Pierwsze realne konto

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Piotr33
Bywalec
Bywalec

Pierwsze realne konto

Nieprzeczytany post autor: Piotr33 »

Witam, z racji tego że to mój pierwszy post to chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Chciałbym założyć swoje pierwsze realne konto i spróbować jak mi pójdzie, do tej pory próbowałem na koncie demo w xtb i na drugim w breforex i w miarę mi to szło, wiem że konto demo nic nie odzwierciedla i dopiero na realnym rachunku się okazuje czy jakoś to idzie, wiec chyba czas na realne konto i naukę na prawdziwym rynku.

Konto mam zamiar założyć w breforex, dlaczego breforex? Z dwóch powodów:
1. To broker ECN ( ECN niby lepszy bo nie gramy przeciw brokerowi)
2. To polski broker i nie będzie problemu z rozliczeniem podatku w razie ewentualnego zysku
(wiem że to pobożne życzenie początkującego ale trzeba myśleć pozytywnie :d )

Mam zamiar założyć zwykle konto (nie mini z micro lotami) i depozytem 2tys zł.

I tutaj mam pytanie dla was bardziej doświadczonych z foreksem czy to dobry pomysł? znaczy czy broker dobry jak na początek, czy depozyt nie za mały, czy nie za duży? itp. i na co zwracać uwagę będąc początkującym który wybiera pierwszego brokera, tak z waszego doświadczenia.
Za wszystkie odpowiedzi i sugestie z góry dziękuje. Pzdr :wink:

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pierwsze realne konto

Nieprzeczytany post autor: bbq »

2k/pln to prawie 700 usd, po co mrozić kapitał grając lotami? :mrgreen:

Stawiam 3 i 7/15 pipsa oczywiście grając lotami, ze Cyb wyśle ten temat wprost na szczyt szczytów czyli do kosza.
Ktos podbije?
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bakubaq pisze: Stawiam 3 i 7/15 pipsa oczywiście grając lotami, ze Cyb wyśle ten temat wprost na szczyt szczytów czyli do kosza.
Ktos podbije?
Cyb nam ostatnio łagodnieje więc nie zaryzykuję... :D
Piotr33 pisze: Mam zamiar założyć zwykle konto (nie mini z micro lotami) i depozytem 2tys zł.

I tutaj mam pytanie dla was bardziej doświadczonych z foreksem czy to dobry pomysł? znaczy czy broker dobry jak na początek, czy depozyt nie za mały, czy nie za duży? itp. i na co zwracać uwagę będąc początkującym który wybiera pierwszego brokera, tak z waszego doświadczenia.
Za wszystkie odpowiedzi i sugestie z góry dziękuje. Pzdr :wink:
Wątek o brokerze jest tutaj:
http://forex-nawigator.biz/forum/bre-fo ... 21750.html

Czytając go (jak jest dla Ciebie za długi to czytaj od końca - aktualniejsze informacje) będziesz miał pogląd innych traderów na to czy jest to wart uwagi broker. Moim zdaniem jest. Tylko zastanawia mnie fakt, czemu jesteś już zdecydowany na rachunek standard z mini lotami, w momencie, gdy kapitał nie jest zbyt duży, a sam masz doświadczenia głównie na demo? Nikt nie każe Ci grać wolumenem 0.01 ale przy bardziej ryzykownych zagraniach czasem lepiej zagrać np. 0.05 niż 0.1 lotem, bo nie będziesz miał innego wyjścia.

Na co zwracać uwagę przy wyborze brokera? Na prowizje, spready, oferowane instrumenty, opinię, regulacje, gwarancje, haczyki w umowach, szybkość i koszt wpłat/wypłat, oferowane usługi dodatkowe... Z grubsza tyle ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Piotr33
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Piotr33 »

Dzięki za odpowiedz. Nie wpadłem tu wczoraj i od razu temat nie czytając tematów o brokerach, czytam to forum od września tamtego roku o tym brokerze o którego pytam tez czytałem, o niedociągnięciach innych brokerów zazwyczaj wyczytałem nie w tematach o brokerach a w innych gdzie ktoś rzucił coś przy okazji na temat że u danego brokera jest tak a powinno być trochę inaczej. Stąd było to pytanie do tych co maja realne rachunki u tego brokera czy jeszcze jest coś co by mogło zaważyć na tym żeby nie wybierać tego akurat brokera.
Tak nie mam doświadczenia z rachunkiem realnym no ale w końcu trzeba gdzieś zdobyć to doświadczenie, bez konta realnego raczej to się nie uda.
Chciałem rachunek standard i depozyt 2tys. ale faktycznie może micro loty mogą się też czasem przydać, tu się jeszcze zastanowię nad tym. Chyba się nic więcej nie dowiem do póki nie przekonam się na własnej skórze jak to jest z tym realnym rachunkiem. Pzdr.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Tak to jest, że można przeczytać 100 opinii, a potem i tak trzeba spróbować samemu i dowiedzieć się "jak to jest" ;). Z brokerami jest też taka kwestia, że nie ma jednego najlepszego z najlepszych. Są po prostu lepsi i gorsi, a którego wybrać zależy już od indywidualnych potrzeb i preferencji każdego inwestora. Powodzenia!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

plosaczek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: plosaczek »

ECN ma też minusy. Wystarczy, że pójdzie szybki ruch w przeciwnym kierunku. SL nie zadziała od razu, tak jak na MM. Możesz mieć obsuwę kilku-kilkunastu pipsów. Na mini lotach i 2 000 zł. To cię na pewno zaboli :wink:

Ja gram na micro 0,03 lota. Jeden pips = 1 zł na walutach. Na trendach i tak idzie moim zdaniem ładnie zarobić :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

plosaczek pisze:ECN ma też minusy. Wystarczy, że pójdzie szybki ruch w przeciwnym kierunku. SL nie zadziała od razu, tak jak na MM. Możesz mieć obsuwę kilku-kilkunastu pipsów. Na mini lotach i 2 000 zł. To cię na pewno zaboli :wink:

Ja gram na micro 0,03 lota. Jeden pips = 1 zł na walutach. Na trendach i tak idzie moim zdaniem ładnie zarobić :)
To może od końca...
Wartość pipsa zależy od pary walutowej, a jak dużo będziemy ryzykować na transakcji od zarządzania kapitałem, czyli relacji wielkości SL do wolumenu. Jak będzie grał z niskim Stop Lossem to niekoniecznie będzie boleć.
Poślizgi cenowe o których piszesz mogą występować u ECN i jest to naturalne zjawisko cenowe. Unikałbym raczej stwierdzenia "na pewno zanotujesz poślizg", bo to nigdy nie jest pewne. Przy dynamicznym ruchu takie prawdopodobieństwo się zwiększa jednak nie jest to przesądzone. Tak samo, jak u brokera MM nie jest przesądzone, że będzie nam utrudniał grę (opóźnienia w realizacji zleceń, wycinanie SL, inne kombinacje), jak tylko zaczniemy zarabiać. Ale przy ECN nie musimy się tym przejmować. Coś za coś.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
FxPremium
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: FxPremium »

Ja bym Polskich brokerów omijał szerokim łukiem ze względu na duży spread i niepochlebne opinie. Ja po wielu testach brokerów wybrałem Alpari NZ obecnie mają jedne z najlepszych rachunków ECN/STP na rynku, a spread jest znikomy. Dodatkowo można sobie zdywersyfikować ryzyko i zainwestować u nich w konto PAMM.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli chodzi o opinie polskich brokerów ECN/STP (nie mówimy o MM) to myślę, że nie są one gorsze niż o Alpari, a spready są bardzo zbliżone... ;). Czasy się zmieniły.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

5hamann
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: 5hamann »

Jako że to mój pierwszy post, to witam wszystkich!

Od dawna śledzę to forum i informacje na nim zamieszczone. Bawię się na demo już dłuższy czas i pora spróbować w końcu swoich sił na realnym koncie. Do tej pory korzystałem z demo na Admiral Markets, ale natknąłem się na promocję XE Markets, gdzie do końca maja można dostać drugie tyle co wpłacona kwota.

Stąd więc moje pytanie:
1) Admiral Markets z 25% bonusem, czy
2) XE Markets ze 100% bonusem?

Co polecacie, co sami byście wybrali?

ODPOWIEDZ