Archiwizacja na pendrivie

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Archiwizacja na pendrivie

Nieprzeczytany post autor: personov »

Mam taki zwyczaj, że średnio raz w roku archiwizuje sobie pliki z komputera ( zdjęcia, muzyka, filmy, pliki MQ4 ).
Wiadomo....coś się stanie z komputerem i wszystko szlag trafi. Do tej pory robiłem tak, że nagrywałem wszystko na płyty DVD. Nazbierało się tego trochę.
Pomyślałem sobie, że prościej i dość tanio było by kupić kilka penrdrivów i nagrywać to właśnie tam. I takie pendrivy nie służyłyby jako pamięć przenośna, nie byłyby używane tylko leżałyby sobie jako archiwum.
Pytanie, czy takie rozwiązanie jest dobre ? Czy pendrive nie traci danych po pewnym czasie ? Czytałem coś o 10 letnim okresie przechowywania plików...czy to znaczy, że po 10 latach dane mogą wyparować ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Archiwizacja na pendrivie

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Rok to trochę sporo. Co jak będziesz miał awarię dzień przed wykonaniem backupu ?
Ja rozwiązałem to w ten sposób :

1) Część rzeczy trzymam w chmurze
2) Część plików synchronizuje na bieżąco z innym komputerem w sieci lokalnej
3) Część plików standardowy backup z drugim dyskiem.

Dysk po podłączeniu automatycznie rozpoczyna proces kopiowania.
W zasadzie niektóre pliki mam we wszystkich 4 lokalizacjach ( mój komp + 3 backupy ) , niektóre w 3 a niektóre tylko w 2.
Dlatego lepiej byłoby rozglądnąć się za dyskiem niż pendrivami. Więcej miejsca.

A obecnie planuje to wszystko uporządkować i postawić własną chmurę. W ten sposób każdy komp będzie robił autobackup całej zawartości dysku w czasie rzeczywistym + przechowywał kilka wersji plików wstecz + będzie serwerem multimediów + sync z urządzeniami przenośnymi.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

A słyszałeś coś na temat znikania danych z pendriva ? Możliwe jest to co piszą w specyfikacjach technicznych, że po 10 latach to nie ma gwarancji, że dane będą zachowane ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

W to się nie zagłębiałem ale miałem sytuację że pendrive po wpięciu w USB po prostu padł. Dlatego nie ufam pendrivom...

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Ciekawe info Cyb z tą chmurą. Mógłbyś napisać coś więcej z czego korzystasz i jak to zrobić. Dzięki za info.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

leszczu pisze:Ciekawe info Cyb z tą chmurą. Mógłbyś napisać coś więcej z czego korzystasz i jak to zrobić. Dzięki za info.
Mnie też to ciekawi, bo też się przymierzam.;)

Ciekawe tylko czy taka własna chmura może mieć zastosowanie komercyjne czy tylko do własnych potrzeb?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Kiedyś megaupload używano jako chmury :)
Pendrive może się też okazać oszukany jeśli jest to jakieś chińskie badziewie.
Ma na przykład 8gb a udaje 32gb. Dopóki nagrywasz mało to jest ok, ale potem udaje że jest wszystko dobrze a pliki są zerowe. Tu polecam tylko firmowe.
Ja kupiłem ostatnio router 5.8 ghz z ReadyShare który ma wejście usb i podpinam do niego pendrive który służy wszystkim w domu.
Mogę się też łączyć z nim za pomocą ftp i https, taka domowa chmurka ;)
Ale oczywiście warto mieć dodatkowe zabezpieczenia. Na rzeczy które są bezcenne dla mnie - a całkowicie bezwartościowe dla kogokolwiek innego, trzymam na chomiku gdyby się na przykład dom spalił. Jest tego raptem kilka MB.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

daromanchester pisze:Ale oczywiście warto mieć dodatkowe zabezpieczenia. Na rzeczy które są bezcenne dla mnie - a całkowicie bezwartościowe dla kogokolwiek innego, trzymam na chomiku gdyby się na przykład dom spalił. Jest tego raptem kilka MB.
Jeżeli to są MB-owe sprawy, jednocześnie rzeczy dla mnie cenne, ja sobie wysyłam takie pliczki do siebie na maila.
Dyskretnie, bezpiecznie, jak padnie dysk, zgrywam sobie z powrotem. Przy dzisiejszych pojemnościach skrzynek wejdzie całkiem sporo, pod waruniem że nie wrzucamy filmów.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jeżeli chodzi o chmurę - korzystam ze spideroak. Kiedyś mieli program lojalnościowy i można było mieć 50 GB za darmo. Plusem jest fakt, że dane są szyfrowane po naszej stronie i można wybrać foldery które będą synchronizowane.
Jeżeli chodzi o chmurę domową - najdroższa w zasadzie jest obudowa dysku zawierająca odpowiedni soft. Chmura taka jest widoczna z zewnątrz. Koszt zależny od producenta + koszt dysku włożonego w obudowę.
Pojawiło się sporo firm oferujące tego typu rozwiązania. Jest to droższe od pojedynczego dysku twardego, podpinanego pod np stacjonarkę ale trzeba brać pod uwagę fakt że z tej chmury może korzystać wiele urządzeń.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Archiwizację wrażliwych danych zautomatyzowałem za pomocą Norton Ghost. Co tydzień w czasie rzeczywistym (pracujący komp) program kopiuje (i kompresuje w locie) wybrane dyski/partycje (jeśli ktoś chce katalogi) na dysk nr 2. Tworzone są kolejne "pełne backup-y" (do trzech kopi wstecz). Następnie najstarsza jest automatycznie usuwana.
Do szczęścia brakuje mi tylko automatyczne wykonywanie "pełnych backup-ów" z dysku nr 2 na na dysk nr 3 dokładnie co miesiąc (również do trzech kopi wstecz). Jest to zadanie na najbliższy miesiąc.

ODPOWIEDZ