raposo pisze:Z góry na sztywno ustalone wartości SL/TP rzadko kiedy się sprawdzają. W długim terminie jest to wyjątkowo nieefektywne (wiąże się z tym zmieniająca się amplituda wahań wszystkich rynków) i po prostu się nie sprawdza. Jednak jednocześnie sam SL powinien determinować dobór wielkości wolumenu.
Wiadomo, że jeśli TP jest większe od SL to potrzebna jest mniejsza skuteczność aby wychodzić na plus. W odwrotnej sytuacji potrzebna jest wysoka skuteczność. I tak naprawdę nie ma określonych jakichkolwiek 'złotych' proporcji. W literaturze spotkamy się głównie z informacjami, że lepiej mieć TP kilkukrotnie większe niż SL, bo łatwiej osiągnąć raz na jakiś czas duże TP niż serię mniejszych zysków. Ja nie do końca się z tym zgadzam, bo grałem kiedyś strategią, która miała TP 5 razy mniejsze niż SL, a przynosiła dochód.
Sam musisz poznać możliwości swojej strategii i dobierać odpowiednie proporcje oraz wartości. Nie ma jednej słusznej drogi.
raposo ma tu całkowitą rację odnośnie R/R,przy małym SL zostaniesz wycięty bardzo szybko,a wierz mi więksi gracze wiedzą gdzie mali jak TY ustawiają SL