Ekonomiczne z rynkiem zmagania

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Ekonomiczne z rynkiem zmagania

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

Witam
Ileż to już lat jestem na rynku... Zakładałem kiedyś dziennik na nawigatorze ale niestety z racji braku czasu nie pociągnął on długo. Chyba czas na reaktywację. Z wykształcenia jestem ekonomistą, również planuję w tym roku podjąć studia doktoranckie więc generalnie giełda to dla mnie nie tylko pewne źródło zarobku ale przede wszystkim szansa na lepsze poznanie prawideł ekonomii.

O strategii: strategią jest przede wszystkim szeroka analiza rynku. Generalnie stosuje kombinację analizy technicznej, fundamentalnej oraz międzyrynkowej. Planuję również w niedalekim czasie wpleść troszkę analizy matematycznej, ale zobaczymy co z tego będzie. Forex to nie moje główne źródło dochodu więc podejmuje większe ryzyko niż robiłbym to gdyby zależała od tego moja finansowa przyszłość. Więcej o strategii również podczas opisywania tradów (ciężko jest teraz zebrać wszystko, ponieważ zalożeń jest wiele).

Strategie stosuje od stycznia i zwrot z inwestycji do tej pory wynosi +139%. R:R ratio wynosi minimum 1:3.

Więcej postaram się napisać jutro :)

Pozdrawiam
mysje
Obrazek

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Re: Ekonomiczne z rynkiem zmagania

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

Witam. Z ciekawością będę śledził Twój dziennik. Sukcesów niekończących się życzę.
Ps. Komu i czemu ma on pomóc/służyć?

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

FxTag pisze:Witam. Z ciekawością będę śledził Twój dziennik. Sukcesów niekończących się życzę.
Ps. Komu i czemu ma on pomóc/służyć?
Dziekuję bardzo :)
Czemu dziennik ma służyć? dobre pytanie! Dziennik ma na celu chęć wzbudzenia merytorycznej dyskusji. Mam nadzieje wiele się nauczyć, chcę też również dokumentować to co mi się udaje/nie udaje a z racji braku czasu, journal jest chyba lepsza opcją niż prowadzenie bloga. Fajnie chyba też byłoby sobie postawić jakiś cel? Najbardziej poczytne są dzienniki gdzie cel jest znaczący więc powiedzmy, że dla mnie będzie to osiągnięcia 1000% zysk. Oczywiście jest to śmieszne i z ekonomicznego punktu widzenia taka zagrywka nie ma większego sensu, ale tak jak napisałem - giełda to dla mnie hobby, a zarabiam na życie całkiem inaczej :)

pozdrawiam
mysje
Obrazek

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Tak z ciekawości, jakie DD Cię spotkało przy wykręcaniu podanej stopy zwrotu od stycznia ?

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Re: Odp: Ekonomiczne z rynkiem zmagania

malsehen pisze:Tak z ciekawości, jakie DD Cię spotkało przy wykręcaniu podanej stopy zwrotu od stycznia ?

Jesli chodzi o obsuniecie kapitalu to mysle ze max bylo na poziomie 10% poniewaz na takim poziomie stosuje sl. Czy o to Ci chodzilo? :D

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Obrazek

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Tak, o to. Tylko z Twojej odpowiedzi by wynikało, że miałeś max. 1 stratę "pod rząd" , a to byłby świetny wynik, dlatego nie wiem czy się do końca zrozumieliśmy. Chodziło mi o maksymalne skumulowane obsunięcie kapitału.
Biorą pod uwagę to co napisałeś w pierwszym poście, to te Sl chyba są dość szerokie czy się mylę ?

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:Tak, o to. Tylko z Twojej odpowiedzi by wynikało, że miałeś max. 1 stratę "pod rząd" , a to byłby świetny wynik, dlatego nie wiem czy się do końca zrozumieliśmy. Chodziło mi o maksymalne skumulowane obsunięcie kapitału.
Biorą pod uwagę to co napisałeś w pierwszym poście, to te Sl chyba są dość szerokie czy się mylę ?
Hmm sl stosuje na poziomie ok 30 pipsow, chociaz jesli jest to na linii wsparcia, oporu to wynosi on nawet 10 pipsow. Sadze ze najwiecej mialem 2-3 sl pod rzad ale % dd ciezko jest mi teraz okreslic (mysle ze max 20-30%). No coz nie jest to chyba jakis wspanialy wynik. Moze po powrocie do domu zrobie jakies zestawienie w excelu.

Obrazek

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

Witam. Kiedyś czytałem mądre książki, w których główną rolę grały linie trendu, s/r itp. Jednak sl był na poziomie od 1do3% (mówisz o 10%)kapitału. Czyżby jazda po bandzie?
Właściwie to nie powinienem zabierać tu głosu, bo Twoje wykształcenie , edukacja obycie i czas od kiedy interesujesz się forexem mówią same za siebie. Może przybliżysz swoją taktykę? Chętnie poznam Twoje spojrzenie na rynek.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

FxTag pisze:Witam. Kiedyś czytałem mądre książki, w których główną rolę grały linie trendu, s/r itp. Jednak sl był na poziomie od 1do3% (mówisz o 10%)kapitału. Czyżby jazda po bandzie?
Właściwie to nie powinienem zabierać tu głosu, bo Twoje wykształcenie , edukacja obycie i czas od kiedy interesujesz się forexem mówią same za siebie. Może przybliżysz swoją taktykę? Chętnie poznam Twoje spojrzenie na rynek.
Pozdrawiam :)

Witam

Jazda po bandzie bym tego nie nazwal aczkolwiek ryzyko jest zeiekszone. Aktualnie, po wyrobieniu ponad 140% wzrostu sl jest na poziomie ok 4-5% poniewaz nie zwiekszylem lota.

Obrazek

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj niestety sl (-30p). Wiecej info o tej porazce wieczorem :D

Obrazek

ODPOWIEDZ