Transakcje na parach skrośnych (cross-currency pair trading)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
omikronsc
Uczestnik
Uczestnik

Transakcje na parach skrośnych (cross-currency pair trading)

Nieprzeczytany post autor: omikronsc »

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post, uważam się za całkiem początkującego na foreksie, bo nie otwarłem jeszcze rachunku realnego, ani jakoś specjalnie nie pociągają mnie konta demo.
Moim marzeniem jest stworzenie automatycznego systemu giełdowego. Zacząłem tworzyć pierwsze strategie pod platformę jForex jednak trafiłem na problem w wyznaczaniu rozmiaru pozycji.

Mam kilka pytań dotyczących tego, w jaki sposób są realizowane transakcje skrośne (tak się to pisze? mam na myśli cross pairs).

Przykład:
Obserwuję parę AUDCHF, walutą konta jest PLN.

[Pytanie1] Czy to znaczy, że aby zainwestować 1% mojego kapitału K [PLN], przy ryzyku R wyrażonym w AUDCHF to muszę najpierw wyliczyć 1% kapitału wyrażony w CHF, K'?

Zauważyłem, że obliczanie takiego kursu przebiega zawsze pośrednio przed USD, a więc:
K' = K * USD/PLN : USD/CHF

[Pytanie2] Tylko w takim wypadku, nie handluję tylko parą AUDCHF, bo zmiany w USD/PLN i USD/CHF również mają znaczny wpływ na wynik operacji, czy tak? Jaki?

[Pytanie3] Czy w takim wypadku, nie lepiej otworzyć rachunku w USD i ograniczyć się do gry parami zawierającymi USD, żeby zupełnie uniknąć pośrednich wymian?

[Pytanie4] Jeśli odpowiedź na pytanie 3 jest twierdząca, to w jaki sposób zabezpieczyć się przed wachaniem kursu USD/PLN? Kontrakty terminowe? Jak wygląda takie zabezpieczenie w dłuższej perspektywie, bo kontrakty terminowe o ile mi wiadomo działają 3 miesiące, a później trzeba zakupić nowy kontrakt?

Z góry dziękuję za odpowiedź i ślę pozdrowienia,
omikronsc

PS. Moja wiedza na temat jForex jest jak na razie średnia, a doświadczenie małe, ale jeżeli mógłbym komuś pomóc to zapraszam do kontaktu! :)
Jeżeli twierdzisz, że coś jest niemożliwe albo możliwe, w obu przypadkach masz rację.
Jeśli zaczynasz walczyć z rzeczywistością to zazwyczaj przegrywasz... ale tylko w 100 przypadkach na 100.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Transakcje na parach skrośnych (cross-currency pair trad

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ostatnio popełniłem kilka artykułów, które odpowiedzą wyczerpująco na Twoje pytania. Podeślę Ci linki na PW.

Pozdrawiam i witam na forum ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

omikronsc
Uczestnik
Uczestnik

Re: Transakcje na parach skrośnych (cross-currency pair trad

Nieprzeczytany post autor: omikronsc »

Znalazłem odpowiedzi na swoje pytania sam! ;)
omikronsc pisze: Obserwuję parę AUDCHF, walutą konta jest PLN.

[Pytanie1] Czy to znaczy, że aby zainwestować 1% mojego kapitału K [PLN], przy ryzyku R wyrażonym w AUDCHF to muszę najpierw wyliczyć 1% kapitału wyrażony w CHF, K'?

Zauważyłem, że obliczanie takiego kursu przebiega zawsze pośrednio przed USD, a więc:
K' = K * USD/PLN : USD/CHF
Najpierw należy zastanowić się jaki jest wymiar (w sensie fizycznym) AUDCHF. Jest to cena 1AUD w CHF, a więc kwota odpowiadająca na pytanie ile CHF musimy zapłacić, by kupić 1 AUD, a więc wymiarem jest CHF/AUD. Odwrotnie, niż sugeruje to nazwa! Dlatego moje powyższe wyliczenie K' jest mylące, bo USD/PLN = PLNUSD a takiej pary nie ma, więc USD/PLN = 1/USDPLN.

A precyzyjniej: (w nawiasie [] znajduje się wymiar, jednostka, danej wartości)
K' [CHF] = K [PLN] * 1/USDPLN [USD/PLN] * USDCHF [CHF/USD]
omikronsc pisze:[Pytanie2] Tylko w takim wypadku, nie handluję tylko parą AUDCHF, bo zmiany w USD/PLN i USD/CHF również mają znaczny wpływ na wynik operacji, czy tak? Jaki?
I tak i nie, wymiana na dolar i z dolara na walutę kwotowaną jest dokonywany po średnim kursie rynkowym (chyba jest to mediana cen z arkusza zleceń). Jednak chciałem wiedzieć na pewno, dlatego przeprowadziłem symulację, o czym dalej.
omikronsc pisze:[Pytanie3] Czy w takim wypadku, nie lepiej otworzyć rachunku w USD i ograniczyć się do gry parami zawierającymi USD, żeby zupełnie uniknąć pośrednich wymian?
Posiadając już mechanizm wyliczania 1% kapitału w walucie kwotowanej mogłem sprawdzić empirycznie jak to wygląda. Przeprowadziłem dwie symulacje strategii testowej (której celem było jedynie generowanie sygnałów) na parze EURUSD, raz gdy walutą rachunku było USD, a dwa gdy walutą rachunku był PLN.
Wyniki obu symulacji wyrażone w sumie R (R - stosunek profit/loss do ryzyka początkowego pomniejszony o prowizję, bo tak analizuję strategie, nie przywiązuję wagi do wartości rachunku, dzięki temu mogę porównywać strategię na zupełnie różnych instrumentach, a zarządzanie pozycją traktować jako osobny system) po ponad 100 transakcjach różniły się poniżej 0.05R na korzyść rachunku w USD. Czyli przy rachunku o wielkości 10000zł i ryzyku na poziomie 1% wartości rachunku otrzymujemy 10000[zł] * 1[%] * 0,05 = 5zł.
omikronsc pisze:[Pytanie4] Jeśli odpowiedź na pytanie 3 jest twierdząca, to w jaki sposób zabezpieczyć się przed wachaniem kursu USD/PLN? Kontrakty terminowe? Jak wygląda takie zabezpieczenie w dłuższej perspektywie, bo kontrakty terminowe o ile mi wiadomo działają 3 miesiące, a później trzeba zakupić nowy kontrakt?
Mnie wyszło na to, że lepiej prowadzić rachunek w złotówkach, bo jestem w stanie dać te 5zł na każde 10000zł zainwestowane w zamian za brak konieczności pilnowania rachunków terminowych na dolara.
Jeżeli twierdzisz, że coś jest niemożliwe albo możliwe, w obu przypadkach masz rację.
Jeśli zaczynasz walczyć z rzeczywistością to zazwyczaj przegrywasz... ale tylko w 100 przypadkach na 100.

ODPOWIEDZ