Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Przy takim rozwiązaniu warto we właściwościach wykresu mieć odznaczone "Wykres na pierwszym planie", bo inaczej średnia będzie pocięta przez słupki...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ghost_dog
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ghost_dog »

Akhh i raposo, dzięki za szybką odpowiedź. Nie wpadłem na to, że rozwiązanie mojej zagwozdki może być tak proste :)
Nie zawsze gram na przecięcie średnich kroczących (choć lubię tę szlachetną, oldskulową metodę). Czasem potrzebuję poobserwować wygładzony ruch ceny, dynamikę przecięcia, etc.

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam i życzę pomyślności na rynku.

P.S.
Przecięcie nierówne przecięciu - dlatego nie używam automatu.
Matters of great concern should be treated lightly. Matters of small concern should be treated seriously.

firex
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: firex »

Witam,
chciałbym nauczyć się stosowć poziomy fibo. Od czego zacząć,gdzie szukać materiałów na czasie? Mam książkę R.Fischera, ale ona ma 17 lat już... Może jakies sprawdzone szkolenia,tutoriale online?
dzieki

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Polecam R. Minera "Strategie o wysokim prawdopodobieństwie sukcesu"
Wszystko jest dość proste i po tradersku. Do tego Elliott w pigułce. Myślę, że w zupełności ta książka wystarczy do robienia analiz bez doktoryzowania się. Szczególnie z Elliotta.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Witam, dziś mieliśmy ważne dane z USA i tu ciekawi mnie jedna rzecz. eur/usd poleciało w dół to czy tak samo nie powinno polecieć np. aud/usd skoro dolar jest i tu drugą walutą w parze?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

jordan pisze:Witam, dziś mieliśmy ważne dane z USA i tu ciekawi mnie jedna rzecz. eur/usd poleciało w dół to czy tak samo nie powinno polecieć np. aud/usd skoro dolar jest i tu drugą walutą w parze?

Wszystko zależy od korelacji. Te tworzą się różnie na rynku. Widać paradoksalnie na dane z USA reagował nie Dolar, ale Euro. Długo by to tłumaczyć i i tak może się to za jakiś czas zmienić.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

korelacja jest tylko miarą współzależności, a nie czynnikiem co wpływa na wartość jednej waluty do drugiej.
To że na parze AUD/USD nie było tak mocnego ruchu w dół jak na EUR/USD oznacza, że AUD był silniejszy niż EUR w tym momencie.
wystarczy spojrzeć na EUR/USD i USD/JPY. korelacja pomiędzy nimi jest dodatnia i wysoka. Ale to nie oznacza że jak EUR/USD będzie się umacniać w danej chwili to na USD/JPY trza grac longi. Umacnianie EUR/USD może wynikać np. ze słabości usd a wtedy te pary lecą w dwa różne bieguny.

Awatar użytkownika
ghost_dog
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ghost_dog »

Dzień dobry. Dziwię się, że dopiero teraz pomyślałem o tym zagadnieniu, a mianowicie: geneza i początki rynku Forex. Czy możecie polecić dobrą lekturę dotyczącą wyżej wymienionych?

Pozdrawiam

P.S.
Czy poniedziałkowe dane z Australii (Retail Sales m/m) mogą znacząco wpłynąć na kurs pary AUD/NZD?
Matters of great concern should be treated lightly. Matters of small concern should be treated seriously.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Reuters miał ciekawą publikację na ten temat - tytuł bodajże "Rynek walutowy i pieniężny. Wprowadzenie".

Co do drugiego pytania... Jeśli znacząco odbiegną od oczekiwań rynkowych to mogą wpłynąć... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

hej, da się ustawic w ctraderze TS?

ODPOWIEDZ