BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Czerwinek eurcada dzisiaj grasz? FBO na D1, odbicie od ZL MN, chyba szykuje się odwrócenie trędu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

wszedłem narazie też na próbę, ale zobaczymy co się stanie do końca dnia jeżeli byłby PB to naprawdę super sprawa by była na następne dni, niedawno engolfing teraz PB trad godny uwagi. Natomiast edzio mnie nie pokoi bo widzę wzrosty jeszcze trochę na nim ale ostatnio średnio jakoś widzę rynek więc może się mylę, ale trzeba grać co widać jak będzie widać na D1 sell to może czymś większym wejdę. Na GBP/JPY fajny zjazd zrobili wczoraj chwilę w tym siedziałem ale tam co jakiś konkretny ruch to 100 pipek nieźle zapied... ta para.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Pozamykałem pozycje bo zanosi się na korektę. Miałem jeszcze L GBPCHF, najbardziej żałuję że nie zagrałem rano L na A$. Do jutra.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

ja siedzę w kilku pozycjach przede wszyskim long aud/nzd wyczekiwany oraz sell ale z mały tp na eur.gbp, zobaczymy mam nadzieje ze coś wpadnie, eur/cad wzięło tp moje już jakiś dobry czas temu.

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Zignorowałem dzisiaj fajny sygnał na GBPCHF, a to dlatego że wczoraj grałem w przeciwnym kierunku. Mam z tym problem.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

ja trochę przyciąłem na gbp/cad żałuję trochę żę do TP nie wytrzymałem bo bym był zadwolony bardzo z tego tradu, siedziałem jeszcze gbp/aud ale widać że dzisiaj podobnie kabel na wielu parach dał sygnały na jakieś zyski

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj ładne ruchy. Na edku ręka mi zadrżała z rana bo kręci niesamowicie ale GBPCHF, ładnie złapałem.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Panowie,

Wielokrotnie czytałem posty i przeglądałem screeny Thoreza ale nadal mam problem z właściwym zrozumieniem co jest punktem odniesienia wobec którego określamy czy nastąpił BO czy FBO. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

BO to przełamanie, a FBO nieudana próba przełamania i tak to należy rozumieć nie inaczej.
Najważniejszą sprawą którą trzeba do tego dodać to miejsce...
Zobacz jaką lagę wielka na kablu i edku dziś zrobili. Co dzięki temu powstało? Przełamania, czego? (nazwijmy to SR) czyli co powstało? BO. I nasz przyszły Profit. A gdzie powstał cały ruch? Potocznie i obrazowo mówiąc w strefie (małej i dużej świeczki) Patrz po róznych TFach, nie skupiaj się na 2-3. Ja obserwuje od MN po 15 min, gdzie 15 min jest jedynie wspomagaczem.
Teraz Patrz dokąd cena zmierza (zawsze idzie do starszego przełamania-szukaj na rożnych wysokich TFach, gdzieś znajdziesz)
Tu trzeba myśleć jak o proficie do zjedzenia, Skoro rośli przez kilka dni, gdzie jest profit? Na dole.... Teraz będą spadać, gdzie powstaje profit? Na górze. Czyli nasz wcześniej wspomniany Profit jest kolejnym celem gdy wyzerujemy stary profit z dołu.

Wydaje mi się, że mam nieco inny styl niż typowo Thorezowy, Którym świetnie posługuje się Czerwinek, bo nie patrze do końca na rynek, w ten sam sposób, ale korzystam z tych samych wydarzeń wykresowych.
Dla mnie wykres na każdym TFie musi odbębnić schemat. Przypatrz się dobrze, że to zawsze wygląda tak samo.
Konsolka i świeca momentum, Potem powrót do punkty startu i kontynuacja ruchu zgodnego z momentum... Tak wygląda wykres na każdym TFie....
Forex dla mnie te pewnego rodzaju matrioszka :)

Pomijam już aspekty przełamań stref, w samych w sobie które dają mi cynk gdzie idziemy.

Swoją drogą jestem ciekawy komentarza Czerwinka, czy bardzo różnią się nasze poglądy na rynek (proszę o konstruktywna krytykę) Obstawiam, że tak, bo sam nie do końca wydaje mi się, że pojąłem to co Thorez chciał przekazać :)

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Dzięki za komentarz.
Sama koncepcja BO (czyli przebicia korpusem świecy) i FBO (czyli naruszenie knotem obszaru) jest prosta i oczywista. Tak samo rozumiem koncepcję momentum i zjadania profitu. Największy problem sprawia mi zrozumienie kiedy powstają punkty względem których cena robi BO i FBO - tego nie mogę skumać.

ODPOWIEDZ