To mój pierwszy post, uważam się za całkiem początkującego na foreksie, bo nie otwarłem jeszcze rachunku realnego, ani jakoś specjalnie nie pociągają mnie konta demo.
Moim marzeniem jest stworzenie automatycznego systemu giełdowego. Zacząłem tworzyć pierwsze strategie pod platformę jForex jednak trafiłem na problem w wyznaczaniu rozmiaru pozycji.
Mam kilka pytań dotyczących tego, w jaki sposób są realizowane transakcje skrośne (tak się to pisze? mam na myśli cross pairs).
Przykład:
Obserwuję parę AUDCHF, walutą konta jest PLN.
[Pytanie1] Czy to znaczy, że aby zainwestować 1% mojego kapitału K [PLN], przy ryzyku R wyrażonym w AUDCHF to muszę najpierw wyliczyć 1% kapitału wyrażony w CHF, K'?
Zauważyłem, że obliczanie takiego kursu przebiega zawsze pośrednio przed USD, a więc:
K' = K * USD/PLN : USD/CHF
[Pytanie2] Tylko w takim wypadku, nie handluję tylko parą AUDCHF, bo zmiany w USD/PLN i USD/CHF również mają znaczny wpływ na wynik operacji, czy tak? Jaki?
[Pytanie3] Czy w takim wypadku, nie lepiej otworzyć rachunku w USD i ograniczyć się do gry parami zawierającymi USD, żeby zupełnie uniknąć pośrednich wymian?
[Pytanie4] Jeśli odpowiedź na pytanie 3 jest twierdząca, to w jaki sposób zabezpieczyć się przed wachaniem kursu USD/PLN? Kontrakty terminowe? Jak wygląda takie zabezpieczenie w dłuższej perspektywie, bo kontrakty terminowe o ile mi wiadomo działają 3 miesiące, a później trzeba zakupić nowy kontrakt?
Z góry dziękuję za odpowiedź i ślę pozdrowienia,
omikronsc
PS. Moja wiedza na temat jForex jest jak na razie średnia, a doświadczenie małe, ale jeżeli mógłbym komuś pomóc to zapraszam do kontaktu!