jednak efekty moich poczynań były oględnie mówiąc dość marne.
ponosiły mnie emocje. lub rynek szedł nie w tym kierunku

pamiętaj że dochodzi czynnik psychiki, chyba najistotniejszy. Inaczej czuje się po zamknięciu -50pipsów na SL a inaczej jeśli te -50 pipsów wisi i dostaję szansę wyprowadzenia tego... Ale to oczywiście moje subiektywne podejścieZielonaMgielka pisze:
SL = HEDGE
W obu przypadkach bilans pozycji wynosi 0 z ta roznica ze bedac w dwoch przeciwnych pozycjach placi sie ujemny swap.
SL jest postrzegany jako wziecie straty a hedge jako odroczenie tej decyzji jednak -1 + 1 zawsze wynosi 0.
Niewiem skad sie bierze ten problem drugiej szansy. Grajac z SL zwyczajnie otwierasz ponownie pozycje co jest identyczne ze skutkiem zamkniecia jednej nogi kiedy sie hedguje. W obu przypadkach na rynek ida dokladnie takie same zlecenia.niemiaszek pisze:święte słowa, polać mu...atlanticos pisze: on potrzebny jest mi tylko zamiast SL... Różnica polega na tym, że hedge daje Ci drugą szanse w przypadku błędnej analizy, a SL nie![]()
![]()
to jak przykazanie na ekg... ale oczywiście gra hedgem nie jest łatwa i trzeba wiedzieć co się robi, ale na podstawie SR, SD czy TL idzie to ogarnąć, a wielkość hedga głównie zależy od TF na jakim się klika![]()
No tutaj sie musze zgodzic jednak za ten cenny komfort psychiczny placi sie swapem (raczej nie wielka cena pod warunkiem ze nie siedzi sie kilku tygodni na drawdownie)atlanticos pisze:pamiętaj że dochodzi czynnik psychiki, chyba najistotniejszy. Inaczej czuje się po zamknięciu -50pipsów na SL a inaczej jeśli te -50 pipsów wisi i dostaję szansę wyprowadzenia tego... Ale to oczywiście moje subiektywne podejścieZielonaMgielka pisze:
SL = HEDGE
W obu przypadkach bilans pozycji wynosi 0 z ta roznica ze bedac w dwoch przeciwnych pozycjach placi sie ujemny swap.
SL jest postrzegany jako wziecie straty a hedge jako odroczenie tej decyzji jednak -1 + 1 zawsze wynosi 0.
Dlatego pisałem że hedge powinien być tak postawiony żeby szybko to wyciągnąć i zapomnieć o błędzie, żeby nie dorabiać brokera... A jak ktoś dopuści do 300 pipsowej straty to wyciąganie tego tygodniami generuje właśnie spory swap...ZielonaMgielka pisze:No tutaj sie musze zgodzic jednak za ten cenny komfort psychiczny placi sie swapematlanticos pisze:
pamiętaj że dochodzi czynnik psychiki, chyba najistotniejszy. Inaczej czuje się po zamknięciu -50pipsów na SL a inaczej jeśli te -50 pipsów wisi i dostaję szansę wyprowadzenia tego... Ale to oczywiście moje subiektywne podejście
też takie kwiatki już widziałemZielonaMgielka pisze:juz widzialem paredziesiat pootwieranych pozycji na tym samym instrumencie
z tym mam też największy problem;)Declan pisze:Ok, łapię wchodzenie w hedga, a kiedy go zamknąć,
jest skrypcik na mt4pkubiu pisze:co do hedge - to ma sens ale zeby zamknąc wszystkie pozycje w jednym momencie na wet na rożnych walorach jest taka opcja na platformach?
na mt4 jest multiterminal, podłączasz konta i z jednego miejsca masz dostęp do wszystkich pozycji, nie do końca wygodne, ale jak dla mnie jak operuję kilkoma kontami się sprawdza, musisz oblukaćpkubiu pisze:co do hedge - to ma sens ale zeby zamknąc wszystkie pozycje w jednym momencie na wet na rożnych walorach jest taka opcja na platformach?