MM, a Scalping.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
forexprofit
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: MM, a Scalping.

Nieprzeczytany post autor: forexprofit »

raposo pisze:Z góry na sztywno ustalone wartości SL/TP rzadko kiedy się sprawdzają. W długim terminie jest to wyjątkowo nieefektywne (wiąże się z tym zmieniająca się amplituda wahań wszystkich rynków) i po prostu się nie sprawdza. Jednak jednocześnie sam SL powinien determinować dobór wielkości wolumenu.
Wiadomo, że jeśli TP jest większe od SL to potrzebna jest mniejsza skuteczność aby wychodzić na plus. W odwrotnej sytuacji potrzebna jest wysoka skuteczność. I tak naprawdę nie ma określonych jakichkolwiek 'złotych' proporcji. W literaturze spotkamy się głównie z informacjami, że lepiej mieć TP kilkukrotnie większe niż SL, bo łatwiej osiągnąć raz na jakiś czas duże TP niż serię mniejszych zysków. Ja nie do końca się z tym zgadzam, bo grałem kiedyś strategią, która miała TP 5 razy mniejsze niż SL, a przynosiła dochód.
Sam musisz poznać możliwości swojej strategii i dobierać odpowiednie proporcje oraz wartości. Nie ma jednej słusznej drogi.

raposo ma tu całkowitą rację odnośnie R/R,przy małym SL zostaniesz wycięty bardzo szybko,a wierz mi więksi gracze wiedzą gdzie mali jak TY ustawiają SL :)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: MM, a Scalping.

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

no tak, ale jak klepiesz procent składany to prędzej czy później 5sl=tp zabierze ci zyski szybciej niż się tego będziesz spodziewał.
pomimo że można sobie skrobać kasę na sl>tp, to i tak układ tp>sl jest lepszym rozwiązaniem i tu nie ma dyskusji.

ODPOWIEDZ