irasiad2 pisze:No ok.. czyli to nie ma wpływu na działanie wskaźnika? W ógóle jak Twoje odczucia co do woodie? Oglądam wykres i woodie i w sumie to moze byc ciekawa podpowiedź do wykresu.. ale zeby stosowac same woodie, ciekaw jestem skutecznosci. Może bardziej jako podpowiedź do podkupywania w trendzie?
Niby budowanie wskaznika na okrojonej histori przeszkadza bo moze w roznych miejscach tworzyc lekkie roznice, co w pewnym sensie prowadzi do falszowania sygnalow, ale tak jak juz zauwazyles ten wskaznik jest bardzo pomocny przy wbijaniu sie na pozycje w mocnym trendzie. Jakos tak ladnie wizualizuje gdzie pozycje nalezy zajac.
Moje odczucia:
- Zasada tradingu na samym wskazniku, wykluczajac wykres jest nie do zaakceptowania.
- Trading na samym woodie patrzac na jeden interwal, daje jakies rezultaty, ale mozna sie latwo nadziac na falszywke pod postacia kontynuacji trendu, gdzie akurat pojawia sie opor/wsparcie i odwrocenie ruchu.
- Obserwowanie woodiego uwzgledniajac wyzsze interwaly i sledzac potencjalne poziomy wsparc i oporow dawalo dobre rezultaty i nawet zarabialem (kwestia ustawienia SL, bo czasem mozna sie nadziac).
- Ja mam trudnosci z ocenieniem kiedy z pozycji nalezy zrezygnowac, jesli sygnal zaczyna przybierac inna postac. Nie wiem czy utrzymywac pozycje i czekac na SL lub ewentualna odwrotke, czy moze zamykac pozycje, kiedy sygnal pokazuje, ze moze byc inaczej.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway