Po nitce do kłębka (sukcesu)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Re: Po nitce do kłębka (sukcesu)

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Dzisiaj +40p na edku i +12p na ejku. Wieczorem zrzuty.

Czyżby zaczęło się sprawdzać to o czym poprzednio pisałem jeśli chodzi o EURJPY? (zrzut).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj +18.5p. Jakby nie patrzeć - trzeci dzień z rzędu na plus.
Jednak kiepsko jest z porannym zamotaniem. Za każdym razem, daję się nabrać na pozorny odwrót i ranek zaczynam ze stratą. Tyle dobrego, że ją odrabiam ale to jeszcze nie tędy droga. :roll:

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Obserwuję GBPUSD. Na H4 ciekawa sytuacja - ponowny retest ZL h4 down z trzecim już długim górnym cieniem. Potencjalne TP zaznaczyłem na zrzucie.

EDIT: Dałem oczekującą S po 1.5280, SL 15p, TP na TP1 z zrzutu.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Po małej przerwie w grze i dłuższemu zastanowieniu wróciłem do gry.
Dziś zagrania pod wczorajsze analizy. Skupiłem się na trzech parach. Analizy od h1 i głównie h4 i D1 (rzut oka też na W1) - tu oceniałem możliwy kierunek. Sygnałów szukałem na m15. Jak widać dziś z dobrym rezultatem pomijając zamotanie w konsoli na Edku. Nie zauważyłem ZL h1 down i objęcia po niej.. Próbowałem na siłę dawać małe SLe. Gdybym dał jeden większy to wyszedłbym na +. Nauka na przyszłość.

Dzień na +71.8p (myfxbook mówi mi, że to 0.69% mojego depo), z czego:

eurusd: -19.3p
gbpusd: +25.0p
audusd: +66.1p

Szczegóły na myfxbook 8)

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

2x S na EDKU. Wszystkie info na zrzucie.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Wczoraj nieudany dzień, dziś udany. Tyle, że oba to overtrading w czystej postaci :563:
Wczoraj łącznie -106p, dzisiaj +113, tyle że niektóre (wg mnie 'pewniaki') pozycje zwiększone do 0,02lota, więc i więcej zł wpadło.

Dzisiaj następująco:
eurusd: 6.3p
gbpusd: 131.8p
eurjpy: -15p
usdjpy: -9.4p

Udał mi się mocno dziś gbpusd. Cena po zrobieniu wczorajszego high 3 razy próbowała je przebić ale za każdym razem kończyło się długimi cieniami na h1. Postanowiłem wejść w kilkoma pozycjami, w tym niektóre zwiększone.
Stop był zdecydowanie za duży.
Takie granie jest nie do zaakceptowania, tzn. takie liczenie na złoty strzał. Nie na dłuższą metę.

Pytanie do Was... też macie problem w powstrzymaniu się od grania pod sygnały i analizy innych, czy tylko mnie tak kusi?
Zwłaszcza dział daytrading... są tam 'wymiatacze' i tu w journalach też. Ciężko mi się momentami powstrzymać od grania czyimiś sygnałami.

EDIT:

Jutro bez grania. Trzeba ochłonąć.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Jezu chryste, ponad -100 !? Ile to SL'i według Twojej strategii? Dla mnie byłoby to ponad 11 sl'i czyli coś w ogóle nie dopuszczalnego.
MaciejK pisze:Pytanie do Was... też macie problem w powstrzymaniu się od grania pod sygnały i analizy innych, czy tylko mnie tak kusi?
Zwłaszcza dział daytrading... są tam 'wymiatacze' i tu w journalach też. Ciężko mi się momentami powstrzymać od grania czyimiś sygnałami.
Ja z tym osobiście nigdy nie miałem problemu,nawet dzisiaj parę godzin temu pisałem post na ten temat, w którymś temacie. Jedyne co czytam na forum w trakcie trejdingu (i poza nim w sumie też, o ile mi się strasznie nie nudzi :P ) to journale. Też nie wszystkie, ale te do których mam zaufanie - np. dziennik Mandrejka czy Adama K., bo czasami człowiek przegapi jakąś rzecz (np. ładną 3 lt na h1 na jakiejś parze) i wtedy nanoszę u siebie i ewentualnie pod to gram. Co nie zmienia faktu, że nie mam czegoś takiego, że jak ktoś pisze "Hehe, piękna sytuacja, dzisiaj gram S'ki all the way" to gram S tak jak on, po prostu korzystam z tej analizy jako uzupełnienia swojej o ewentualne nie dociągnięcia. Czasami też mam tak, że widzę coś u kogoś i myślę "hmm.. ja bym na to nigdy nie zagrał".

Ogólnie to jeśli masz problem z graniem pod cudze analizy to jedynym wyjściem jest... nie czytanie tychże analiz :D Wiem, że to brzmi banalnie, no ale to musisz sam u siebie zwalczyć. Po prostu nie wchodź na forum w trakcie gry, lub wchodź tylko w jurnalne niektóre. Tego inaczej się nie da rozwiązać :P

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

edit. Swoją drogą to dopiero teraz spojrzałem na tego kabla Twojego... Bardzo nie ładnie to wygląda.

1. Pierwsza pozycja -> co to za SL? Postawiłeś go w tragicznym miejscu.
2. Czy mi się zdaje, czy miałem 3 pozycje w jednym momencie? Z czego 2 praktycznie obok siebie z z sl'em 30+ p? Rozumiem, że byłeś gotowy na zaliczenie kolejnego dnia na ponad -100p ? Bo gdyby kabel poszedł do Twojego SL'a to byłoby naprawdę nie fajnie.
3. Ogólnie wygląda to na chaotyczną grę pod wpływem stresu - "żeby tylko odrobić". Tym razem się udało, ale następnym razem taka gra może Cię kosztować kolejny dzień na -100+

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Wracam, nie przepadłem..
Chociaż grypa żołądkowa skutecznie mnie zniechęciła do komputera i wszelkiej aktywności.
Dzisiejsza pogoda sprzyja siedzeniu przy wykresach.

Zrobiłem sporo notatek (na papierze, przy kompie jakoś średnio mi się pracuje) przez ostatnie dni. Teraz myślę nad ogarnięciem tego w całość i ubrania, żeby można było nazwać to strategią.
Przestałem zaglądać w dział Daytrading. Robi bałagan w głowie i miesza w analizach.
Aktualny stan demo depozytu 2917zł, czyli cały czas minus.

Ostatnio czytam ten temat: http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=311095 i ten pdf BS Trading. To tak odnośnie stref SD.

Jeśli chodzi o moją analizę na edka.
Patrząć na W1 i D1 nastawiam się na granie L.
Powody podałem na zrzucie.
1. Objęcie na D1 - świeca środowa, zamknęła się nad wtorkową. Poza tym nawet nie zbliżyli się do okolic 1.27800.
2. Przebicie 1.3000 i 1.30310. Jeśli D1 zamknie się nad to przesłanka na dalsze L.
3. Potencjalny target do tych wzrostów to ZL down na D1 1.3159, choć pewnie po drodze liczne przeszkody.

Teraz pytanie dokąd korekta? Czy jakiś młynek w okolicach 1.3000 - 1.3030, czy łapać S gdzieś w okolice szarej strefy i ZL up na 1.2963.
Rysunek1.JPG

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Aktualnie siedzę w 2xS. Szczegóły w zrzucie.

EDIT: przestawiłem TP tej niższej pozycji na 1.2979, czyli tuż nad szarą strefą, którą zaznaczyłem na zrzucie. Jeśli cena przejdzie przez 1.3000 to jest szansa, a jeśli nie to przynajmniej będzie BE +2.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Poprzednie pozycje złapały BE i SL. -8p.
Ponowiłem, bo cały czas wygląda mi na S, z małym SL 8p, także w najgorszym wypadku skończę dzień z -16p. Tak czy siak to ostatnie zagranie dziś.
eurusdm5.png

ODPOWIEDZ