Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Jeśli grałbym pojedyńczą pozycja starajac się zlapac pare razy w miesiacu wlasnie taki 4-6 pipsów (aby suma wyszła koło 1000zł, to jakimi sumami grać?
Walek pisze:Jeśli grałbym pojedyńczą pozycja starajac się zlapac pare razy w miesiacu wlasnie taki 4-6 pipsów (aby suma wyszła koło 1000zł, to jakimi sumami grać?
Wszystko zależy od tego jaką zakładasz stratę. I tu jest problem bo łapiąc po 4-6pipsów Stop Loss również musi być przynajmniej taki. Im mniejszy tym skuteczność będzie spadać. Dlatego zakładając, że ryzykujesz 2% kapitału a SL jest 5pipsów to żeby zrobić 1000zł czyli 20% musiałbyś mieć 10 razy więcej zysków niż strat i zarobić 50pipsów.
2% z 5k to 100zł to pozycja musiałaby wynosić około 0,6lota w przypadku jeśli SL będzie 5pips. Trzeba ją zmniejszać proporcjonalnie do zwiększania SL.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Jeśli tego nie wiesz nie powinieneś inwestować. Zacznij od lektury, konta demo. Pieniądze zdążysz jeszcze stracić. Pozdrawiam.Walek pisze:Jeśli grałbym pojedyńczą pozycja starajac się zlapac pare razy w miesiacu wlasnie taki 4-6 pipsów (aby suma wyszła koło 1000zł, to jakimi sumami grać?
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Jest teraz taki wynalazek jak „floathing leverage„ jak dobrze rozumiem jest to możliwość zmiany dźwigni moze na tym warto spróbowac mam jakies info o tym ale tu maja tylko na kontach demo. https://www.mayzus.com/pl/trading/floating-leverage/
To niemożliwość ale przymusowość zmiany dźwigni w określonych warunkach. Jednak większość brokerów, która nie ma tego typu warunków, umożliwia wybór dźwigni przez klienta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
A co w przypadku np usdjpy kiedy po przecinku mamy tylko 3 cyfry czy ta ostatnia to bedzie 1 czy 10 ?Akhh pisze:pl4y3r2nd pisze:Ja mam takie pytanko w MT4 jest takie coś jak krzyżyk za pomocą którego możemy obliczyć odległości co za tym idzie pipsy - moje pytanie jest następujące z tego co widzę są 3 wartości x / y / z - czy wartość y to wartość pipsow czy trzeba z tej wartości jeszcze jakoś je obliczyć ?
Pozdrawiam
Y to wartość pipsów. Oczywiście jeśli masz kwotowania do 5 cyfr po przecinku w przypadku np EUR/USD to liczba 100 to 10 pipsów.
Dziękuje za pomoc

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Wtedy druga cyfra po przecinku to pips, a 3 to dziesiąta część pipsa.pl4y3r2nd pisze:A co w przypadku np usdjpy kiedy po przecinku mamy tylko 3 cyfry czy ta ostatnia to bedzie 1 czy 10 ?Akhh pisze:pl4y3r2nd pisze:Ja mam takie pytanko w MT4 jest takie coś jak krzyżyk za pomocą którego możemy obliczyć odległości co za tym idzie pipsy - moje pytanie jest następujące z tego co widzę są 3 wartości x / y / z - czy wartość y to wartość pipsow czy trzeba z tej wartości jeszcze jakoś je obliczyć ?
Pozdrawiam
Y to wartość pipsów. Oczywiście jeśli masz kwotowania do 5 cyfr po przecinku w przypadku np EUR/USD to liczba 100 to 10 pipsów.
Dziękuje za pomoc
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
jest jakas ciekawa gazeta biznesowa do kupienia w kioskach? jak jest to jaka najlepsza?
"Jeśli jesteś wytrwały w dążeniu do osiągnięcia celu,
zdobędziesz wszystko, czego tylko zapragniesz." M.Tyson.
zdobędziesz wszystko, czego tylko zapragniesz." M.Tyson.
Allus92 pisze:jest jakas ciekawa gazeta biznesowa do kupienia w kioskach? jak jest to jaka najlepsza?
Jak dla mnie Forbes, ale są też inne.
Czytam od deski do deski co miesiąc, może ktoś poleci coś jeszcze.
Swoją drogą jeśli chodzi o FX to raport kwartalny Forex Magnates - też obowiązkowa lektura.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
-
- Pasjonat
dzisiaj przy każdym uruchamianiu MT4 włącza się okno "Uruchamianie jako" pomimo że wcale nie dawałem prawy myszy i uruchom jako. po kliknięciu OK mt4 wcale się nie włącza. Dopiero po odczekaniu 1-2 minut. Jak to naprawić? ma ktoś pomysł albo z własnego doświadczenia?