Armada vs Bre Forex ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Re: Armada vs Bre Forex ECN

Nieprzeczytany post autor: cytrynek »

Mam podobny dylemat co autor wątku. Tytułem wstępu rynkiem Forex interesuję się od października ubiegłego roku. Testowałem wiele kont demo. Załozyłem również dwa konta realne z depo na poziomie 100 PLN aby włączyć czynnik psychologiczny. Po 6 miesiącach na kontach demo mam zwrot na poziomie 40% a na kontach real depo zostało wyzerowane :)

Wracając jednak do tematu moje rozważania odnośnie założenia konta real z depo na dużo większym poziomie (3000 - 25000 PLN) skierowały się a raczej zacieśniły w stronę 4 brokerów. W kolejności przypadkowej są to: Armada, FXPro, BRE Forex ECN oraz TMS PRO.

Przeczytałem wiele wątków na tutejszym forum i w wielu innych. Zapoznałem się z informacjami na stronach brokerów. Wnioski, które wyciagnałem powodują, że praktycznie dojrzałem do decyzji założenia konta standard w BRE Forex ECN z większym depo oraz jednego konta z mniejszym depo w..... no właśnie. Tutaj mam dylemat. Armada, FXPro czy TMS PRO? Za Armadą przemawiają dobre opinie uzytkowników tutejszego forum, niskie depo (100 lub 300 PLN) a za FXPro oraz TMS PRO platforma cTRADER. FX Pro ma lepsze opinie niż TMS ale wymagane depo to już 1000 USD lub równowartość w innej walucie (w TMS PRO do końca miesiąca 1000 PLN). Więc chyba jednak Armada :) Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam!
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

cytrynek pisze:Mam podobny dylemat co autor wątku. Tytułem wstępu rynkiem Forex interesuję się od października ubiegłego roku. Testowałem wiele kont demo. Załozyłem również dwa konta realne z depo na poziomie 100 PLN aby włączyć czynnik psychologiczny. Po 6 miesiącach na kontach demo mam zwrot na poziomie 40% a na kontach real depo zostało wyzerowane :)

Wracając jednak do tematu moje rozważania odnośnie założenia konta real z depo na dużo większym poziomie (3000 - 25000 PLN) skierowały się a raczej zacieśniły w stronę 4 brokerów. W kolejności przypadkowej są to: Armada, FXPro, BRE Forex ECN oraz TMS PRO.

Przeczytałem wiele wątków na tutejszym forum i w wielu innych. Zapoznałem się z informacjami na stronach brokerów. Wnioski, które wyciagnałem powodują, że praktycznie dojrzałem do decyzji założenia konta standard w BRE Forex ECN z większym depo oraz jednego konta z mniejszym depo w..... no właśnie. Tutaj mam dylemat. Armada, FXPro czy TMS PRO? Za Armadą przemawiają dobre opinie uzytkowników tutejszego forum, niskie depo (100 lub 300 PLN) a za FXPro oraz TMS PRO platforma cTRADER. FX Pro ma lepsze opinie niż TMS ale wymagane depo to już 1000 USD lub równowartość w innej walucie (w TMS PRO do końca miesiąca 1000 PLN). Więc chyba jednak Armada :) Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam!
Według mnie Twoje rozumowanie jest właściwie i wybór również ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

No to pora na testy :)

Test dotyczyć będzie realnych:

1. Spreadów
2. Prowizji
3. Całkowiych kosztów transkacji (1+2)

Badane paltformy i brokerzy:

1. Armada Exchange. Platforma MT4 (STP).
2. BRE Forex ECN Standard. Platforma MT4 (ECN).
3. FX PRO. Platforma cTrader (ECN).
4. TMS PRO. Platforma cTader (ECN).

Badane pary walutowe:

1. EUR/USD (EDEK)
2. GBP/USD (KABEL)
3. USD/UJY (UJEK)

Warunki:
1. Wielkość pozycji 1 lot.
2. Wykonanych prób: 180 (każda para walutowa będzie testowana 3 razy każdego dnia przez kolejnych 5 dni)
3. SWAP: Nie dotyczy (pozycja nie będzie przetrzymywana na kolejny dzień).

Wyniki opublikuję po zakończeniu testów. Zachęcam do własnych prób i podzielenia się wynikami.
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Tylko poślizgów nie zmierzysz, a te potrafią stanowić czasami kilka razy więcej niż początkowy koszt transakcji.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Akhh pisze:Tylko poślizgów nie zmierzysz, a te potrafią stanowić czasami kilka razy więcej niż początkowy koszt transakcji.
Ale mi wlasnie chodzi o początkowy koszt transakcji. Realny koszt transakcji :P

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

cytrynek pisze:
Akhh pisze:Tylko poślizgów nie zmierzysz, a te potrafią stanowić czasami kilka razy więcej niż początkowy koszt transakcji.
Ale mi wlasnie chodzi o początkowy koszt transakcji. Realny koszt transakcji :P

Realny koszt transakcji to spread + prowizja + poślizg - nie mówię o opóźnieniach przy grze z ręki.

Czyli chodzi Ci tylko o spread + prowizja? Jeśli tak to Armada wygra.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Akhh pisze:Czyli chodzi Ci tylko o spread + prowizja? Jeśli tak to Armada wygra.
Może tak a może nie :) Armada może ma najaniższą prowizję ale spready to już niekoniecznie :P Już teraz widzę, że na wszystkich 3 parach niższe spready ma BRE Forex ECN oraz FX Pro. TMS Pro ma duże spready ale nie ma prowizji. Potestujemy, uśrednimy, zobaczymy ;)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

To jaki spread ma BRE skoro na EU w armadzie widzę 0,3 pipsa, GU średnio 0,3 pipsa i UJ również 0,3 ? I z tego co pamiętam to prowizja około 40% niższa ?

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Cyb pisze:To jaki spread ma BRE skoro na EU w armadzie widzę 0,3 pipsa, GU średnio 0,3 pipsa i UJ również 0,3 ? I z tego co pamiętam to prowizja około 40% niższa ?
To znaczy, że każdy ma inne spready albo kolega wyłapał najniższe, choć na kablu nie uświadczyłem 0,3 :P
Poniżej wyniki szczątkowe dla spreadu po 6 testach na każdej parze:

Armada

EUR/USD 0,3-0,8
GBP/USD 0,7-1,1
USD/JPY 0,4-0,8

BRE Forex ECN

EUR/USD 0,0-0,4
GBP/USD 0,7-0,9
USD/JPY 0,0-0,4

Armada nadrabia na prowizji owszem ale zupełnie inaczej te 44% wygląda przy wartościach w pipsach. Armada 0,4 a BRE Forex ECN 0,9. Dodając spread i prowizje, oba broki mają bardzo zbliżone warunki transakcyjne poza kablem, gdzie Armada nieznacznie wygrywa :)

Mlody22
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mlody22 »

Dziaj Publikacja PMI Wielka Brytania. Grałem na zlecenia BUY/SELL STOP. Armada poślizg na Zleceniu BUY STop 0,3pip na STop LOSS poślizg 2 pip, Na drugim zleceniu samo weście pożlizg około 0,3pip na SL poślizg 0,4.

FXPRO poślizg przy wesciu SELL STOP 11pip!!!! na SL 15pip!! na zleceniu BUY STOP - poślizg na wejście 10 pip, SL- 0,2pip. Co jest Grane z kąd te poślizgi u FX pro zwłaszcza jęsli chodzi o moment wescia pozycji no bo SL nie jest gwarantowany wiec kit z tym chociarz i tak jest duży poślizg w porownaniu do Armady. Czy to może być kwestia dostawców płynności???

ODPOWIEDZ