MM, a Scalping.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Nyxa
Gaduła
Gaduła

MM, a Scalping.

Nieprzeczytany post autor: Nyxa »

Witam wszystkich. :)

Czytałem jakieś stare tematy na forum odnośnie skalpingu (scalpingu). Zastanawia mnie jakie MM stosują osoby, które wybrały taki rodzaj zarabiania na fx. Dajecie TP do SL w skali 1:10 lub 1:5? Czy raczej jest to minimalne SL z trochę większym TP?

I SL chyba nigdy nie powinno być większe jak 30 pipsów?

Podsumowując, jakie MM jest według Was najlepsze do skalpingu?

Pozdrawiam,
Nyxa.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: MM, a Scalping.

Nieprzeczytany post autor: personov »

Scalping to nie strategia, ale sposób gry. Do tego sposobu gry można dobrać setki strategii i każda będzie miała inny RR.
Podsumowując : wszystko zależy od konkretnych wytycznych gotowej strategii.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Nyxa
Gaduła
Gaduła

Tak, rozumiem. Ale jeżeli scalpujesz to chyba bez sensu będzie ustawienie np. SL =100 pips, a TP = 1 pips. Chyba są jakieś ogólne, lepsze rozwiązania dotyczące scalpingu?

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Chyba są jakieś ogólne, lepsze rozwiązania dotyczące scalpingu?
nie ma.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Nyxa pisze:Tak, rozumiem. Ale jeżeli scalpujesz to chyba bez sensu będzie ustawienie np. SL =100 pips, a TP = 1 pips. Chyba są jakieś ogólne, lepsze rozwiązania dotyczące scalpingu?
Zachowanie rozsadnej proporcji pomiedzy ryzykiem a zwrotem jest istotne jednak moze warto traktowac SL jako hard stop ktory uchroni cie przed niespodziewanym silniejszym wachnieciem a grac to co sugeruje rynek czyli wchodzic i wychodzic kiedy masz sygnal bez zwracania wiekszej uwagi na sztywno ustalone SL/TP i aktualnego stanu P/L.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Z góry na sztywno ustalone wartości SL/TP rzadko kiedy się sprawdzają. W długim terminie jest to wyjątkowo nieefektywne (wiąże się z tym zmieniająca się amplituda wahań wszystkich rynków) i po prostu się nie sprawdza. Jednak jednocześnie sam SL powinien determinować dobór wielkości wolumenu.
Wiadomo, że jeśli TP jest większe od SL to potrzebna jest mniejsza skuteczność aby wychodzić na plus. W odwrotnej sytuacji potrzebna jest wysoka skuteczność. I tak naprawdę nie ma określonych jakichkolwiek 'złotych' proporcji. W literaturze spotkamy się głównie z informacjami, że lepiej mieć TP kilkukrotnie większe niż SL, bo łatwiej osiągnąć raz na jakiś czas duże TP niż serię mniejszych zysków. Ja nie do końca się z tym zgadzam, bo grałem kiedyś strategią, która miała TP 5 razy mniejsze niż SL, a przynosiła dochód.
Sam musisz poznać możliwości swojej strategii i dobierać odpowiednie proporcje oraz wartości. Nie ma jednej słusznej drogi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Nie ma złotych zasad - niestety.
Ja wciąż szukam strategii, która ma co najmniej RR 1:10 i 90% skuteczności :d :wink:

Awatar użytkownika
Nyxa
Gaduła
Gaduła

Dzięki wielkie za odpowiedzi. ;)

Macie rację, że najlepiej stosować SL jako hard stop (ostateczne wyjście z rynku), a resztę zamykać elastycznie. W mojej strategii się to będzie najlepiej sprawdzało bo gram bez żadnych wskaźników, same linie wsparć/oporów, linie trendu, poziomy fibonacciego itd.

Z tym elastycznym TP też jest lepiej bo zamiast 3 pipsów, można zgarnąć 30, 50 przy dobrym wejściu. Na razie mam sztywny TP i w niektórych sytuacjach, kiedy uważam, że kurs może osiągnąć większą zmienność przestawiam tylko na BE i czekam.

Rynku raczej nie wciśnie się w sztywne ramy, już to przerabiałem. :p
Dzięki i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Witam,

Przy scalpingu polecam Ci wypróbować krótki Trailing Stop do wyjścia z pozycji. Na dużej liczbie transakcji, przyniesie to lepsze wyniki od sztywnego TP.

Wychodząc w ten sposób, nie ograniczasz potencjalnych zysków.

W zależności od brokera, minimalny TS możesz ustawić na 1,5-5 pipsów.

Pozdrawiam :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
Nyxa
Gaduła
Gaduła

Robert Szymaniak pisze:Witam,

Przy scalpingu polecam Ci wypróbować krótki Trailing Stop do wyjścia z pozycji. Na dużej liczbie transakcji, przyniesie to lepsze wyniki od sztywnego TP.

Wychodząc w ten sposób, nie ograniczasz potencjalnych zysków.

W zależności od brokera, minimalny TS możesz ustawić na 1,5-5 pipsów.

Pozdrawiam :-)

Dzięki, wypróbuje! :)

ODPOWIEDZ