 32

olekdudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: DayTrading: Wtorek 25.06.2013

Nieprzeczytany post autor: olekdudi »

to ja coś takiego robiłem nie wiedząc o tym że zakładam hedga
jednak efekty moich poczynań były oględnie mówiąc dość marne.
ponosiły mnie emocje. lub rynek szedł nie w tym kierunku :)

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

ZielonaMgielka pisze:
SL = HEDGE

W obu przypadkach bilans pozycji wynosi 0 z ta roznica ze bedac w dwoch przeciwnych pozycjach placi sie ujemny swap.
SL jest postrzegany jako wziecie straty a hedge jako odroczenie tej decyzji jednak -1 + 1 zawsze wynosi 0. :)
pamiętaj że dochodzi czynnik psychiki, chyba najistotniejszy. Inaczej czuje się po zamknięciu -50pipsów na SL a inaczej jeśli te -50 pipsów wisi i dostaję szansę wyprowadzenia tego... Ale to oczywiście moje subiektywne podejście :564:
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

niemiaszek pisze:
atlanticos pisze: on potrzebny jest mi tylko zamiast SL... Różnica polega na tym, że hedge daje Ci drugą szanse w przypadku błędnej analizy, a SL nie :564:
święte słowa, polać mu... :wink: :564:
to jak przykazanie na ekg... ale oczywiście gra hedgem nie jest łatwa i trzeba wiedzieć co się robi, ale na podstawie SR, SD czy TL idzie to ogarnąć, a wielkość hedga głównie zależy od TF na jakim się klika :idea:
Niewiem skad sie bierze ten problem drugiej szansy. Grajac z SL zwyczajnie otwierasz ponownie pozycje co jest identyczne ze skutkiem zamkniecia jednej nogi kiedy sie hedguje. W obu przypadkach na rynek ida dokladnie takie same zlecenia.

-- Dodano: 25 cze 2013, 11:53 --
atlanticos pisze:
ZielonaMgielka pisze:
SL = HEDGE

W obu przypadkach bilans pozycji wynosi 0 z ta roznica ze bedac w dwoch przeciwnych pozycjach placi sie ujemny swap.
SL jest postrzegany jako wziecie straty a hedge jako odroczenie tej decyzji jednak -1 + 1 zawsze wynosi 0. :)
pamiętaj że dochodzi czynnik psychiki, chyba najistotniejszy. Inaczej czuje się po zamknięciu -50pipsów na SL a inaczej jeśli te -50 pipsów wisi i dostaję szansę wyprowadzenia tego... Ale to oczywiście moje subiektywne podejście :564:
No tutaj sie musze zgodzic jednak za ten cenny komfort psychiczny placi sie swapem (raczej nie wielka cena pod warunkiem ze nie siedzi sie kilku tygodni na drawdownie) :)
Jesli ktos grajac hedgem potrafi zachowac dyscypline i swiadomie zarzadzac ekspozycja to swietnie ale juz widzialem paredziesiat pootwieranych pozycji na tym samym instrumencie co napewno jest duzo bardziej uciazliwe w porownaniu do zarzadzania tylko jedna.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2013, 12:59 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

ZielonaMgielka pisze:
atlanticos pisze:

No tutaj sie musze zgodzic jednak za ten cenny komfort psychiczny placi sie swapem :)
Dlatego pisałem że hedge powinien być tak postawiony żeby szybko to wyciągnąć i zapomnieć o błędzie, żeby nie dorabiać brokera... A jak ktoś dopuści do 300 pipsowej straty to wyciąganie tego tygodniami generuje właśnie spory swap...
Dla mnie spokojna głowa (psychika) jest akurat istotniejsza niż swap naliczony za dzień lub dwa ale jak pisałem każdy ma swój sposób i ciężko mi którykolwiek negować tylko dlatego że np ja go nie stosuję. Każda metoda skuteczna się obroni sama :D

-- Dodano: 25 cze 2013, 12:00 --
ZielonaMgielka pisze:juz widzialem paredziesiat pootwieranych pozycji na tym samym instrumencie
też takie kwiatki już widziałem :D
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

Declan pisze:Ok, łapię wchodzenie w hedga, a kiedy go zamknąć,
z tym mam też największy problem;)
koledzy dobrze podpowiadają - wsparcia, opory, linie trendu, tam trzeba się zastanowić nad zamykaniem hedge'a;

ale możesz też go nie zamykać, dopóki nie uzyskujesz z rynku sygnału, że kurs zrobi chociaż korektę w kierunku Twojej głównej stratnej pozycji - czyli jakieś czytelne świeczki na tych S/R...

ja próbuję ostatnio w ten sposób, że nim zamknę hedge'a, chcę mieć zabezpieczoną na be + x pozycję uśredniającą, np:
long mi traci, aktywuję shorta, short zarabia, aktywuję drugiego longa...

przy czym u mnie to wygląda nieco inaczej, bo ja hedge'uje 1/3 pozycji głównej i otwieram co 20-30 pipsów kolejnego hedge, aż wartość hedge'a zrówna się z pozycją stratną... jak już mam 3 hedge, to zastanawiam się nad otwarciem kolejnej pozycji głównej

A co do bieżącej sytuacji, ktoś gran a DAX-ie?
zastanawiam się, czy to już ta korekta ostatnich spadków, czy może chwilowe odbicie?
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
pkubiu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pkubiu »

co do hedge - to ma sens ale zeby zamknąc wszystkie pozycje w jednym momencie na wet na rożnych walorach jest taka opcja na platformach? :569:
chciwość jest dobra

Awatar użytkownika
speedpips
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: speedpips »

Jest na platformie " c Trader "
Oraz na platformie Dukaskopy

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

ktoś wie na co te rynki czekają???
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
kamasoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kamasoni »

pkubiu pisze:co do hedge - to ma sens ale zeby zamknąc wszystkie pozycje w jednym momencie na wet na rożnych walorach jest taka opcja na platformach? :569:
jest skrypcik na mt4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fromagboy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fromagboy »

pkubiu pisze:co do hedge - to ma sens ale zeby zamknąc wszystkie pozycje w jednym momencie na wet na rożnych walorach jest taka opcja na platformach? :569:
na mt4 jest multiterminal, podłączasz konta i z jednego miejsca masz dostęp do wszystkich pozycji, nie do końca wygodne, ale jak dla mnie jak operuję kilkoma kontami się sprawdza, musisz oblukać
2 x stacja robocza, 2 smartfony, 3 niezależne łącza.
Przestroga: forex to nie zabawka dla dużych chłopców. To praca. A praca to krew, pot i łzy. A potem wynagrodzenie.

Zablokowany