przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?

Nieprzeczytany post autor: drulaka »

Witam.

Poszukuję gotowego EA napisanego pod wykres RENKO z otwartym kodem tak abym mógł nauczyć się jak napisać własne EA.

Od kilku tygodni testuję strategię ręcznie na koncie demo, zasady bardzo proste i skuteczne, działają na większości par, średni profit miesięczny około +110-180pip, bloki renko dobrane przeze mnie doświadczalnie od 31 do 55 pipsów, niewiele wejśc ale za to duża skuteczność.

Przerobiłem ręcznie około 15 par wlautowych od grudnia do dziś, wszystkie wychodzą na + (oprócz GPUSD:-)
Sprawdzam wszystko w oparciu o renko generowane płatnym skryptem http://www.az-invest.eu/renko-tick-char ... etatrader4

Rzecz w tym że bez EA się nie obejdzie, bloczek 48 pipsówy dla pary EJ generuje się na tyle długo że nie wysiedzę tyle przy kompie :-) zadne alarmy ani powiadamianie na email + SMS (z gmaila) nie pomagają, bo nie zdążałem na czas otworzyć lub zamknąc zlecenia.

Nie chcę twierdzić że znalazłem Grala .. by się o tym przekonać potrzebuję EA które odpalę na danych historycznych zgodnie z 99% jakości modelowania by mieć jako taki pogląd czy faktycznie system działa w bardzo dłuuugim czasie...

W systemie do wejść i wyjść nie używam żadnych wskaźników, średnich itp, kompletnie nic... tylko goły wykres z bloczkami.
Chciałbym napisać samodzielnie EA ale wpierw muszę zobaczyć jak działa jakieś inne proste abym mógł się nauczyć.

Chyba że ktoś jest zainteresowany napisaniem zgodnie z moimi zasadami gotowego EA, w zamian mogę podzielić się swoją wiedzą.

Otwarcie pozycji nie wymaga wielu warunków - jest banalnie proste, potem utrzymanie zgodnie z 4 wytycznymi, w odpowiednim momencie przestawienie SL na 0 lub mały BE i kontynuacja zgodnie z 3 zasadami.
Ręcznie działa dobrze ale jest upierdliwe i zabiera za dużo czasu.

Sam jestem informatylkiem ale od sieci i baz danych... do programowania niewiele się przykładałem (a szkoda)

kontakt na pw
jest pipnie

EasyComeEasyGo
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?

Nieprzeczytany post autor: EasyComeEasyGo »

Witaj drulaka,

Backtesty i RENKO to ocean błędów i przekłamań.
Jakość modelowania 99% na RANKO lub nawet zbliżona wartość na podstawie konwersji danych tickowych to MIT.
Tylko forwardtest ma rację bytu.
Dodatkowo mimo iż rysowanie rangebarów jest już całkiem niezłe i skrypty,EA czy wskaźniki radzą sobie z nimi coraz lepiej to ciągle jest tu spore pole do popisu dla błędów.
Kilku znajomych traderów podesłało mi swojego czasu kilka EA opartych na renko. W backtestach na "super"danych wypadały rewelacyjnie. Rzeczywistość niestety zweryfikowała backtesty i wyszło wiele niedociągnięć.

Niezaprzeczalnie potencjał w rangebarach jest i są ciekawą alternatywą ale musisz dokładnie zapoznać się z czyhającymi na Ciebie błędami.

Powodzenia i sukcesów

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

EasyComeEasyGo pisze:Witaj drulaka,

Backtesty i RENKO to ocean błędów i przekłamań.
Jakość modelowania 99% na RANKO lub nawet zbliżona wartość na podstawie konwersji danych tickowych to MIT.
Tylko forwardtest ma rację bytu.
Dodatkowo mimo iż rysowanie rangebarów jest już całkiem niezłe i skrypty,EA czy wskaźniki radzą sobie z nimi coraz lepiej to ciągle jest tu spore pole do popisu dla błędów.
Kilku znajomych traderów podesłało mi swojego czasu kilka EA opartych na renko. W backtestach na "super"danych wypadały rewelacyjnie. Rzeczywistość niestety zweryfikowała backtesty i wyszło wiele niedociągnięć.

Niezaprzeczalnie potencjał w rangebarach jest i są ciekawą alternatywą ale musisz dokładnie zapoznać się z czyhającymi na Ciebie błędami.

Powodzenia i sukcesów
Przełomem w testowaniu EA na Renko jest właśnie program az-invest. Wydaje mi się, że o tym nie słyszałeś lub nie miałeś okazji testować. Nie ma tam przekłamań w budowaniu się świec renko, a jakość modelowania jest 99%. Backtest odbywa się na tickach. Kolega właśnie o az-invest wspomina i tam chce robić testy.
Ja robiłem już setki EA na Renko i temat znam od podszewki. Inaczej pisze się kod na backtest programem "s-Renko", gdzie świece budują się błędnie, a inaczej pisze się na az-invest.
Powiem tylko, że testowanie na tikach programem az-invest otwarło mi oczy na wszystko. Żaden z dotychczasowych EA na Renko - nie zarabia.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

personov pisze:....
. Żaden z dotychczasowych EA na Renko - nie zarabia.

OOO :roll:

Niedobrze... boje się że jak zapuszcze na długim okresie czasu to polegnę, ale czas to sprawdzić bo na odcinku od 6 grudnia po za GPUSD wszytko inne dałoby zarobić.

Zaczynamy od tego:

http://www.strategyquant.com/tickdatadownloader/

potem to:

http://www.az-invest.eu/renko-tick-char ... etatrader4

(demo 7 dni - gratis, pełna wersja 35 USD)

a esensja jest tu:

http://www.az-invest.eu/how-to-properly ... -tick-data

Dam znać po testach bo kolega personov już mi wybitnie pomóg z kodowaniem EA :D
jest pipnie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

drulaka pisze:
personov pisze:....
Żaden z dotychczasowych EA na Renko - nie zarabia.

OOO :roll:
Chodziło mi o te wszystkie EA, które robiłem, a które na innych ( prostych ) backtestach zarabiały.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

tak na szybko wynik jedneo tesu, wiecej juz dzis nie zrobie bo lekko wypity jestem :D grill się udał :D

nie wiem czmu MT nie zapisuje mi wyników do htmla wrzucam jako obrazek
eu 36.gif
eu box 36.jpg
test od czerwca do grudnia 2012

ps
Wykonałem kolejnych kilka testow na parach usd/jp, eur/nzd dla róznych wielkosci boksa - wykres wyglada podobnie - pnie się powoli w górę :-)

gdzies musi byc jakis haczyk

Musze poprzerabiac duzo danych ticowych do plików .hst - i zrobic systematyczne testy wszystkiego ze wszystkim za kazdy czas... potem nadejdzie podsumowanie :-)

ps2
Martwi mnie ta "jakosc modelowania" i bledy na wykresie... czy tu jest coś nie tak ?

Problemów mam całą masę bo dane pobieram tym :
http://www.strategyquant.com/tickdatado ... /#programs

konwertuje wg tego: http://eareview.net/tick-data/convert-tick-data

i uruchamiam az-invest - generuje kilka wykresów z roznym boksem

efekt: za kazdym razem jakosc modelowania "na", i jakies bledy na wykresie

Od niedzieli powalcze z poprawnym ustawianiem spreadu i prowizji w az-invest, a od poniedzialku postawie EA na demo na wszystkich parach ze spradem mniejszym niz 15 (1.5pip) - konto BRE ECN.

Jeszcze raz dzięki bo wreszcie po nocach będę spał a robot zrobi za mnie czarną robotę :-) - na początek niech otworzy zlecenie i wysle do mnie maila :-)

- Barman !
- ?
- Piwo dla wszystkich :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jest pipnie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Czy jest gdzieś haczyk ?
Wszędzie.
Dopóki nie zrobisz testu z modelowaniem 99%.
Z każdym innym modelowaniem to byle jakie EA na renko robi miliony ;)
Powodzenia.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Jak masz się bawić w backtesty i nie wiedzieć czy przekłamują czy nie to lepiej puść przez tydzień na demo i będziesz miał odpowiedź.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

hej to znowu ja... nie mogłem zasnąć, mam jeszcze piwko i zimną kielbaskę z grilla, rodzinka spi wiec porobilem kilka innych testow...

Coś musi być nie tak albo w modelowaniu albo w EA, nie wierze w takie cuda bo mi na kazdym wykresie z boxem od 10 do 50 pipsów wychodzi ładna pnąca się w górę linia.

Na pierwszy rzut oka EA działa poprawnie, otwiera tam gdzie powinna, przenosi SL tam gdzie powinna i zgodnie z założeniami, wychwyciłem taki błąd że nie każdy "wicks" uruchamia SL a powinien ... tzn wicks rysuje sie dlugi po za SL a mimo to pozycja nie zostaje zamknięta i dalej profituje - to poważny błąd chociaż nie ma tego wiele ale najgorsze że nie dzieje się tak zawsze bo częściej pozycja jest prawidłowo zamknięta na SL więc nie znam przyczyny i nie wiem jak okreslic co powoduje ten błąd.

-- Dodano: 24 maja 2013, 23:39 --
leszczu pisze:Jak masz się bawić w backtesty i nie wiedzieć czy przekłamują czy nie to lepiej puść przez tydzień na demo i będziesz miał odpowiedź.

tydzien to bardzo malo... prawie jestem pewien ze wyjdzie na + ale to nic dla mnie nie znaczy, chcialbym wyniki za rok, za pewne okresy ktore przewiduje juz po za forexem po za renko itp. po prostu wiem kiedy te EA ma pracować a kiedy nie...

a wlaściwie ma zawsze pracowac tylko na zmiennej wielkosci bloczka tzn. np. dla EU przez trzy miesiące na boxie 36 potem wg pewnych wytycznych (ADR) przez 2 miesiace na boxie 38 ale to juz inna para kaloszy i zrobi się OT

-- Dodano: 24 maja 2013, 23:46 --
personov pisze:Czy jest gdzieś haczyk ?
Wszędzie.
Dopóki nie zrobisz testu z modelowaniem 99%.
Z każdym innym modelowaniem to byle jakie EA na renko robi miliony ;)
Powodzenia.

No tak tez myslałem ale na dzis nie wiem jak to pokonac skoro sięgnąłem po wszystko co potrzeba:

OK, so what do you need to correctly perform backtesting on custom price based charts? :

1. Good quality tick data, which you can download from various sources in CVS format.
2. A professional price based charting plug-in for MT4 (such as RangeBars, Median Renko, Renko or PointO)
3. A script to convert tick data into MT4′s data format using the corresponding price based charting plug-in (see individual plug-in pages: RangeBars, Median Renko, Renko, PointO) for details).
4. Tools to utilize tick data in MT4′s backtester.
5. The following MQL code snippet, which will enable you to correctly backtest your strategy on price based charts*.

1,2 - mam
3 - to trzeba będzie zakupić
4 - i to chyba też trzeba kupić
5- mozna otrzymac za darmow co zaraz uczynie..

to powyzsze opisane jest tu: http://www.az-invest.eu/how-to-properly ... -tick-data

Personov - czy takie coś daje do myslenia jesli chodzi o kod w EA czy to jest już zawarte (tożsame) z tym co mi wcześniej opisałeś :

"You will need to copy the code snippet into your experts/include folder of Metatrader and include it into your EA code by adding an include statement at the beginning of your EA code:

#include <CustomChartingBacktest.mqh>

plus adding the following call at the top of the start() function:

if(skipFirstTickOnBacktest()) return(0);"

hmm... testy kosztują...
jest pipnie

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Do testów wystarczy Ci sam skrypt do przerabiania plików CSV za 15$ - nie musisz kupować wtyczki za 35$.
Poza tym narzędzie do testów na danych tickowych możesz sobie zainstalować w wersji próbnej na 7 dni. Jak już Ci się skończy okres testowy a będziesz chciał jeszcze potestować to daj znać - podpowiem jak. Także jak widzisz wariant ekonomiczny jest dostępny :D

ODPOWIEDZ